Σεισμοί στην Εύβοια: Ζημιές σε κτήρια, κλειστά σχολεία σε δύο περιοχές 

Σεισμοί στην Εύβοια: Ζημιές σε κτήρια, κλειστά σχολεία σε δύο περιοχές  Facebook Twitter
Φωτογραφία: Evima.gr
0

Οι συνεχείς σεισμοί από τα ξημερώματα στην Εύβοια, προκάλεσαν ανησυχία στους κατοίκους, ενώ έγιναν αισθητοί και στην Αττική. 

Συνολικά, σημειώθηκαν δεκατρείς σεισμοί στην Εύβοια, με τις δύο ισχυρότερες δονήσεις να φτάνουν τα 4,1 και 4,4 Ρίχτερ. Οι σεισμοί είχαν μικρό εστιακό βάθος, 12 και 13 χιλιομέτρων αντίστοιχα, γεγονός που συνέβαλε στην έντονη αίσθηση τους σε ευρύτερη ακτίνα. 

Από τις δονήσεις προκλήθηκαν ρωγμές σε 20 κατοικίες, εμπορικά καταστήματα καθώς και στο μουσείο του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, κ. Βασίλης Καραστάθης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι οι σεισμοί σημειώθηκαν στην ίδια σεισμική ζώνη όπου είχε εκδηλωθεί δόνηση 5,1 Ρίχτερ τον Νοέμβριο του 2023.

Οι νέες δονήσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, καταγράφηκαν σε τμήμα της ζώνης το οποίο μέχρι σήμερα παρέμενε «άσπαστο», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε.

Επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένοι σεισμοί δεν αποτελούν μετασεισμούς της προηγούμενης δραστηριότητας, αλλά συνδέονται με εκείνη, στο πλαίσιο της ευρύτερης σεισμικής διεργασίας της περιοχής.

Παρά τη συχνότητα των δονήσεων, οι επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί, καθώς η συγκεκριμένη περιοχή δεν φημίζεται για υψηλή σεισμικότητα και συνήθως εκδηλώνει χαμηλής έντασης σεισμικά γεγονότα.

Οι σεισμολόγοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, πάντως, παρακολουθούν στενά την εξέλιξη του φαινομένου για κάθε ενδεχόμενο.

Σεισμοί στην Εύβοια: Κλειστά σχολεία σε Προκόπι και Πήλι 

Μετά τους σεισμούς στην Εύβοια, με απόφαση του Δημάρχου Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας, όλα τα σχολεία του δήμου θα παραμείνουν τη Δευτέρα κλειστά, προκειμένου να διενεργηθούν έλεγχοι από τεχνικό κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ. Παρά τη γενικευμένη αναστάτωση, η καθιερωμένη προσκυνηματική διαδρομή για τη γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου, που εορτάζεται στις 27 Μαΐου και διοργανώθηκε σήμερα από την Περιφερειακή Ενότητα Ευβοίας, πραγματοποιήθηκε κανονικά με μεγάλη προσέλευση πιστών.

Ο Δήμαρχος Γιώργος Τσαπουρνιώτης δήλωσε: «Ο σεισμός που έγινε τη νύχτα με επίκεντρο μεταξύ Προκοπίου και Πηλίου και ο δεύτερος που ακολούθησε πριν από λίγο στο ίδιο σημείο προκάλεσε ζημιές σε κτήρια. Οι κάτοικοι του Προκοπίου, αλλά και των γύρω χωριών να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Ήδη επικοινώνησα με τον αρμόδιο υπουργό κ. Κατσαφάδο, ώστε να σταλεί κλιμάκιο της ΔΑΕΦΚ αύριο και να ελεγχθούν τα κτήρια. Τα σχολεία σε Προκόπι και Πήλι, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος, θα παραμείνουν κλειστά».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

 
 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δημήτρης Οικονομόπουλος έλαβε εξιτήριο από το «Λαϊκό» - Σταματά την απεργία πείνας

Ελλάδα / Ο Δημήτρης Οικονομόπουλος έλαβε εξιτήριο από το «Λαϊκό» - Σταματά την απεργία πείνας

Ο Δημήτρης Οικονομόπουλος συμμετείχε στην κινητοποίηση χωρίς να έχει συγγενική σχέση με τα θύματα, θέλοντας, όπως είχε δηλώσει, να στηρίξει το αίτημα του Πάνου Ρούτσι για εκταφή της σορού του γιου του
LIFO NEWSROOM
Αυλώνας: Συνελήφθησαν οι ιδιοκτήτες βρεφονηπιακού σταθμού μετά από καταγγελίες ότι έλειπε τούφα από τα μαλλιά παιδιού

Ελλάδα / Αυλώνας: Συνελήφθησαν οι ιδιοκτήτες βρεφονηπιακού σταθμού μετά από καταγγελίες ότι έλειπε τούφα από τα μαλλιά παιδιού

Η μητέρα κατήγγειλε ότι, παραλαμβάνοντας το παιδί της το μεσημέρι της Πέμπτης 25 Σεπτεμβρίου, διαπίστωσε τραυματισμούς στο κεφάλι και στο χείλος του
LIFO NEWSROOM
Ευλογιά αιγοπροβάτων: Συναγερμός μετά τη νέα έξαρση - «Lockdown» αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Ελλάδα / Ευλογιά αιγοπροβάτων: Συναγερμός μετά τη νέα έξαρση - «Lockdown» αν δεν τηρηθούν τα μέτρα

Δυστυχώς, εκεί που τα πηγαίναμε καλά από Μάρτιο μέχρι Μάιο, τώρα έχουμε μία εκτίναξη των κρουσμάτων και νέες εστίες, κάτι που είναι πολύ ανησυχητικό, λέει ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης
LIFO NEWSROOM