Οι εντατικολόγοι απαντούν: Τίποτα πιο προσβλητικό από τις κατηγορίες για επιλογή περιστατικών σε ΜΕΘ

Οι εντατικολόγοι απαντούν: Τίποτα πιο προσβλητικό από τις κατηγορίες για επιλογή περιστατικών σε ΜΕΘ Facebook Twitter
Associated Press
0

Προσβλητικές και απογοητευτικές χαρακτήρισαν οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), τις καταγγελίες περί επιλογής ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τον τρόπο λειτουργίας των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας την περίοδο της πανδημίας covid-19, ανέλυσαν, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποι του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρίας Εντατικής Θεραπείας (ΕΕΕΘ), Αναστασία Κοτανίδου, διευθύντρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», Μαρία Θεοδωρακοπούλου, διευθύντρια ΜΕΘ «Αττικόν», Βασίλειος, Μπέκος, διευθυντής ΜΕΘ Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών.

Με θλίψη και απογοήτευση παρακολουθούμε όσα ακούγονται για τις ΜΕΘ, είπε η κ. Κοτανίδου και έκανε λόγο για ανυπόστατες ισχυρισμούς περί διακρίσεων ασθενών για εισαγωγή στις ΜΕΘ.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο προσβλητικό για γιατρό και νοσηλευτή από το να τον κατηγορούν για επιλογή περιστατικών» τόνισε από την πλευρά ο κ. Μπέκος, προσθέτοντας πως στις ΜΕΘ «ο σκοπός είναι ο κάθε ασθενής να βγει ζωντανός και με ποιότητα ζωής».

Η κ. Κοτανίδου επισήμανε ότι όταν οι κλίνες δεν επαρκούν η εισαγωγή ασθενών γίνεται βάσει επιστημονικών κριτηρίων που έχει θεσπίσει το ΚΕΣΥ. Προσέθεσε ότι στο διάστημα μέχρι την ανεύρεση κλίνης ο ασθενής μπαίνει σε λίστα αναμονής, σημειώνοντας ότι ο αριθμός κενών κλινών είναι δυναμικός, αλλάζει από στιγμή σε στιγμή.

Ανέφερε ότι κατά την πανδημία είχαμε αύξηση του αριθμού κλινών και σήμερα λειτουργούν συνολικά σε δημόσιο, στρατιωτικά και ιδιωτικό τομέα 1.280 κλίνες ΜΕΘ. «Το πρόβλημα», είπε, «είναι η έλλειψη προσωπικού», τονίζοντας ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για ΜΕΘ».

Σχετικά με τη θνητότητα στις ΜΕΘ, η κ. Κοτανίδου είπε ότι τα νούμερα είναι όντως υψηλά και αυτό οφείλεται στην χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Ο μέσος όρος θνητότητας στη χώρα μας υπολογίζεται σε 50-60%.

Η κ. Θεοδωρακοπούλου, εξήγησε πώς λειτουργεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΚΑΒ και ΕΚΕΠΥ για τις κλίνες ΜΕΘ, την οποία βλέπουν όλοι οι γιατροί. Το όφελος λειτουργίας της είναι ότι δεν χάνεται χρόνος όταν αδειάζει κρεβάτι, επισήμανε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ