Κορωνοϊός- Μέλετη Τσιόδρα για τη θνητότητα: 87% αυξημένη στις νοσηλείες εκτός ΜΕΘ

Κορωνοϊός- Μέλετη Τσιόδρα για τη θνητότητα: 87% αυξημένη στις νοσηλείες εκτός ΜΕΘ Facebook Twitter
0

Ενδεικτικά της δραματικής κατάστασης που επικρατεί στο ΕΣΥ στο πλαίσιο της πανδημίας του κορωνοϊού είναι τα στοιχεία μελέτης του επικεφαλής της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόρδα και του Επίκουρου Καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρου Λύτρα, σύμφωνα με τα οποία η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετίζεται με 87% αυξημένη θνητότητα.

Όπως αναφέρει σε διαδοχικές αναρτήσεις στο Twitter, ο κ. Λύτρας, η ανάλυση αυτή έγινε τέλος Μαΐου, σημειώνοντας πως «γνωστοποιήθηκε άμεσα και επανειλημμένα σε όλους όσους λαμβάνουν αποφάσεις στο ''ανώτατο επίπεδο''».

Η μελέτη εξετάζει το πώς η αυξημένη πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο τόπος και το αν οι διασωληνωμένοι θα νοσηλευτούν εντός ΜΕΘ αυξάνει τη θνητότητα, δηλαδή μειώνει τις πιθανότητες του ασθενούς να επιβιώσει. Όπως σχολίασε ο κ. Λύτρας στο twitter, «με άλλα λόγια, το αν θα επιβιώσεις της διασωλήνωσης φαίνεται πως εξαρτάται από το που ζεις, και σε ποια περίοδο (με τι φόρτο στο ΕΣΥ) έτυχε να αρρωστήσεις».

Σύμφωνα με την έρευνα, το ΕΣΥ αδυνατεί να ανταποκριθεί στον φόρτο όταν υπάρχουν πάνω από 400 διασωληνωμένοι, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν ασθενείς που θα ζούσαν αν νοσηλεύονταν υπό άλλες συνθήκες. Αυτή τη στιγμή οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 700.

Παράλληλα, τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν πως όσο περισσότεροι διασωληνωμένοι στο ΕΣΥ, τόσο αυξάνει κλιμακωτά η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας: +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς. Μάλιστα η διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής σχετιζόταν με +35-40% θνητότητα.

Κορωνοϊός- Μέλετη Τσιόδρα για τη θνητότητα: 87% αυξημένη στις νοσηλείες εκτός ΜΕΘ Facebook Twitter

Επιπλέον, όπως σημειώνουν παρατηρείται μία «έχουμε κραυγαλέα και απαράδεκτη υγειονομική ανισότητα μεταξύ Αττικής και υπόλοιπης Ελλάδας».

Τα ευρήματα συνοψίζονται στο παρακάτω διάγραμμα:

Κορωνοϊός- Μέλετη Τσιόδρα για τη θνητότητα: 87% αυξημένη στις νοσηλείες εκτός ΜΕΘ Facebook Twitter

Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με τα ευρήματα, η νοσηλεία εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα. Ο Θεόδωρος Λύτρας διευκρινίζει ότι παρ' ότι αυτό αφορούσε λίγους, μόνο ~5% των διασωληνωμένων (οι υπόλοιποι ήταν εντός ΜΕΘ), και εν μέρει ίσως αφορά διαλογή των πιο βαριά πασχόντων ασθενών, άρα μη αιτιακή σχέση, άρα πρέπει να ερμηνευθεί με προσοχή.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ