Οι παιδίατροι ζητούν ειδική φόρμα με τα εμβόλια κάθε σχολικής χρονιάς

Οι παιδίατροι ζητούν ειδική φόρμα με τα εμβόλια κάθε σχολικής χρονιάς Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου.
0

Η Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής προτείνει στο υπουργείο Παιδείας ειδική φόρμα με τα εμβόλια κάθε σχολικής χρονιάς, χαρακτηρίζοντας «άστοχη και αναποτελεσματική» την φωτοτυπία του βιβλιαρίου υγείας για τις εγγραφές των μαθητών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Αττικής Κώστας Νταλούκας, χαρακτήρισε άστοχη και αναποτελεσματική την προσκόμιση φωτοτυπίας του βιβλιαρίου υγείας, όπως προβλέπεται για τις εγγραφές μαθητών βρεφών και νηπίων σε εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, για την υποχρεωτικότητα των εμβολίων.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν ο εκπαιδευτικός είναι σε θέση να κρίνει για την ηλικία του κάθε παιδιού, ποια είναι τα εμβόλια που θα έπρεπε να έχει κάνει.

«Προφανώς όχι γιατί δεν είναι η ειδικότητα του. Άρα η πρόταση που εμείς κάνουμε ως Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων προς το υπουργείο Παιδείας, είναι να φτιαχτεί μία φόρμα με τα εμβόλια της κάθε σχολικής χρονιάς, και με βάση αυτή τη φόρμα να κρίνεται η εγγραφή του παιδιού. Διότι αλλιώτικα είτε πάει ένα βιβλιάριο υγείας παιδιού, το οποίο θα έχει συμπληρωμένα όλα τα κουτάκια, ή μερικά από τα κουτάκια, δεν μπορεί ο εκπαιδευτικός να κρίνει ποιο θα έπρεπε να έχει κάνει για την ηλικία του, και αν το παιδί είναι πλήρως εμβολιασμένο», τονίζει ο κ. Νταλούκας.

Και συμπληρώνει ότι αυτή η φόρμα θα υπογράφεται από τον παιδίατρο του παιδιού, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη για την εγκυρότητα της.

Στο 60% η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου στα παιδιά

 

Το αντιγριπικό εμβόλιο δεν έχει την αποτελεσματικότητα που έχουν τα άλλα εμβόλια, δηλώνει ο κ. Νταλούκας.

«Στα παιδιά είναι γύρω στο 60% και στους ενήλικες γύρω στο 25%. Αλλά είναι το μοναδικό μέτρο που έχουμε πέρα από την υγιεινή των χεριών, ή οποιοδήποτε άλλο. Πέρσι που επεκτάθηκε ο εμβολιασμός αποδείχτηκε ότι μειώθηκαν και οι θάνατοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία».

Η κορύφωση της γρίπης είναι τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο λέει ο κ. Νταλούκας, τονίζοντας ότι ιδανικός μήνας για να γίνει το εμβόλιο είναι αυτός που διανύουμε.

«Το εμβόλιο δεν είναι δωρεάν για όλο τον πληθυσμό και όλα τα παιδιά. Δίνεται δωρεάν μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου. Μόνο σε αυτές τις ομάδες μπορούμε να το συνταγογραφήσουμε».

Η γρίπη είναι παρεξηγημένο νόσημα

 

Ο κόσμος δεν είναι τόσο πολύ ενημερωμένος σχετικά με τη σοβαρότητα της γρίπης, αλλά και το εμβόλιο, αναφέρει ο παιδίατρος.

«Η γρίπη είναι παρεξηγημένο νόσημα. Είναι μία πολύ σοβαρή νόσος που σε στέλνει στο νοσοκομείο και σκοτώνει όχι μόνο ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Δεν υπάρχει άλλο νόσημα για το οποίο να υπάρχει εμβόλιο και να σκοτώνει τόσο κόσμο», λέει.

Όσον αφορά τις καμπάνιες από τους αρμόδιους φορείς για το αντιεμβολιαστικό κίνημα, ο κ. Νταλούκας λέει ότι δεν έχουν γίνει σοβαρές καμπάνιες για το αντιεμβολιαστικό κίνημα από το υπουργείο Υγείας.

«Λέγονται πράγματα, αλλά είναι πολύ χλιαρά και δεν έχουν το αποτέλεσμα που θα έπρεπε να έχουν προς τον κόσμο».

Οδηγίες προς γονείς

 

Οι γονείς λέει ο γιατρός θα πρέπει να μη φοβούνται να αερίσουν το σπίτι και να εκθέσουν τα παιδιά τους στο κρύο.

Να μην καπνίζουν μέσα στο σπίτι, να μάθουν στα παιδιά τους να πλένουν τα χέρια τους, που είναι και το σημαντικότερο μέτρο για την αποφυγή και την διακοπή αυτής της «αλυσίδας» της γρίπης.

Όσοι έχουν μωρά κάτω του έτους και πολύ περισσότερο κάτω των έξι μηνών, θα πρέπει να εμβολιάσουν όλο το περιβάλλον που έρχεται σε επαφή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ