National Geographic για το «υγρό χρυσάφι» της Ελλάδας: Από την Ιερή Ελιά στη σύγχρονη συγκομιδή

National Geographic για το «υγρό χρυσάφι» της Ελλάδας: Από την Ιερή Ελιά στη σύγχρονη συγκομιδή Facebook Twitter
Ο ελαιοτουρισμός στην Ελλάδα και τα μέρη που ανθίζει / Φωτ.: Unsplash
0

Με τον μύθο της Ιερής Ελιάς ξεκινά το δημοσίευμα που αφιέρωσε το National Geographic στο «υγρό χρυσάφι της Ελλάδας», όπως επισήμανε τον Μάιο σε άρθρο, που αναδημοσίευσε σήμερα.

Στην ελληνική μυθολογία, η Αθηνά φύτεψε την πρώτη ελιά στην Ακρόπολη, όταν επικράτησε του Ποσειδώνα και αναδείχθηκε στη θεά προστάτιδα της Αθήνας, καθιερώνοντας το αειθαλές αυτό δέντρο ως ιερό σύμβολο ευημερίας. Η ελιά συνδέθηκε με στιγμές χαράς και δόξας.

Ολυμπιονίκες στεφανώνονταν με κλαδιά ελιάς, την οποία ο Όμηρος αποκαλούσε «υγρό χρυσάφι» στα έπη του. «Σήμερα, η Ελλάδα παραμένει μία από τους κορυφαίες παραγωγούς ελαιολάδου παγκοσμίως, μαζί με την Ισπανία και την Ιταλία, με πάνω από το 80% της παραγωγής να αφιερώνεται στο υψηλής ποιότητας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο (EVOO)» γράφει η Julia Eskins για το National Geographic.

Χαρακτηρίζοντας την ελιά ως «υγιεινό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής που προάγει τη μακροζωία», η δημοτικότητά του «έχει εκτοξευθεί πρόσφατα στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας ολοένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για την προέλευσή του».

Όπως υπογραμμίζεται από το διεθνούς φήμης πρακτορείο, όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες αναζητούν την επαφή με ντόπιους παραγωγούς.

Απευθυνόμενοι στους τουρίστες που ενδιαφέρονται, η Eskins, προτείνει μια σειρά από επιλογές σε ελαιώνες κοντά στην Ολυμπία και ιδίως την Πελοπόννησο, «το κύριο κέντρο παραγωγής ελαιολάδου στην ηπειρωτική Ελλάδα, που αποτελεί ιδανικό σημείο εκκίνησης για κάθε γαστρονομική εξερεύνηση».

Το δημοσίευμα συνεχίζει αποθεώνοντας τη Μεσσηνία, «το νοτιοδυτικό άκρο της Πελοποννήσου, με τις χρυσαφένιες παραλίες, τα γραφικά μονοπάτια, όπου εκτός από τους ακμάζοντες μυκηναϊκούς αρχαιολογικούς χώρους», το ενδιαφέρον μαγνητίζουν οι παγκοσμίου φήμης ελιές Καλαμών.

Από τη λίστα δεν παραλείπεται η συγκομιδή κοντά στον Ισθμό της Κορίνθου, οι ελαιώνες της Κρήτης
και η «αναγέννηση» στην Κέρκυρα.

Με πληροφορίες από National Geographic

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης

Γεύση / H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της Aνατολικής Μεσογείου και δίνει ιδέες για μερικά από τα πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινά εδέσματα, όπως η ριγανάδα, ο ντάκος, η χωριάτικη σαλάτα και οι ριγανάτες σαρδέλες.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: «Πιθανότατα να ήξερε ότι με πέντε μαχαιριές την σκότωνε» κατέθεσε ο ψυχίατρος

Ελλάδα / Γυναικοκτονία Κυριακής Γρίβα: «Μάλλον ήξερε ότι με πέντε μαχαιριές την σκότωνε» κατέθεσε ο ψυχίατρος

Ο ψυχίατρος στο ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού που παρακολουθεί τον 40χρονο, σημείωσε πως μέχρι σήμερα δεν έχει πει τίποτα για τη δολοφονία της Κυριακής
LIFO NEWSROOM
ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Ελλάδα / Δολοφονία στην Αγία Παρασκευή: Το παρελθόν του θύματος με τον σύντροφο της πρώην γυναίκας του - Τι κατέθεσε ο δράστης

Ως ηθικός αυτουργός συνελήφθη η 43χρονη πρώην σύζυγος του καθηγητή που δολοφονήθηκε και ως φυσικός αυτουργός ο 35χρονος σύντροφός της - Τα 3 στοιχεία που οδήγησαν στην εξιχνίαση
LIFO NEWSROOM