Μπλόκα σε διόδια και πλατείες είναι το βασικό εργαλείο της κυβέρνησης προκειμένου να αποτρέψει τις μετακινήσεις και τις συγκεντρώσεις εν όψει του Πάσχα.

 

Στο πλαίσιο αυτό, από τις επόμενες ημέρες και όλη την Μεγάλη Εβδομάδα, θα πραγματοποιούνται εκτεταμένοι αστυνομικοί έλεγχοι προς αποφυγή των διαπεριφερειακών μετακινήσεων. Στον σχεδιασμό της αστυνομίας περιλαμβάνονται εκατοντάδες μπλόκα κατά μήκος των εθνικών οδών, σε λιμάνια και πορθμεία.

 

Παράλληλα, στο στόχαστρο μπαίνουν και οι βεβαιώσεις για μετακινήσεις κατ' εξαίρεση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικά στελέχη, που επικαλείται το Πρώτο Θέμα, παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες πολλοί να χρησιμοποιούν διάφορες αφορμές, από συγκομιδή καρπών μέχρι επίσκεψη σε υποθηκοφυλακεία και ιατρικές επισκέψεις, για να μετακινηθούν.

 

Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι οι ψευδείς δηλώσεις επισύρουν ποινικές ευθύνες ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι κατ' εξαίρεση μετακινήσεις θα ελέγχονται ακόμη και εκ των υστέρων.

 

Ένα ακόμα πλάνο της κυβέρνησης για την αποφυγή της διασποράς, είναι η πιθανότητα να καταργηθούν βεβαιώσεις που έρχονται μέσα από την ΕΡΓΑΝΗ.

 

Μια ακόμα πιθανότητα είναι να γίνει καταγραφή και διασταύρωση των στοιχείων με την ΕΡΓΑΝΗ εκ των υστέρων.

 

Ωστόσο, για τις περιπτώσεις εκείνες, που κάποιος έχει όντως ανάγκη να μεταφερθεί σε άλλη πόλη για λόγους υγείας, θα πρέπει να έχει στην κατοχή του αποδεικτικό έγγραφο.

 

Σε ό,τι αφορά στις πλατείες, έχει δρομολογηθεί πλάνο αυστηρών ελέγχων προς αποφυγή συγκεντρώσεων. Το σχέδιο που εξετάζεται βασίζεται στην επιτήρηση της κάθε περιοχής, λειτουργώντας ως ανασταλτικός παράγοντας για όσους προσβλέπουν σε συγκεντρώσεις και κορωνοπάρτι.

 

Σχετικές ανακοινώσεις για τα μέτρα που θα ισχύουν για το Πάσχα, αναμένεται να κάνει σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.