Κεραυνό εν αιθρία και αναπάντεχο χαρακτήρισε τον ισχυρό σεισμό στο Ηράκλειο, μεγέθους 5,8 Ρίχτερ, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, ενώ ο Κώστας Παπαζάχος προειδοποίησε ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, με τους μετασεισμούς. 

 

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΑΠΕ, κάλεσε τον κόσμο να είναι προσεκτικός και να αποφύγει τα παλιά κτίρια. 

 

«Κανένας δεν περίμενε σεισμό 5,8 Ρίχτερ», παραδέχθηκε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Λέκκας. «Είναι συνέχεια της διέγερσης που έχει αρχίσει εδώ και αρκετούς μήνες. Εχουμε να κάνουμε με κάτι παράλογο, έχουμε ένα σεισμό μεγαλύτερο από ό,τι περιμέναμε», επεσήμανε σε δηλώσεις του στον ΑΝΤ1. 

 

«Δύσκολες οι επόμενες ημέρες» 

 

Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος προειδοποίησε ότι την πρώτη εβδομάδα οι μετασεισμοί μπορεί να φτάσουν και τα 5,5 Ρίχτερ. 

 

Σε ό,τι αφορά στο μέγεθος του σεισμού, που ήταν 5,8 Ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο κ. Παπαχάζος σημείωσε ότι διεθνή κέντρα τον εκτιμούν στα 6 Ρίχτερ. «Είναι ένα τυπικό 6άρι του ελληνικού χώρου σε μια περιοχή με ρήγματα αρκετά μελετημένα, αλλά με πολύ σπάνια δραστηριοποίηση», συμπλήρωσε. 

 

«Αυτό το ρήγμα είναι 15-16 χιλιόμετρα. Αυτά δεν μπορούν να φέρουν ισχυρότερους σεισμούς, είναι τελείως απίθανο να έχουμε κάποιον ισχυρότερο», συμπλήρωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

 

Το ζήτημα, τόνισε, είναι η μετασεισμική ακολουθία τις επόμενες ημέρες. «Θα είναι δύσκολη την πρώτη εβδομάδα, με 4,5, 5 και 5,2 Ρίχτερ. Άρα, καταπονημένα κτίρια δεν πρέπει να κατοικηθούν πριν ελεγχθούν και βέβαια τα σχολεία δεν πρέπει να λειτουργήσουν αυτή την εβδομάδα», τόνισε. 

 

Ο κ. Παπαζάχος σημείωσε ότι σε τέτοιους σεισμούς είναι πολύ συχνοί οι μετασεισμοί 5, 5,2 και 5,5 Ρίχτερ, ενώ επεσήμανε ότι στην περιοχή είναι παλιά τα κτίρια, σε όλα τα χωριά. «Θα είναι εγκληματικό να μπούμε σε σπίτι με ζημιές», προειδοποίησε. 

 

Γκανάς: Ήταν ο κύριος σεισμός 

 

Ο διευθυντής ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θανάσης Γκανάς, εκτίμησε ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός και ζήτησε από όλους στην περιοχή να είναι σε ετοιμότητα τις επόμενες 48 ώρες, καθώς θα υπάρχουν ισχυροί μετασεισμοί. 

 

«Κατά την άποψή μου ήταν ο κύριος σεισμός, καθώς αυτή η περιοχή είχε ταλαιπωρηθεί από τον Απρίλιο με εκατοντάδες μικρούς σεισμούς εντάσεως από 3 έως 4,7 Ρίχτερ», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κ. Γκανάς. 

 

«Δεν ήρθε απροειδοποίητα» 

 

Από την πλευρά του ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι ο σεισμός δεν ήρθε απροειδοποίητα. 

 

«Επί 3-4 μήνες τώρα κουνάει συνέχεια, στο Αρκαλοχώρι Κρήτης. Θυμίζω ότι στις 21 Ιουλίου είχε συγκληθεί εκτάκτως η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του ΟΑΣΠ, κ. Λέκκα. Είχαμε πει τότε ότι ενδέχεται να είναι προσεισμοί όλοι εκείνοι που είχαν προηγηθεί», δήλωσε στην ΕΡΤ. 

 

Η ισχυρότερη δόνηση που είχε καταγραφεί τότε ήταν 4,8 Ρίχτερ, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος. «Είχαμε πει ότι ενδέχεται να γίνει κι άλλος ισχυρότερος σεισμός και είχαμε ζητήσει να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο “Εγκέλαδος”», συμπλήρωσε. 

 

«Ο σεισμός είναι πολύ ισχυρός. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι όλοι αυτοί που προηγήθηκαν ήταν προσεισμοί», συμπλήρωσε. 

 

Σε ερώτηση για το αν αυτή η ισχυρή δόνηση μπορεί να επηρεάσει άλλα ρήγματα, απάντησε: «Αυτό ακόμη δεν το ξέρουμε, είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμη».