Λάρισα: Δημιουργείται βάση με αμερικανικά drones

Λάρισα: Δημιουργείται βάση με αμερικανικά drones Facebook Twitter
Φωτ.: US Air Force
0

Μία νέα βάση με αμερικανικά drones, τύπου UAV MQ-9 Reaper, τα πιο εξελιγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη των ΗΠΑ, δημιουργείται στη Λάρισα, στην 110 Πτέρυγα Μάχης. 

Τα πρώτα τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μονταρίστηκαν στη Λάρισα, ενώ τα υπόλοιπα έφτασαν από αμερικανικές βάσεις στην Ευρώπη έτοιμα να αναλάβουν επιχειρησιακή δράση, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα». Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις διαπραγματεύονται να αγοράσουν τρία αμερικανικά drones του ίδιου τύπου. 

Η μεταστάθμευση των αμερικανικών drones θα διαρκέσει ένα χρόνο, που μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα έτος με διαπραγματεύσεις. Η δράση τους στην Ελλάδα ια ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα, τις δυνατότητες και την αποτρεπτική ικανότητα του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ και πραγματοποιείται με βάση την Επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ.

Τα MQ-9 Reaper έχουν επιχειρήσει και παλιότερα στη Λάρισα, αλλά ήταν δύο παλαιότερης γενιάς και τότε αποστολή τους ήταν η επιτήρηση περιοχών της βόρειας Αφρικής. Αυτή τη φορά, οι Αμερικανοί έστειλαν οχτώ drones με τις δικές τους πλατφόρμες λειτουργίας και προσωπικό, αν και ο χειρισμός τους βρίσκεται εκτός Ελλάδας.

Έχουν ακτίνα δράσης 1.850 χιλιομέτρων και θα επιχειρούν στο Αιγαίο και την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καλύπτοντας και τη ζώνη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανυσηχητική έρευνα για τους 16χρονους στην Ελλάδα - Ουσίες, κάπνισμα και τζόγος στα ύψη

Ελλάδα / Ανησυχητική έρευνα για τους 16χρονους στην Ελλάδα - Ουσίες, κάπνισμα και τζόγος στα ύψη

Υψηλά είναι και τα ποσοστά εθισμού στα social media, σύμφωνα με την έρευνα ESPAD 2024, που πραγματοποιείται σε 37 χώρες σε συνεργασία με τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα Ναρκωτικά
LIFO NEWSROOM
28η Οκτωβρίου: Τα μέτρα της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια - Για ποια οχήματα απαγορεύεται η κυκλοφορία

Ελλάδα / 28η Οκτωβρίου: Τα μέτρα της Τροχαίας σε όλη την επικράτεια - Για ποια οχήματα απαγορεύεται η κυκλοφορία

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ θα τεθούν σε ισχύ από Παρασκευή 24 έως και Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2025, για την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών και την πρόληψη τροχαίων ατυχημάτων
LIFO NEWSROOM