Λινού: Οι γυναίκες κάτω των 50 ετών να προτιμήσουν εμβόλια mRNA

Λινού: Όχι το εμβόλιο Johnson& Johnson σε γυναίκες κάτω των 50 Facebook Twitter
eurokinissi
0

Για την πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας στην χώρα μίλησε η καθηγήτρια επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνώμων, Αθηνά Λινού, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για τον εμβολιασμό γυναικών κάτω των 50 ετών με Johnson& Johnson.

Όπως δήλωσε στον ΑΝΤ1, ανησυχεί πολύ για το ότι, «συνεχίζουμε να δίνουμε ως εναλλακτική στις νέες γυναίκες κάτω των 50 ετών το Johnson & Johnson» και συμβούλεψε τις γυναίκες κάτω των 50 ετών να προτιμήσουν εμβόλια mRNA. «Οι γυναίκες κάτω των 50 ετών, θα πρέπει να επιλέξουν, το λέει και ο CDC, εμβόλια mRNA». Όπως εξήγησε, με το Johnson& Johnson υπάρχει ο κίνδυνος θρομβοεμβολικών επεισοδίων, ίσως σπανιότερων συγκριτικά με το Astrazeneca, αλλά υπάρχει.

Μάλιστα, σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, τόνισε ότι είναι «λογικό» το να ανησυχεί ο κόσμος για το εμβόλιο ξεκαθαρίζοντας όμως πως «όπου κι αν χρησιμοποιήθηκε το AstraZeneca, υπήρχαν πάντα λίγα θρομβοεμβολικά επεισόδια, όμως πουθενά δεν υπήρξε τέτοιο επεισόδιο μετά τη δεύτερη δόση». Ερωτηθείσα για το αν θα συμβούλευε ασθενή της που έχει κάνει την πρώτη δόση του AstraZeneca να κάνει και τη δεύτερη, απάντησε πως «θα έλεγα αυτό που ξέρω: αν δεν είχατε πρόβλημα στην 1η δόση, η πιθανότητα να έχετε στη 2η είναι 1 στο 1 εκατομμύριο».

Όσο για το ότι είχε εξ αρχής πει για τις γυναίκες νεότερης ηλικίας να αποφύγουν το AstraZeneca, εξήγησε ότι, το έκανε γιατί «υπήρχαν τα δεδομένα, τα οποία δεν έλεγαν ότι κινδυνεύει όποιος το κάνει, αλλά το ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος στις νέες γυναίκες». Ωστόσο, υπογράμμισε ότι, «τα δεδομένα αυτήν τη στιγμή είναι ότι αν έκανες το πρώτο με Astrazeneca, κάνεις και το δεύτερο της ίδια εταιρείας».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ