Λέκκας για τους σεισμούς στην Εύβοια: Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας

Λέκκας για τους σεισμούς στην Εύβοια: Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας Facebook Twitter
Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, σε παλαιότερη αυτοψία / Φωτ. αρχείου: Eurokinissi
0

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, εμφανίστηκε καθησυχαστικός αναφορικά με τους συνεχείς σεισμούς στη Βόρεια Εύβοια.

Όπως τόνισε στην ΕΡΤ είναι ο τρίτος σεισμός πάνω από 4 Ρίχτερ μέσα σε 24 ώρες από την έναρξη της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή. Η σεισμική συμπεριφορά αυτή είναι αναμενόμενη, με δονήσεις της τάξεως των 4 έως 5 Ρίχτερ να διαρκούν συνήθως τρεις έως πέντε ημέρες, λόγω του τεκτονικού καθεστώτος της περιοχής.

«Είναι ο τρίτος σεισμός πάνω από 4 Ρίχτερ το τελευταίο 24ωρο που έχει αρχίσει η σεισμική δραστηριότητα. Όπως είχα τονίσει από την αρχή θα είχαμε τέτοιους σεισμούς της τάξεως των 4 και 5 Ρίχτερ για τις επόμενες ημέρες. Αυτό το λέμε γιατί την ίδια εικόνα είχαμε και στις προηγούμενες σεισμικές διεγέρσεις.

Το τεκτονικό καθεστώς της περιοχής είναι τέτοιο που μας δίνει αυτή την εικόνα. Δηλαδή σεισμούς από 4 έως 5 Ρίχτερ οι οποίοι εξελίσσονται μέσα στο χρόνο τριών τεσσάρων και πέντε ημερών.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας ωστόσο παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες στους κατοίκους και στις Αρχές της περιοχής. Θεωρώ ότι θα παραμείνουν τα μεγέθη σε αυτό το επίπεδο» τόνισε ο  Ευθύμιος Λέκκας.

Στις 03:23 της Δευτέρας σημειώθηκε νέος σεισμός μεγέθους 4,5 Ρίχτερ, με επίκεντρο τρία χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου Ευβοίας και εστιακό βάθος περίπου 16,9 χλμ. Είκοσι λεπτά αργότερα ακολούθησε δόνηση 3,6 Ρίχτερ ανατολικά-βορειοανατολικά του ίδιου χωριού. Οι σεισμοί έγιναν αισθητοί και στην Αττική, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ, ο οποίος τόνισε ότι παρακολουθείται στενά η εξέλιξη του φαινομένου και έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες στους κατοίκους και τις αρμόδιες αρχές.

Οι σεισμοί προκάλεσαν ρωγμές σε περίπου 20 σπίτια, καταστήματα και στο μουσείο του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου. Για τον λόγο αυτό, κλιμάκια μηχανικών αναμένεται να πραγματοποιήσουν αυτοψίες για να αξιολογήσουν την καταλληλότητα των κτιρίων. Επιπλέον, με απόφαση του Δημάρχου Μαντουδίου – Λίμνης Αγίας Άννας, τα σχολεία όλων των βαθμίδων στον δήμο θα παραμείνουν κλειστά ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΟΔΥ ΝΕΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ελλάδα / ΕΟΔΥ: Ορίστηκε νέο Επιστημονικό Συμβούλιο - Πρόεδρος ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος

Ένα επεισόδιο ανάμεσα στον μέχρι πρόσφατα πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Χρήστο Χατζηχριστοδούλου, και μια υπάλληλο του Οργανισμού, φαίνεται ότι βρίσκεται πίσω από την παραίτηση του Συμβουλίου
THE LIFO TEAM
Πλήθος κόσμου στο τελευταίο «αντίο» στον Γιώργο Βότση

Ελλάδα / Γιώργος Βότσης: Πλήθος κόσμου στο τελευταίο «αντίο» στον δημοσιογράφο

Πλήθος κόσμου βρέθηκε το πρωί της Τετάρτης στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών για να πει το τελευταίο αντίο στον δημοσιογράφο Γιώργο Βότση, στην πολιτική κηδεία που πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης
THE LIFO TEAM