Ντοκουμέντο από τη ρωγμή στο Κεμάλ Ρέις μετά την επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» (Φωτογραφίες)

Ντοκουμέντο από τη ρωγμή στο Κεμάλ Ρέις μετά την επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» (Φωτογραφίες) Facebook Twitter
0

Η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσίευσε φωτογραφία - ντοκουμέντο από την ρωγμή που προκλήθηκε στην τουρκική φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις», από την επακούμβηση με την ελληνική φρεγάτα «Λήμνος». 

Σύμφωνα με πηγή του Πολεμικού Ναυτικού που μίλησε στο LiFO.gr, η ζημιά προκλήθηκε εξαιτίας των χειρισμών του Τούρκου κυβερνήτη της φρεγάτας τύπου ΜΕΚΟ, όταν επιχείρησε να παρεμποδίσει την αλλαγή θέσης που έκανε η ελληνική φρεγάτα. 

Λίγο αργότερα, η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» δημοσίευσε μία ακόμα φωτογραφία της ρωγμής στο τουρκικό πλοίο.

Ντοκουμέντο από τη ρωγμή στο Κεμάλ Ρέις μετά την επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» (Φωτογραφίες) Facebook Twitter
Ντοκουμέντο από τη ρωγμή στο Κεμάλ Ρέις μετά την επακούμβηση της ελληνικής φρεγάτας «Λήμνος» (Φωτογραφίες) Facebook Twitter

Το χρονικό του «ατυχήματος»

Τα ξημερώματα της 12ης Αυγούστου, και ενώ ο ελληνικός στόλος είχε αναπτυχθεί απέναντι στον τουρκικό που συνόδευε το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, ο Τούρκος κυβερνήτης του Κεμάλ Ρέις έκαναν έναν λανθασμένο, όπως αποδείχτηκε, ελιγμό, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας «Λήμνος» να προκαλέσει σοβαρές υλικές ζημιές στο «Κεμάλ Ρέις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν ο κυβερνήτης της «Λήμνος» είδε πως το «Κεμάλ Ρέις» πλησίαζε ακάθεκτο με ταχύτητα από τα αριστερά, έδωσε εντολή για εξακολούθηση της ευθείας πορείας και η πλώρη του ελληνικού πολεμικού πλοίου καρφώθηκε στο δεξί πρυμναίο τμήμα του τουρκικού πολεμικού.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η πρύμνη της ελληνικής φρεγάτας έφθασε ελάχιστα λίγα μέτρα από το αντλιοστάσιο του «Κεμάλ Ρέις», που αν είχε χτυπηθεί θα οδηγούσαν το πλοίο σε πολύμηνο παροπλισμό για επισκευή. 

Λίγες ημέρες μετά το περιστατικό ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος συνεχάρη δι' ασυρμάτου τον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος» με τον αξιωματικό να απαντά πως «απλώς έπραξε το καθήκον του».

Πώς η Άγκυρα δικαιολόγησε την αποχώρηση του Κεμάλ Ρέις

 

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας είχε εκδώσει ανακοίνωση για την αποχώρηση της φρεγάτας «Κεμάλ Ρέις», που συνόδευε το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Oruc Reis» σε νερά άνωθεν της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Με ανάρτησή στο Twitter, η Άγκυρα δημοσίευσε τέσσερις φωτογραφίες της φρεγάτας, υποστηρίζοντας πως συνοδεύει το ερευνητικό πλοίο Barbaros, ακολουθώντας τις ασκήσεις με την ακτοφυλακή στα ανατολικά της Κύπρου.

Διακόπουλος: Κόπηκε η λαμαρίνα του τουρκικού πλοίου, όχι η πορεία του «Λήμνος»

Μιλώντας χθες στην τηλεόραση του OPEN, ο σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Αλέξανδρος Διακόπουλος σχολίασε για το συμβάν: «όταν έχεις τόσα πολλά πλοία με τόσο στενή επιτήρηση τους ενός προς το άλλο [...] Εμείς κινούμαστε με προσοχή και πάντα σύμφωνα με τον κανονισμό αποφυγής συγκρούσεως, οι Τούρκοι αποδείχθηκαν ότι δεν ήταν και σε αυτό πολύ ικανοί.»

«Ο φόβος τους - ότι βγήκε με όλο το στόλο - δείχνει ότι έχουν πραγματικό φόβο ότι η Ελλάδα με την αποτρεπτική της ισχύ κάτι θα τους κάνει. Είναι αδιανόητο ότι έχει βγει με όλο το στόλο, και δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν. Πήγε να αλλάξει θέση το «Λήμνος», όχι να κινηθεί εναντίον κάποιου, είχε πάρει εντολή να αλλάξει θέση. Ο άλλος παρεξήγησε τις κινήσεις, πήγε να του κόψει του δρόμο. Του κόπηκε η λαμαρίνα του τούρκικου, όχι ο δρόμος του Λήμνος».

Το Oruc Reis έκανε έρευνες

 

Παράλληλα, ο κ. Διακόπουλος παραδέχθηκε ανοικτά πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έχει κάνει έρευνες στην περιοχή που δέσμευσε η Τουρκία με παράνομη Navtex. Ενώ το Oruc Reis πλέει εναλλάξ εντός και εκτός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού υπήρξε κατηγορηματικός πως το ερευνητικό σκάφος έχει εκτελέσει έρευνες.

«Ναι έχει κάνει έρευνες για να μην κοροϊδευόμαστε. Η όλη κίνησή του δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός της παρουσίας του, των ερευνών. Τις πρώτες μέρες δεν έκανε καθόλου έρευνες, ούτε είχε απλώσει καλώδια, γιατί ακούγονται οι έρευνες αυτές και έχουμε τον τρόπο να ακούμε».

»Όταν εμείς το "σηκώσαμε" στα Μέσα ότι δεν κάνει έρευνες, βγήκε λίγο εκτός, άπλωσε τα καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή σήκωσε λίγο καιρό, σταμάτησε τις έρευνες. Ένα καλώδιο έχει βγάλει δεν έχει βγάλει δύο. Για να σας δώσω μια μεταφορά [...] μαρκάρει την περιοχή του».

«Από 'κει και πέρα δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει και έρευνες έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση».

Μετά την έκταση που πήραν οι δηλώσεις του, ο κ. Διακόπουλος προέβη σε γραπτή, διευκρινιστική δήλωση:

«Για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής, αναφορικά με τις πρωινές μου δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Καταρχάς, σημείωσα ότι δεν θα αναφερθώ στην τακτική κατάσταση και ότι αυτή δεν είναι η αρμοδιότητά μου.

»Ως εκ τούτου, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η αναφορά μου αφορούσε «προσπάθεια» ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, «πραγματοποίηση», με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX.

»Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστολος Λύτρας: «Δεν έχει παραβιαστεί κανένας περιοριστικός όρος» λέει ο συνήγορός του

Ελλάδα / Απόστολος Λύτρας: «Δεν έχει παραβιαστεί κανένας περιοριστικός όρος» λέει ο συνήγορός του

«Μπορεί να εστάλη μήνυμα από κάποιον συνεργάτη του γραφείου του ότι «κυρία Σοφία ερχόμαστε να πάρουμε κάποια πράγματα» ανέφερε χαρακτηριστικά για το δημοσίευμα περί απειλητικού μηνύματος που δέχτηκε η Σοφία Πολυζωγοπούλου
NEWSROOM