Κέρκυρα: Ο Μητροπολίτης Νεκτάριος ζητά να επιτραπεί η θεία κοινωνία τα Χριστούγεννα - Βάζει τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα

Κέρκυρα: Ο Μητροπολίτης Νεκτάριος ζητά να επιτραπεί η θεία κοινωνία τα Χριστούγεννα - Βάζει τις καμπάνες να ηχούν πένθιμα Facebook Twitter
EUROKINSSI
0

Τις αντιδράσεις των βουλευτών Κερκύρας έχει προκαλέσει η απόφαση του τοπικού μητροπολίτη να προχωρήσει σε τριήμερη διαμαρτυρία για την απαγόρευση προσέγγισης του πολιούχου της πόλης κατά τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού του Αγίου Σπυρίδωνος.

Ο Μητροπολίτης Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων, Νεκτάριος, διαμαρτυρόμενος για τα μέτρα απαγόρευσης εν όψει της γιορτής του πολιούχου του νησιού, έστειλε εγκύκλιο στους ιερείς της Κέρκυρας αναφέροντας ότι είναι υποχρεωτικές για όλους οι αποφάσεις που πάρθηκαν. Κατά την τριήμερη διαμαρτυρία οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες και οι καμπάνες θα ηχούν πένθιμα. 

Μιλώντας σε τοπικά ΜΜΕ, οι τρεις βουλευτές του νησιού εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις ενέργειες του Μητροπολίτη. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέφανος Γκίκας υπογράμμισε πως η κυβερνητική απόφαση δεν πάρθηκε για «να υποβάλλει σε διωγμό την εκκλησία» και έκανε λόγο για προσωρινό μέτρο. 

«Είναι διαφορετικό λοιπόν να εκφράζουμε όλοι μία δικαιολογημένη στεναχώρια που δεν θα μπορέσουμε να προσκυνήσουμε όπως τα προηγούμενα χρόνια και διαφορετικό να λέμε ότι η Εκκλησία βρίσκεται «υπό διωγμό» και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας – η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση – να προσομοιάζεται με την δικτατορία του Χότζα στην Αλβανία. Νομίζω τέτοιες δηλώσεις αδικούν την κυβέρνηση και την προσπάθεια που κάνει για να αντιμετωπίσει την πανδημία, αλλά αδικούν πρωτίστως την Ιερά Μητρόπολή μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Από την πλευρά του, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, σε κάνει λόγο για «διχαστικό αποτέλεσμα των επιλογών του μητροπολίτη». 

«Δεν είναι καιρός όμως ούτε να αποδείξουμε τα χριστιανικά μας αισθήματα σε ένα πλειστηριασμό πίστης και αφοσίωσης, ούτε να διεγείρουμε ατομικές και συλλογικές συμπεριφορές που ενδεχομένως να προκαλέσουν ανεπανόρθωτα αποτελέσματα», ανέφερε μεταξύ άλλων. 

Τέλος, ο βουλευτής Κέρκυρας με το Κίνημα Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης υποστήριξε ότι «τούτη τη δεδομένη χρονική στιγμή, είναι λυπηρό που φθάσαμε στο σημείο ως πολιτεία να παίρνουμε γενικές απαγορευτικές διατάξεις ακόμα και για τις λατρευτικές θρησκευτικές εκδηλώσεις, λυπηρό αλλά αναγκαίο» και ανέφερε πως παρότι η δυσαρέσκεια είναι κατανοητή «σε καμιά περίπτωση (...) δεν μπορούμε να αποδεχθούμε λογικές οι οποίες επιβαρύνουν το ήδη βαρύ κλίμα των ημερών. Ας πρυτανεύσει η λογική και όχι η δυσαρέσκεια στις αποφάσεις όλων μας, η ελπίδα και όχι η θλίψη. Το έχουμε ανάγκη όλοι μας».

Να επιτραπεί η μετάληψη τα Χριστούγεννα 

Προς το τέλος της επιστολής του, ο μητροπολίτης Νεκτάριος, ζητά από τους ιερείς να επιτρέψουν στους πιστούς να κοινωνήσουν τα Χριστούγεννα αν θέλουν, ακόμη κι αν παραμείνουν κλειστές οι εκκλησίες στις γιορτές. «Παρακαλώ ανεξαρτήτως του ποια απόφαση θα πάρει η κυβέρνηση για τις ημέρες των Χριστουγέννων, να φροντίσετε ώστε όσοι από τους πιστούς θέλουν, να κοινωνήσουν. Αφήνω στην διάκρισή σας τον τρόπο. Αν χρειαστεί θα επανέλθουμε δια νεωτέρας εγκυκλίου.»

Τον Μάρτιο, ο Μητροπολίτης Νεκτάριος είχε καλέσει τους πιστούς να παραβλέψουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, λέγοντάς τους να δηλώσουν ότι βγαίνουν έξω για να γυμναστούν και στη συνέχεια να πηγαίνουν στην εκκλησία. Για την υπόθεση αθωώθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Κέρκυρας. 

Ο Μητροπολίτης είχε αθωωθεί και για την κατηγορία παραβίασης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου και της κοινής υπουργικής απόφασης, επειδή είχε τελέσει τη θεία λειτουργία της Κυριακής των Βαΐων και τη λιτάνευση του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, με την παρουσία περισσότερων πιστών από όσους προβλέπονταν από την ΚΥΑ. Για την απόφαση έχει ασκηθεί έφεση. 

Με πληροφορίες από corfutvnews

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ