Τις διαδικασίες για την έξωση της Ελληνικής Αστυνομίας από το οικόπεδο της Αμυγδαλέζας, έχει ξεκινήσει το δήμος Αχαρνών. 

 

Η εκκρεμότητα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι παλιά.

 

Με μία αμετάκλητη απόφαση του από το 1991, το Εφετείο Αθηνών διέτασσε την απονομή της νομής και της κατοχής του οικοπέδου 363 στρεμμάτων (από τα 52.000) στον δήμο Αχαρνών, όμως στον συγκεκριμένο χώρο εξακολουθούν βρίσκονται μέχρι σήμερα η Σχολή της Αστυνομίας και ο χώρος κράτησης των μεταναστών.

 

Έως το 2013 το Ελληνικό Δημόσιο δεν είχε προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια και εκείνη τη χρονιά ο Δήμος αποφάσισε να διεκδικήσει την έκταση με αγωγή.

 

Η εξέταση της αγωγής ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014, αλλά η διακόπηκε ενόψει της συμφωνίας των δύο πλευρών για έναν συμβιβασμό.

 

Τον Ιανουάριο του 2015, ο τότε αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Δημήτρης Τσακνάκης και ο κ. Κασσαβός υπέγραψαν μία συμφωνία για καταβολή ενοικίου ύψους 550.000 ευρώ ετησίως από την ΕΛ.ΑΣ στον δήμο για το οικόπεδο. 

 

Όμως σύμφωνα με τον δήμαρχο που μίλησε στον τηλεοπτικό σταθμό του ΣΚΑΪ, το ποσό αυτό ουδέποτε πληρώθηκε. 

 

Οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει ότι το μίσθωμα θα αναπροσαρμόζεται σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τον μέσο δείκτη τιμών καταναλωτή πλέον δύο ποσοστιαίων μονάδων.

 

Βάσει της συμφωνίας, η ετήσια αναπροσαρμογή του ενοικίου δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση μικρότερη από 5% και ο χώρος θα χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά για τη στέγαση και τη λειτουργία της σχολής Αστυνομίας. 

 

Όταν όμως υπογράφηκε το μνημόνιο συνεργασίας, υπήρχε ήδη και ο κλειστός καταυλισμός των προσφύγων στην Αμυγδαλέζα, μέσα στον χώρο της Σχολής Αστυνομίας, χωρίς αυτό να επισημαίνεται στα έγγραφα.

 

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο δήμαρχος στον δημοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου, είναι υποχρεωμένος να προβεί στην έξωση της αστυνομίας για να υπερασπιστεί την περιουσία του Δήμου. 

 

Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμος Αχαρνών έχει παραχωρήσει ατελώς στην Ελληνική Αστυνομία χώρο 63,5 στρεμμάτων για τη φιλοξενία της τεχνικής βάσης της αστυνομίας.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Καθημερινή, η αστυνομία επικαλείται γνωμάτευση της Κτηματικής Υπηρεσίας, σύμφωνα με την οποία δεν χρειάζεται να πληρώνει μίσθιο, επειδή έχει τη νομή του χώρου του δήμου.