Μωβ Μέδουσες: Live σε χάρτη η εξάπλωσή τους στις παραλίες της χώρας - Πού παρατηρείται έξαρση

Μωβ Μέδουσες: Live σε χάρτη η εξάπλωση τους στις παραλίες της χώρας - Πού παρατηρείται έξαρση Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου / Unsplash
0

Αναστάτωση έχει προκαλέσει το τελευταίο διάστημα, η ραγδαία αύξηση των μωβ μεδουσών στις ελληνικές θάλασσες.

Η εμφάνιση των μωβ μεδουσών όπως όλα δείχνουν είναι σε έξαρση αυτή την εποχή σε αρκετές παραλίες της χώρας, με τους λουόμενους να ανησυχούν για το φαινόμενο αυτό. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, παρατηρείται έξαρση της παρουσίας τους κυρίως σε παραλίες της Χαλκίδας, της Βόρειας Εύβοιας και των Σποράδων.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Παρασκευής, Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Μέλος Δ.Σ. ΕΟΔΥ, αναφέρθηκε εκτενώς στο τι πρέπει να προσέχουμε αλλά και στο γιατί παρατηρείται αυτή την έξαρση.

Συγκεκριμένα, εξήγησε πως το τσίμπημα της μέδουσας δεν είναι επικίνδυνο για την πλειονότητα του πληθυσμού και πως τα συμπτώματα που θα εμφανιστούν σε περίπτωση τσιμπήματος είναι φαγούρα, κνησμός στην περιοχή, ερεθισμός, τσούξιμο, πόνος.

Επισήμανε δε πως κάποιες φορές μπορεί να προκαλέσει εμετό και σε σπάνιες περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά να επιμείνουν. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν χρειάζεται να απευθυνθεί κανείς σε γιατρό, εκτός αν υπάρχει κάποια ευαισθησία ή αλλεργία ή αν τυχόν τα συμπτώματα επιμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τέλος, συστήνεται να ξεπλυθεί το σημείο αυτό με άφθονο θαλασσινό νερό, να απομακρυνθούν τα πλοκάμια της μέδουσας με άμμο και αν υπάρχει εύκαιρη, να τοποθετηθεί στο σημείο κρέμα για τσιμπήματα.

Δείτε εδώ live την εξάπλωσή τους στον χάρτη

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο πλευρό των αγροτών η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ»

Ελλάδα / Στο πλευρό των αγροτών η περιβαλλοντική οργάνωση «Καλλιστώ»

Η «Καλλιστώ» καλεί την πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της και να στηρίξει ουσιαστικά την αναγέννηση της υπαίθρου, με πολιτικές που θα ενισχύουν τόσο τις τοπικές κοινωνίες όσο και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος
LIFO NEWSROOM
Νεκρό παιδί στη Ζάκυνθο: «Είδα τον πατέρα με αίματα, το σκυλί θα μας έτρωγε όλους», λέει ο πρόεδρος Αγίου Λέοντα

Ελλάδα / Νεκρό παιδί στη Ζάκυνθο: «Είδα τον πατέρα με αίματα, το σκυλί θα μας έτρωγε όλους» λέει ο πρόεδρος Αγίου Λέοντα

Ο πρόεδρος της κοινότητας ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν στο σπίτι της οικογένειας και περιέγραψε τι συνέβη μετά την επίθεση του σκύλου στο παιδί
LIFO NEWSROOM