Για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, τα εμβόλια και πόσο ασφαλή είναι, το Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν και το lockdown μίλησε ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας Ηλίας Μόσιαλος.

 

«Το ξέρουμε εδώ και μερικές μέρες, αλλά σήμερα το ανακοίνωσε επίσημα ο πρωθυπουργός. Ξέρουμε ότι έχει αυξηθεί η διασπορά, ειδικά στη Νοτιοανατολική Αγγλία και στο Λονδίνο», είπε στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας πως το νέο αυτό στέλεχος ανησυχεί τους ειδικούς όσον αφορά τη μεταδοτικότητα του ιού, η οποία έχει αυξηθεί.

 

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να αυξάνονται οι πιο σοβαρές περιπτώσεις από τη μετάλλαξη.

 

Αναφορικά με το αν ξεφύγει ο μεταλλαγμένος ιός σε άλλες περιοχές της χώρας και εκτός Βρετανίας, απάντησε πως «αυτό θα το ξέρουμε τις επόμενες βδομάδες, όταν θα έχουμε δεδομένα κι από άλλες χώρες», τονίζοντας ότι «το μόνο δεδομένο είναι ότι μεταδίδεται πιο εύκολα».

 

«Με βάση τα δεδομένα που έχουμε και με βάση τα δεδομένα που ανακοίνωσαν οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Βρετανού πρωθυπουργού, δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με το εμβόλιο», διευκρίνισε ο κ. Μόσιαλος.

 

«Καλύτερα κάθε οικογένεια μόνη της στις γιορτές»

 

Σχετικά με το lockdown και το τι θα συμβεί τον Ιανουάριο, είπε ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο θα εφαρμόσουμε τα μέτρα.

 

«Για να αποφύγουμε πλήρη lockdown στη χώρα μας πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Εφόσον δεν τα κατάφεραν οι Ιταλοί που έχουν καλύτερο σύστημα υγείας από το δικό μας, εμείς θα πρέπει να προσέξουμε λίγο παραπάνω», σημείωσε.

 

Για τα άτομα στο Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν, είπε ότι καλύτερα είναι να είμαστε πολύ συντηρητικοί, με την κάθε οικογένεια να είναι μόνη της στις γιορτές. «Εκτός αν υπάρχει ένας μοναχικός φίλος μας ή μια γιαγιά ή ένας παππούς μας να περάσει τις γιορτές μαζί μας», είπε.

 

«Οι περισσότερες παρενέργειες φαίνονται την πρώτη εβδομάδα»

 

Έχουμε κλινικά δεδομένα δύο μηνών για τις παρενέργειες των εμβολίων, ανέφερε ο καθηγητής, προσθέτοντας πως δεν έχουμε δεδομένα για άλλα φάρμακα ότι είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

 

«Περίπου 40.000 άτομα έκαναν τα εμβόλια. Θέλω να πειστούν οι πολίτες ότι τα εμβόλια είναι επαρκή και ασφαλή», είπε.

 

«Οι περισσότερες παρενέργειες φαίνονται την πρώτη εβδομάδα. Είναι απειροελάχιστη η πιθανότητα να εμφανιστούν παρενέργειες μετά το πρώτο τετράμηνο», τόνισε ο κ. Μόσιαλος, σημειώνοντας πως σύμφωνα με τα δεδομένα, οι παρενέργειες είναι ανεκτές.

 

Τέλος υπενθύμισε ότι τα εμβόλια δεν θα τα κάνουν οι έγκυες, άτομα κάτω των 18 ετών και άτομα με σοβαρές αλλεργίες.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr