Το νέο μητροπολιτικό πάρκο τη Θεσσαλονίκης στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

 

Στα πρώτα και απαραίτητα στάδια του φιλόδοξου έργου δημιουργίας του Μητροπολιτικού πάρκου στους χώρους του πρώην στρατοπέδου Παύλου Μελά, το οποίο παραχωρείται στον ομώνυμο Δήμο, αναφέρθηκε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού και Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων ο αρχιτέκτονας της ανάπλασης της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης και επιστημονικός συνεργάτης στο Δήμο Παύλου Μελά, Πρόδρομος Νικηφορίδης.

 

Όπως είπε ο κ. Νικηφορίδης, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και ο Δήμος έχουν συμφωνήσει σε ένα παραχωρητήριο, το οποίο το επόμενο διάστημα θα υπογραφεί και το στρατόπεδο θα μεταβιβαστεί ως προς τη χρήση του, για 99 χρόνια. Σε πρώτη φάση ο Δήμος Παύλου Μελά θέλει να κάνει όλες τις απαραίτητες διαμορφώσεις ώστε όλη αυτή η έκταση να είναι προσβάσιμη και φιλόξενη στους πολίτες.

 

«Το πρώην στρατόπεδο έχει στο εσωτερικό του αρκετό πράσινο αλλά και ενδιαφέροντα κτήρια. Στην πρώτη φάση αυτό που κάνουμε, είναι να αποδώσουμε τον χώρο στους κατοίκους με την οριοθέτηση του, τη διαμόρφωση ποδηλατοδρόμων, πεζοδρόμων, διαδρομών, κάποιων σημείων στάσης. Επίσης ένα σημαντικό θέμα είναι ο φωτισμός για την ασφάλεια των χρηστών του Πάρκου», υπογράμμισε ο επιστημονικός σύμβουλος που έχει αναλάβει την εποπτεία για το έργο.

 

Το νέο μητροπολιτικό πάρκο τη Θεσσαλονίκης στο πρώην στρατόπεδο Παύλου Μελά

 

Ο κ. Νικηφορίδης τόνισε ότι πρόκειται για μία τεράστια έκταση 336 στρεμμάτων, με εμβέλεια μητροπολιτική, θα δημιουργηθεί μιάμιση φορά η Νέα Παραλία και θα σηματοδοτήσει την αναβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης. Βασικός στόχος του Δήμου είναι να τριπλασιάσει το πράσινο και να εστιάσει στις φυτεύσεις εκείνες που θα χρειαστεί να αναπτυχθούν τις επόμενες δεκαετίες. « Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1200 δέντρα, θέλουμε να φτάσουμε στα 3.500 δέντρα. Οι φυτεύσεις στην αρχή θα είναι γενικές, δεν θα μπούμε στη διαδικασία να φυτέψουμε γρασίδια και χαμηλό πράσινο, δεν θα είναι ειδικές διαμορφώσεις. Θα ξεκινήσουμε από ανθεκτικές φυτεύσεις, αυτές που χρειάζονται και πολύ χρόνο να μεγαλώσουν» είπε χαρακτηριστικά.

 

Το έργο είναι τόσο μεγάλο που δεν υπάρχει περίπτωση κανένας Δήμος στην Ελλάδα, να μπορούσε να το ολοκληρώσει σε μια φάση, υποστήριξε ο κ. Νικηφορίδης ο οποίος επισήμανε ότι η σύνταξη των διαγωνισμών και η ανακοίνωσή τους εκτιμά ότι θα γίνουν εντός του 2018. «Θα γίνουν αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί έτσι όπως προβλέπονται και από τη συμφωνία. Πιθανότατα οι διαγωνισμοί να είναι περισσότεροι από έναν γιατί είναι πάρα πολλά και τα χρήματα που χρειάζονται για ένα τέτοιο έργο. Ο Δήμος Παύλου Μελά δεν μπορεί να έχει τέτοια δυνατότητα χρηματοδότησης. Η ανακοίνωση των διαγωνισμών εκτιμάμε ότι γίνει μέσα στο 2018.»

 

Ο γνωστός αρχιτέκτων που εποπτεύει και συντονίζει το έργο, τόνισε με έμφαση ότι βασικό μέλημα του Δήμου είναι το κόστος για τη δημιουργία του Μητροπολιτικού πάρκου να είναι τέτοιο ώστε να καταστεί δυνατό να υλοποιηθεί.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr