H ρίγανη που δίνει γεύση στα καλοκαίρια μας

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης Facebook Twitter
Ανθισμένη ρίγανη στην Κάσο. Φωτ.: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος
0


ΚΑΛΑ, ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ λιβάδι με ανθισμένη ρίγανη σε μια μεγάλη στεριά είναι συνηθισμένη ανοιξιάτικη φαντασμαγορική έξαρση της φύσης. Σε μια μικρή στεριά όμως –άνυδρη, σκληρή, ανεμοδαρμένη– στην άκρη του Αιγαίου, οι ανθισμένες συστάδες της ρίγανης με τις κατάλευκες κορυφές, που τις κοσμούν οι περιηγήτριες και «περιτρυγήτριες» πεταλούδες, είναι επανάσταση.

Τη στιγμή, μάλιστα, που αυτό το ευωδιαστό τοπίο, όχι μεγαλύτερο από δύο στρέμματα, είναι μονάκριβο. Πουθενά αλλού στο νησί δεν επαναστατεί –φυτρώνει και ανθίζει– ρίγανη. Μόνο εδώ, όταν βγάλει λουλούδια, ξεσποριάσει και ξεραθεί, τη μαζεύουν, την τρίβουν, και μεταφέρουν το άρωμά της στην κουζίνα τους. Όπως οι αρχαίοι, που λένε ότι κοιμόντουσαν με ένα στεφάνι ρίγανης στο κεφάλι τους, για να αρωματίζει τα όνειρά τους.

Οι αρχαίοι την αποκαλούσαν «ορίγανον» γιατί ήταν το φυτό που λάμπρυνε το όρος. Και πράγματι, η θέα και το άρωμα των «αγκαλιών» των λευκών ανθέων μεταμορφώνουν το σκληρό τοπίο της πλαγιάς, το διανθίζουν και το καρυκεύουν, ό,τι ακριβώς κάνει και η ξερή τριμμένη ρίγανη στο φαγητό.

Περπατούμε στο νησί προς τα Σκούρα, σε ένα σοκάκι που περιγράφουν οι ψηλές ξερολιθιές, ανάμεσα στα «σημάδια» των παιδικών μας ανδραγαθιών (το αμπέλι απ' όπου κάποτε κλέψαμε σταφύλια και φάγαμε από τη μητέρα το ξύλο της χρονιάς μας ή τη βαγιά όπου κόβαμε κλαδιά για να πλέξει ο παπάς τους σταυρούς των Βαΐων ή το χωράφι με τους «τσαλαπετεινούς» με τους οποίους ταΐζαμε το ορφανό αρνάκι που έφερνε ο πάππους στο σπίτι), αναζητώντας τις μονάκριβες συστάδες της ανθισμένης ρίγανης.

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης Facebook Twitter
Ρίγανη από τον Ξηρόκαμπο Λασιθίου. Φωτ.: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος

Μας βοηθά ο Δημήτρης, που βόσκει εκεί γύρω το μικρό ποίμνιό του, να την εντοπίσουμε. Μας καθησυχάζει ότι κρατά κρυφή μέσα σε ένα ρυάκι, πιο βαθιά στο βουνό, μια ακόμη μικρότερη συστάδα ρίγανης, σε περίπτωση που η μεγαλύτερη αφανιστεί από την υπερβολική συλλογή. «Τώρα είναι ανθισμένη», μας λέει, «χαρά Θεού».

Οι αρχαίοι την αποκαλούσαν «ορίγανον» γιατί ήταν το φυτό που λάμπρυνε το όρος. Και πράγματι, η θέα και το άρωμα των «αγκαλιών» των λευκών ανθέων μεταμορφώνουν το σκληρό τοπίο της πλαγιάς, το διανθίζουν και το καρυκεύουν, ό,τι ακριβώς κάνει και η ξερή τριμμένη ρίγανη στο φαγητό. Αναλόγως με τον τόπο που έχει αναστηθεί, βάζει τη δική της προσωπικότητα, έντονη ή διακριτική, κατά πώς επιθυμούμε εμείς.

Αν αναζητούσαμε στο ανοιξιάτικο σοκάκι προς το επερχόμενο θέρος την πιο αντιπροσωπευτικά καλοκαιρινή γεύση του, σίγουρα θα πήγαινε ο νους μας στη ριγανάδα. Η φέτα του ζυμωτού ψωμιού, αρτυμένη με όλα τα στοιχειώδη της Μεσογείου Θαλάσσης, την τριμμένη, ζουμερή, ώριμη, κατακόκκινη ντομάτα, το παρθένο ελαιόλαδο, το θαλασσινό αλάτι του βράχου από τα Αρμάθια του Καρπαθίου Πελάγους και την ευωδιαστή, τριμμένη ρίγανη από τα Αστερούσια Όρη, δώρο της Αθηνάς. Και για έξτρα θαλασσινή γεύση τα αλαρμιστά μπουμπούκια της κάππαρης.

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης Facebook Twitter
Ριγανάδα από τη Μεσσηνία. Φωτ.: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος

Η ριγανάδα, με μεγάλη πέραση στη Μεσσηνία, παίρνει μια άλλη μορφή στην Κρήτη των άπειρων βοτάνων και φυσικών ευωδιών. Η «κουκουβάγια» (δεν ξέρω γιατί την αποκαλούν έτσι στην κρητική διαλεκτική ποικιλία), πιο γνωστή ως ντάκος (ή και ντάγκος), είναι κι αυτή ένας στοιχειώδης συνδυασμός βασικών υλικών της μεσογειακής διατροφής. Ο ντάκος, το κρίθινο ή μιγαδερό παξιμάδι, ελαφρώς μουσκεμένο με νεράκι και τριμμένη ή ψιλοκομμένη ώριμη ντομάτα, με ξινομυζήθρα, ελιές και ρίγανη, «λαντουρισμένο» με ελαιόλαδο και λίγο ξίδι από κρασί. Γι’ αυτό στην Ανατολή της Κρήτης το αποκαλούν και «λαντουριστό», όπου «λαντουρώ» σημαίνει κάτι μεταξύ σκορπώ και ραντίζω.

Στη Μήλο, εκεί που όλη την κουζίνα τη χρωματίζει με το φλογάτο χρώμα του και την αρωματίζει ο μηλέικος πελτές, η ριγανάδα παίρνει τη μορφή και τη γεύση της «σχίζας», ενός εμβληματικού των παιδικών χρόνων εδέσματος. Η σχίζα (ή τα σχιζάκια, αναλόγως του μεγέθους της φέτας) είναι ήδη αλατισμένος πελτές –που προκύπτει από την επεξεργασία της ντομάτας στη βεντέμα της το καλοκαίρι– απλωμένος επάνω στο ψωμί, αρτυμένος με ελαιόλαδο και ρίγανη.

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης Facebook Twitter
Χταπόδι ψητό με μαυροδάφνη από τη Σίφνο. Φωτ.: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος

Η ριγανάδα και ο ντάκος είναι το προοίμιο της εμβληματικής καλοκαιρινής γεύσης της χωριάτικης σαλάτας. Το μεσογειακό και η επιφανής έξαρσή του, το ελληνικό καλοκαίρι επελαύνουν στο τραπέζι κάτω από τα αρμυρίκια, με την εξέγερση των χρωμάτων των ολόδροσων καρπών των μποστανιών που φτάνουν μέχρι το χειμέριο κύμα: φλογάτες ντομάτες, ξυλάγγουρα με συμπυκνωμένο στη γεύση τους το αγίασμα της πρωινής δροσιάς, τραγανές πιπεριές, κλαδάκια γλιστρίδας και κρίθαμου τουρσί από την περασμένη άνοιξη ή και αλαρμισμένης κάππαρης. Και πάνω από τη λευκότητα (σαν Χώρα των Κυκλάδων Νήσων) της φέτας ή του ιθαγενούς χλωρού ξινότυρου (καλή ώρα σαν αυτό της Αμοργού) ή της φρέσκιας μυζήθρας, μετά το σμαραγδένιο ελαιόλαδο και το θαλασσινό αλάτι του βράχου, πέφτει η ρίγανη για να απογειώσει το καλοκαίρι.

Ειδικά η Αμοργός έχει το προνόμιο να κρύβει στις αγκάλες της γης της τον σπόρο μιας πολύ ιδιαίτερης ενδημικής ρίγανης. Η αγριορίγανη ή αργανιά, όπως τη λένε οι ιθαγενείς, είναι πιο αρωματική από την κοινή ρίγανη και αρκεί μια μικρή ποσότητα για να προσδώσει στο φαγητό την πιπεράτη γεύση της. Η Αμοργός δεν έχει μόνο πολιτισμικούς δεσμούς, ήδη από την εποχή του βασιλιά Μίνωα, με την Κρήτη, την Κάσο, τη Μικρά Ασία (αλλά και με το Γύθειο και τον Άθωνα), αλλά και αρωματικούς, αφού η αργανιά φύεται και σε αυτά τα μέρη. Γενικώς η ανατολική Μεσόγειος είναι ο τόπος των πέντε ή έξι ποικιλιών της ρίγανης. Είναι το πιο δημοφιλές μυριστικό της θάλασσάς μας.

Η άνοιξη και το καλοκαίρι της ρίγανης Facebook Twitter
Σαρδέλες ψητές ριγανάτες από την Άνδρο. Φωτ.: Νίκος Γ. Μαστροπαύλος

Λέμε τη ρίγανη μυριστικό της Μεσογείου Θαλάσσης, αλλά οι αρχαίοι τη συνέδεαν με τα όρη. Την αποκαλούσαν «ορίγανον», σύνθετη λέξη από το όρος και γάνος – που πάει να πει το φυτό που λαμπρύνει το βουνό. Αλλά σε εμάς τα όρη είναι οι όχθες της θάλασσας, και η ρίγανη (από τις καλύτερες ποικιλίες στη Γη) που άρχισε να μαζεύεται μετά τη γιορτή του Αϊ-Γιαννιού του Ριγανά, στις 24 Ιουνίου, ταιριάζει πολύ με την εποχή της αποθέωσης του πελάγους, το καλοκαίρι.

Έτσι, εκτός από τα φρέσκα κηπευτικά ή τις τηγανητές πατάτες των Κυθήρων, ευωδιάζουν καλοκαίρι και οι ριγανάτες σαρδέλες επάνω στο ψωμί από το Κόρθι της Άνδρου ή το ψητό πλοκάμι χταποδιού με ρίγανη και σάλτσα μαυροδάφνης από τον Πλατύ Γιαλό της Σίφνου. Και μιλάμε μόνο για την απόλαυση του φαγητού, κι όχι για τις ιαματικές ιδιότητες που συνοδεύουν τη ρίγανη ήδη από τους αρχαίους χρόνους, ως φυτό-σύμβολο της χαράς και της ευτυχίας. Αλλά, ακόμη και αυτήν την όρεξη του φαγητού, ο Διοσκουρίδης πιστεύει ότι η ρίγανη μπορεί να την επαναφέρει.    

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini «στου Ηλία» Μαρινάκη 

Γεύση / Quinn’s: Γιατί όλοι πίνουν Dry Martini στου Ηλία Μαρινάκη 

Στην πιάτσα των Ιλισίων, σε ένα μέρος όπου όλα είναι μελετημένα, ένας πολύπειρος και προσγειωμένος μπάρμαν μας καλεί να χαθούμε στον «Κήπο των επίγειων απολαύσεων», συζητώντας και πίνοντας κλασικά αλλά αναβαθμισμένα κοκτέιλ.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΜΠΑΚΑΛΙΚΑ, DELI

Γεύση / Ο μεγάλος οδηγός του Αθηναίου καλοφαγά: Τα 51 πιο νόστιμα σημεία της πόλης

Εξειδικευμένα παντοπωλεία, deli με αλλαντικά και τυριά από την Ελλάδα και τον κόσμο, χασάπικα για κρέατα άριστης ποιότητας, κάβες και φούρνοι με ψωμιά παραδοσιακά αλλά και νέας εποχής, σε μια λίστα που μπορεί να είναι ο παράδεισος του foodie.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία στην Αθήνα;

Γεύση / Είναι η τούρτα αμυγδάλου του Μπόζα η πιο ωραία τούρτα της Αθήνας;

Όσο και αν η τέχνη της ζαχαροπλαστικής έχει κάνει άλματα στη χώρα μας, δεν έχουμε πάψει ποτέ να αγαπάμε τα «παλιά γλυκά» που μας θυμίζουν παιδικά χρόνια, οικογενειακές συγκεντρώσεις, γενέθλια και γιορτές.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ωδή στην pure σεβεντίλα: Ένα σπίτι που μοιάζει με μικροοργανισμό.

Γεύση / Ένα σπίτι στο Παλαιό Φάληρο που αποθεώνει τα απίθανα '70s

Το σπίτι του Γιώργου Κελέφη, εκδότη του περιοδικού ΟΖΟΝ, στο Παλαιό Φάληρο ‒σχεδιασμένο από τους σπουδαίους αρχιτέκτονες Δημήτρη και Σουζάνα Αντωνακάκη‒ μοιάζει με χρονοκάψουλα που σε μεταφέρει στη δεκαετία του ’70.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Το κρασί με απλά λόγια / Τα κρασιά της Κεφαλονιάς: Ρομπόλα, Μαυροδάφνη και άλλες εξαιρετικές ποικιλίες

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης ταξιδεύουν στους αμπελώνες της Κεφαλονιάς, με οδηγό τον οινοποιό Ευρυβιάδη Σκλάβο. Μαθαίνουμε για τις γνωστές, αλλά και τις πιο σπάνιες ποικιλίες του νησιού, καθώς και για τον ρόλο που παίζει το βουνό Αίνος στην αμπελουργία του.
THE LIFO TEAM
Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Γεύση / Στο ΚΙΝΩΝΩ στο Κουκάκι που περνάει την πιο νόστιμη φάση του

Ο Βαγγέλης από το «Σπιρτόκουτο» –δηλαδή ο Γιάννης Βουλγαράκης– άφησε τα Κύθηρα για την Αθήνα και ανανέωσε, με τις λιτές του γεύσεις, έναν χώρο όπου κάποτε αράζαμε για ποτά και τώρα πηγαίνουμε για φρέσκες παπαρδέλες και σφακιανόπιτα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Γιαννούδι, Μαραθέφτικο, Μαύρο: Οι άγνωστες δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Το κρασί με απλά λόγια / Γιαννούδι, Μαραθεύτικο, Μαύρο: Οι ερυθρές δυνάμεις του κυπριακού αμπελώνα

Σε τι ξεχωρίζουν οι γηγενείς κόκκινες ποικιλίες της Κύπρου; Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον οινολόγο και οινοποιό Σοφοκλή Βλασίδη και συζητούν μαζί του για τα αυτόριζα αμπέλια του νησιού.
THE LIFO TEAM
Ronin: Ένα καταφύγιο ιαπωνικής κομψότητας και γεύσης στο Κολωνάκι/ Στο Ronin στο Κολωνάκι θα ανακαλύψεις το νόημα της ιαπωνικής απλότητας/ Ronin: Η ιαπωνική απλότητα που συγκινεί σε κάθε πιάτο

Γεύση / Ronin: Ιαπωνέζικη κουζίνα με ακρίβεια, λιγότερο fusion, περισσότερο zen

Το εστιατόριο Ronin φέρνει στο Κολωνάκι τη δύναμη της απλότητας της ιαπωνικής κουλτούρας και την αποθέωση της γευστικής λεπτομέρειας σε έναν απολαυστικό διάλογο μεταξύ παράδοσης και μοντέρνας δημιουργίας.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ