Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν οι περιφερειακές ενότητες Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου, εξαιτίας των καταστροφών από τον κυκλώνα Ιανό που πλήττει την χώρα. 

 

Η απόφαση ελήφθη με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά ενώ από την παραπάνω ρύθμιση εξαιρούνται μόνο η Κοινότητα Νυφίου του Δήμου Αργοστολίου και η Δημοτική Ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης. 

 

Ο λόγος είναι πως η κοινότητα Νυφίου και η δημοτική ενότητα Πυλάρου του Δήμου Σάμης είναι ήδη κηρυγμένες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, λόγω καταστροφών που είχαν προκληθεί από έντονα καιρικά φαινόμενα του Οκτωβρίου του 2019, και θα βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση έως 05-10-2020 και 06-10-2020 αντίστοιχα.


Στόχος της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είναι η αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και η διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις παραπάνω περιοχές.

 

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες (μέχρι τις 17 Μαρτίου 2021).

 

Παράλληλα, κηρύσσονται σε κατάσταση Ειδικής Κινητοποίησης Πολιτικής Προστασίας οι παρακάτω Περιφερειακές Ενότητες: Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Εύβοια και Βοιωτία, από 18-09-2020 έως και 19-09-2020, λόγω σχετικής προειδοποίησης για τις περιοχές αυτές.

 

Στόχος και σε αυτή την περίπτωση είναι η άμεση αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από την εκδήλωση των ακραίων καιρικών φαινομένων, που ήδη πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας.

 

Πλημμύρες, πτώσεις δέντρων και υλικές ζημιές είναι μόνο μερικές από τις συνέπειες τις κακοκαιρίας που προκάλεσε και προβλήματα ηλεκτροδότησης σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη, σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ. Η κακοκαιρία προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο Δίκτυο και όσο η καταιγίδα είναι σε πλήρη εξέλιξη, το έργο των συνεργείων για την αποκατάσταση των βλαβών είναι πάρα πολύ δύσκολο.

 

Ο ΔΕΔΔΗΕ απευθύνει, επίσης, αυστηρή προειδοποίηση προς όλους τους πολίτες, να μην προσεγγίζουν σε καμία περίπτωση αγωγούς ή άλλα στοιχεία του Δικτύου που βρίσκονται στο έδαφος, γιατί υπάρχει πολύ σοβαρός κίνδυνος ατυχήματος.