Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τον σεισμό μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Κρήτη, στις 9:17 το πρωί. 

 

Πρόκειται για έναν άνδρα που ανασύρθηκε νεκρός, ενώ τραυματίστηκαν ακόμα 11 άτομα - τα εφτά ελαφρά και δύο με κατάγματα. Ο άνδρας απεγκλωβίστηκε από το ξωκλήσι Προφήτης Ηλίας Αρκαλοχωρίου, χωρίς τις αισθήσεις του. Οι άνθρωποι που 11 τραυματίστηκαν μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας - δύο ντόπιο με κατάγματα και ένας πολυτραυματίας ήδη διακομίστηκαν στο Βενιζέλειο νοσοκομείο. 

 

Απεγκλωβίστηκαν μία ηλικιωμένη από το σπίτι της στον Πατσίδερο, δύο κάτοικοι από σπίτια παρακείμενα στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία και ένα παιδί που είχε εγκλωβιστεί σε σπίτι στο Αρχοντικό.

 

Κρήτη: Ένας νεκρός και 9 τραυματίες από τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ - Ζημιές και μπαράζ μετασεισμών

 

Κρήτη: Ένας νεκρός και 9 τραυματίες από τον σεισμό 5,8 Ρίχτερ - Ζημιές και μπαράζ μετασεισμών

 

Στην ευρύτερη περιοχή, γύρω από το επίκεντρο του σεισμού, πραγματοποιούνται περιπολίες από πυροσβεστικές δυνάμεις. «Παρακαλούμε τους συμπολίτες μας, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών», σημειώνει η πυροσβεστική. Στην ευρύτερη περιοχή έχουν σημειωθεί υλικές ζημιές σε σπίτια και καταστήματα. 

 

Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις, έως και 1000 κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι και την ευρύτερη περιοχή, ίσως να μην είναι σε θέση να ξαναμείνουν άμεσα στα σπίτια τους. 

 

Με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, τέθηκε άμεσα σε εφαρμογή το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης - βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

 

Κρήτη: Ένας νεκρός από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, αναφορές για εγκλωβισμένους - Βίντεο

 

Κρήτη: Ένας νεκρός από τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ, αναφορές για εγκλωβισμένους - Βίντεο

 

Ο σεισμός δεν ήρθε «απροειδοποίητα» αλλά σημειώθηκε σε περιοχή που δίνει σεισμούς εδώ και μήνες, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εκφράζοντας την ανησυχία του για το γεγονός ότι το επίκεντρο είναι σε κατοικημένες περιοχές. Ο ίδιος προειδοποίησε και για μετασεισμούς, την ώρα που έχουν ήδη σημειωθεί δύο σχετικά μεγάλοι σεισμοί 3,8 και 4,5 Ρίχτερ αντίστοιχα. 

 

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μινώα Πεδιάδος, Μανώλη Φραγκάκη, οι καταστροφές στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου είναι σημαντικές και αφορούν κτίσματα, ναούς αλλά και στύλους της ΔΕΗ που έχουν υποχωρήσει. 

 

Σημαντικές ζημιές σε δίκτυα ύδρευσης αλλά και κτίσματα καταγράφονται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Αρχανών Αστερουσίων, Μανώλη Κοκοσάλη, στην ευρύτερη περιοχή της διοικητικής περιφέρειάς του. Τα σχολεία έχουν εκκενωθεί, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει έλεχγος για την κατάσταση των κτιρίων των σχολικών μονάδων.

 

 

Σύμφωνα με ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού Mega, στον Προφήτη Ηλία σημειώθηκε κατολίσθηση και καταπλακώθηκε ένα αυτοκίνητο, χωρίς να σημειωθεί σοβαρός τραυματισμός.

 

Πέτρες και δομικά υλικά έχουν πέσει σε δρόμους, τζάμια έσπασαν και προϊόντα έπεσαν από τα ράφια σούπερ μάρκετ.  Στην ευρύτερη περιοχή θα στηθεί καταυλισμός για την φιλοξενία κατοίκων των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές.