Η χθεσινή ημέρα με 1.259 κρούσματα κορωνοϊού ήταν με διαφορά η χειρότερη για την Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας και οι αρχές εξετάζουν την άμεση εφαρμογή νέων μέτρων στις «πορτοκαλί» και τις «κόκκινες» περιοχές.

 

Η Θεσαλονίκη «ισοφάρισε» την Αττική σε ημερήσια κρούσματα (291 και 295 περιστατικά αντίστοιχα) ενώ τα Ιωάννινα και οι Σέρρες μπαίνουν από αύριο σε τοπικό lockdown. Ωστόσο η διασπορά και η έξαρση, ιδίως στην βόρεια Ελλάδα υποχρεώνει τις αρχές να εξετάζουν νέα δέσμη μέτρων.

 

Τα νέα μέτρα στο «τραπέζι»

 

Μετά την δραματική αύξηση των κρουσμάτων και το δεύτερο, εξίσου αρνητικό ρεκόρ στους διασωληνωμένους σε ΜΕΘ, τα επιπλέον μέτρα που συζητούνται είναι:

-Κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης νωρίτερα

-Διεύρυνση του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας

-Περιορισμός της μετακίνησης μεταξύ περιοχών στο «κόκκινο» και

-Ενίσχυση της τηλεργασίας.

 

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων έχει καταθέσει νέες προτάσεις στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τα επόμενα 24ωρα θα κρίνουν τις τελικές αποφάσεις. Αν ο αριθμός των κρουσμάτων παραμείνει σε τετραψήφια επίπεδα ως το τέλος της εβδομάδας, δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν νέοι περιορισμοί.

 

Η Επιτροπή ενδέχεται να εξετάσει αύριο και τη χρήση μάσκας στις περιοχές που βρίσκονται στο «κίτρινο» επίπεδο 2. Στο «κόκκινο» βρίσκονται ήδη η Κοζάνη και η Καστοριά, ενώ συναγερμός επικρατεί και στη Θεσσαλονίκη, που σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, η πληρότητα στις ΜΕΘ για Covid-19 εκτοξεύτηκε από το 10% στο 50%.

 

Προς το παρόν πάντως, το γενικό lockdown παραμένει μία από τις τελευταίες επιλογές της κυβέρνησης που θέλει να εξαντλήσει όλη την υπόλοιπη γκάμα μέτρων ώστε να μην «κλείσει» και πάλι η οικονομία. Οι έλεγχοι θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες και όσες επιχειρήσεις παραβιάζουν τα μέτρα, θα δέχονται αυστηρά πρόστιμα.