Κομισιόν: Aκόμη δεν έχει γίνει αίτημα από την Ελλάδα για το μεταναστευτικό

Κομισιόν: Aκόμη δεν έχει γίνει αίτημα από την Ελλάδα για το μεταναστευτικό Facebook Twitter
0

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμα επίσημο αίτημα από τις ελληνικές Αρχές για την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, επανέλαβε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλεξάντερ Βίντερστέιν.


Ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε ότι σε σχέση με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί από τις ελληνικές Αρχές. Ανέφερε, πάντως, ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την κατάσταση με τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις ελληνικές Αρχές.


Σημειώνεται ότι η Επιτροπή ανακοίνωσε χθες ότι έλαβε το αίτημα της Ελλάδας για επιπλέον χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης, ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, που θα προέλθει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Εκτός από το αίτημα για την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, η Επιτροπή αναμένει από τις ελληνικές Αρχές να ολοκληρώσουν τη ρυθμιστική αρχή που θα διαχειριστεί τα χρήματα που θα προέλθουν από την ΕΕ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, καθώς και τον οδικό χάρτη εγκατάστασης του κέντρου υποβοήθησης (hot spot) στον Πειραιά, το οποίο με τη βοήθεια ευρωπαϊκών ομάδων θα επιταχύνει την καταγραφή των εισερχόμενων μεταναστών, την παροχή ασύλου και τον συντονισμό της επιστροφής των παράτυπων μεταναστών στη χώρα τους.


Τέλος, ο κ. Βίντερστέιν ανακοίνωσε ότι η Αυστρία έλαβε χθες από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση υποδοχής περίπου 1.270 νεοεισερχομένων προσφύγων που ζητούν άσυλο και η Ουγγαρία έλαβε 4 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των υποδομών υποδοχής προσφύγων/μεταναστών και τη δημιουργία νέων κέντρων υποδοχής.

Τη στάση του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως επιτρόπου Μετανάστευσης της ΕΕ επικρίνει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνοντας ότι έχει γίνει «το πρόσωπο της ΕΕ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης». Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η Deutsche Welle o κος Αβραμόπουλος δέχεται κριτική από όλες τις πλευρές  ενώ ο αρθρογράφος επισημαίνει«Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες μπορεί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος να ταξιδεύει πολύ και μακριά τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης συνολικά η στάση του είναι παθητική. Όλο τον Αύγουστο ήταν φειδωλός στις δηλώσεις του αναφορικά με την παρούσα κρίση ενώ για μήνες αγνοούσε τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί σε προορισμούς προσφύγων, όπως είναι η Κως».


Στη συνέχεια ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι εξ αρχής η επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως επιτρόπου από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε σχολιαστεί αρνητικά τόσο από συντηρητικούς κύκλους όσο και από τους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές. Εδώ και καιρό όμως ο πρόεδρος Γιούνκερ έχει αναλάβει ο ίδιος την πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος, επισημαίνει ο συντάκτης και σχολιάζει ότι η προσφυγική κρίση αποδείχθηκε δυσανάλογα μεγάλη για τον Αβραμόπουλο.

πηγές: AΠΕ/ΜΠΕ - Deutsche Welle

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ