Έφτασαν στην Αράχωβα τα μικροσωματίδια από τη φωτιά στην Εύβοια

Μέχρι Λάρισα, Αράχωβα και Κόρινθο έφτασαν τα μικροσωματίδια της φωτιάς στην Εύβοια Facebook Twitter
EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
0

Υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων «ακόμα και σε περιοχές που δεν μπορούμε να φανταστούμε, όπως η Αράχωβα», προκάλεσαν οι πυρκαγιές που καίνε στην Εύβοια.

«Το νέφος του καπνού με βάση τους ανατολικούς ανέμους έχει μεταφερθεί στη Στερεά Ελλάδα», σημείωσε ο καθηγητής περιβαλλοντικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Όπως εξήγησε, «χθες υπήρξε η ανακάλυψη ενός μεγάλου τόξου που ξεκινούσε στη Λάρισα και τα Φάρσαλα και περνώντας όλη τη Στερεά, ουσιαστικά έφτανε μέχρι την Κόρινθο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ανώτατο όριο συναγερμού είναι 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ωστόσο «το μεσημέρι είχαμε υψηλές συγκεντρώσεις στην Αράχωβα, τώρα είναι στον Κορινθιακό στα 30 με 35 μικρογραμμάρια».

Μέτρα προφύλαξης

Ο κ. Σαρηγιάννης κάλεσε ευαίσθητες (όπως οι έγκυοι) και ευπαθείς ομάδες να μειώνουν την έκθεσή τους με μέτρα προφύλαξης και απολύμανσης του αέρα στο σπίτι τους, καθώς επίσης επιλογή δραστηριοτήτων που θα μειώσουν την ένταση δραστηριότητάς τους. 

«Χρειάζεται μάσκα N99 FFP3, πολύ βασικό όπλο για την προφύλαξη από τα σωματίδια. Μεγάλο ποσοστό της εξωτερικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης περνάει δυστυχώς και στο εσωτερικό των σπιτιών, 50% με 60% περίπου μέσω του αερισμού ή ελλείψει καλών μονώσεων», τόνισε στον ΣΚΑΪ.

Δεδομένου ωστόσο πως δεν είναι εφικτή η χρήση μάσκας μέσα στο σπίτι, κάλεσε σε μείωση της συνολικής έκθεσης στα συγκεκριμένα μικροσωματίδια καπνού. 

Εφαρμογή του ΑΠΘ ενημερώνει τους χρήστες για την περιβαλλοντική μόλυνση

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης μίλησε επίσης για την εφαρμογή RQuality του ΑΠΘ, η οποία δίνει με πολύ καλή ακρίβεια τη συγκέντρωση 6 βασικών ρύπων που απειλούν την ανθρώπινη ζωή, όπως το όζον και τα σωματίδια από τις φωτιές.

«Μπορείτε να την κατεβάσετε δωρεάν από το Google Play ή το Apple Store, και με βάση το σημείο που βρίσκεσαι, οπουδήποτε στον κόσμο, σου δίνει τη δόση που παίρνεις από την ένταση δραστηριότητας που κάνει αλλά και δίνει συμβουλές προστασίας της υγείας από τον ΠΟΥ», εξήγησε.  

Επιπλέον πρόσθεσε ότι η εφαρμογή διαθέτει και δεύτερη διάσταση, που έχει να κάνει με την καταγραφή του αποτυπώματος άνθρακα που εκλύει κάθε πολίτης ανά χρόνο με βάση τις δραστηριότητες που κάνει, με βάση ερωτηματολόγιο.

«Είναι εφαρμογή εξατομικευμένη ενώ τα προσωπικά δεδομένα είναι απολύτως προστατευμένα», σημείωσε.  

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Orlando LGBT+: Επικίνδυνη για τρανς παιδιά η απόφαση ελληνικού δικαστηρίου

Ελλάδα / Orlando LGBT+: Επικίνδυνη για τα τρανς παιδιά η απόφαση ελληνικού δικαστηρίου για υποστηρικτική μητέρα

Σύμφωνα με την οργάνωση τo δικαστήριο αποφάσισε επί λέξει ότι "από τα διδάγματα της κοινής πείρας ένα παιδί 6 ετών δεν μπορεί να είναι σίγουρο για την επιλογή του φύλου του"
NEWSROOM

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ