Στα μέσα Αυγούστου εκτιμούν επιστήμονες ότι θα κορυφωθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα.

 

Μάλιστα, υπολογίζεται ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος κρουσμάτων θα περάσει τα 3.400 κρούσματα γύρω στις 12 Αυγούστου. Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές έχουν αποφασίσει ότι θα προχωρούν στο εξής σε έκτακτα μέτρα σε όποιες περιοχές αυτό κριθεί απαραίτητο για την αντιμετώπιση των εξάρσεων.

 

Παράλληλα δεν είναι λίγα τα νησιά που βρίσκονται στο «κόκκινο» και προκαλούν προβληματισμό στους ειδικούς λόγω αυξημένου ιικού φορτίού και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την εφαρμογή μέτρων «τύπου Μυκόνου» εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

 

Ειδικότερα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης αναφέρθηκε στα νησιά της Κρήτης (κυρίως σε Χανιά και Ηράκλειο) και μετά στη Ρόδο, την Κέρκυρα, την Πάρο, τη Σαντορίνη.

 

Χαρακτηριστική είναι και η τοποθέτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στο υπουργικό συμβούλιο κατά την οποία χαρακτήρισε συλλογικό καθήκον τον εμβολιασμό.

 

«Η Πολιτεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις εξάρσεις της πανδημίας όπου αυτό είναι απαραίτητο με τοπικές παρεμβάσεις, αλλά η επιλογή μας είναι σαφής: Το μέτωπο της αλήθειας και της λογικής πρέπει να επικρατήσει μέσα στο Καλοκαίρι και από το Φθινόπωρο η χώρα μας θα συνεχίσει την πορεία της έτσι ή αλλιώς», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

Ανοίγει η πλατφόρμα για τα παιδιά

 

Την ίδια ώρα, στο πλαίσιο της εμβολιαστικής εκστρατείας, την Παρασκευή 30 Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό παιδιών άνω των 12 ετών. Τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet των γονέων ή στα ΚΕΠ και στα φαρμακεία, και τα παιδιά πρέπει να προσέρχονται στα εμβολιαστικά κέντρα με τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους. 

 

Την οργή τους για τους ανεμβολίαστους πολίτες και τους αρνητές γιατρούς εξέφρασαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο Μάριος Θεμιστοκλέους γγ του υπουργείου Υγείας και η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

 

Η κ. Θεοδωρίδου στο ερώτημα τι μήνυμα θα έστελνε στους ανεμβολίαστους πολίτες απάντησε ότι δεν θα έλεγε τίποτα «γιατί δεν έχουν αυτιά να ακούσουν».  Τους παρομοίασε με «εργαστήριο παραγωγής νέων μεταλλάξεων» και σημείωσε ότι το εάν θα έχουν συνέπειες από τις συγκεντρώσεις που κάνουν,  ορισμένοι θα το κατανοήσουν όταν βρεθούν στο νοσοκομείο.

 

«Τσαρλατάνους» χαρακτήρισε τους αντιεμβολιαστές γιατρούς ο κ. Θεμιστοκλέους θυμίζοντας ότι ο υγειονομικός είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες. «Οι γιατροί που εκπέμπουν μήνυμα παραπληροφόρησης πρέπει να τιμωρηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.