ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Αιτήματα σε Europol και Interpol για τις επαφές του 49χρονου

Κλοπή στην Εθνική Πινακοθήκη: Αιτήματα σε Europol και Interpol για τις επαφές του 49χρονου Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Αιτήματα συνδρομής στην Europol και την Interpol φέρεται πως έχουν καταθέσει οι ελληνικές Αρχές, προκειμένου να συλλέξουν περισσότερα στοιχεία για τις κινήσεις του 49χρονου, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος για την κλοπή των Πικάσο και Μοντριάν από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στην ΕΡΤ, οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν μέσω της Europol στοιχεία από τις ολλανδικές Αρχές σχετικά με τα ταξίδια και τις επαφές που είχε εκεί ο 49χρονος.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η ΕΛ.ΑΣ. επιχειρεί να συλλέξει στοιχεία σχετικά με την κλοπή που είχε γίνει στο μουσείο Kunsthal στο Ρότερνταμ το 2012 και κατά πόσο συμπίπτει χρονικά με τα ταξίδια του 49χρονου στην πόλη.

Την ίδια στιγμή, οι ελληνικές Αρχές απέστειλαν αίτημα συνδρομής και στην Interpol, καθώς, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, υπάρχουν πληροφορίες για ταξίδια του 49χρονου στο Ντουμπάι και επαφές του με διακινητές κλεμμένων έργων τέχνης.

Η  επιστροφή

Την ίδια ώρα  δρομολογείται η επιστροφή των κλοπιμαίων στην Εθνική Πινακοθήκη, μετά από απουσία σχεδόν εννέα ετών.

Τα έργα αναμένεται να επιστρέψουν το αμέσως επόμενο διάστημα καθώς ήδη δρομολογούνται οι διαδικασίες για την έκδοση σχετικού βουλεύματος απόδοσης, του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών.

Το Δικαστικό Συμβούλιο αναμένεται να συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες προκειμένου να διατάξει την απόδοση των δύο πολύτιμων πινάκων στην Εθνική Πινακοθήκη. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται ο ανακριτής της υπόθεσης Αθανάσιος Μαρνέρης, ο οποίος ήδη έχει συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τα οποία επισήμως προκύπτει ότι η κυριότητα των δύο κλεμμένων πινάκων, του Πάμπλο Πικάσο και του Πιτ Μοντριάν, ανήκει στην Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου.

Έτσι ο φάκελος θα διαβιβαστεί σύντομα από τον δικαστικό λειτουργό στο Συμβούλιο, το οποίο με βούλευμά του θα ανάψει το πράσινο φως για να αποδοθούν στο Μουσείο τα δύο έργα.

Ο ανακριτής έχει δρομολογήσει παράλληλα και τη διενέργεια εκτίμησης για την αξία των δύο πινάκων, η οποία θα αλλάξει τα δεδομένα της προβλεπόμενης ποινής για τον καθ' ομολογίαν δράστη της κλοπής.

Με την παράδοση της εκτίμησης των έργων και με δεδομένο ότι αποτιμώνται σε ποσό άνω των 120 χιλιάδων ευρώ, που θέτει ως όριο ο νόμος για τον προσδιορισμό της τιμωρίας δραστών διακεκριμένης κλοπής, ο δικαστικός λειτουργός θα ζητήσει την άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης σε βάρος του προσωρινά κρατούμενου για την υπόθεση 49χρονου, ο οποίος θα είναι αντιμέτωπος με άλλο πλαίσιο ποινής.

Ο 49χρονος βαρύνεται με την κατηγορία της διακεκριμένης περίπτωσης κλοπής κατά συναυτουργία, τετελεσμένης και σε απόπειρα, πραγμάτων καλλιτεχνικής σημασίας που βρίσκονταν σε συλλογή εκτεθειμένα σε κοινή θέα και σε δημόσιο κτίριο. Το αδίκημα (άρθρο 374 Ποινικός Κώδικας) σύμφωνα με τον νόμο τιμωρείται με κάθειρξη έως 10 ετών.

Ωστόσο αν η κλοπή «στρέφεται άμεσα κατά του νομικού προσώπου του ελληνικού δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου ή των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και η αξία του αντικειμένου της υπερβαίνει συνολικά το ποσό των 120.000 ευρώ επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών» και έχει 20ετή παραγραφή.

Το επόμενο βήμα της Ανάκρισης, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να ζητηθεί από τον κατηγορούμενο γενετικό υλικό ώστε να διενεργηθεί έλεγχος εάν ο 49χρονος ενδέχεται να σχετίζεται με άλλες περιπτώσεις παράνομων ενεργειών.

Ελλάδα
0

ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ