KΕΔΕ εναντίον Δούρου και Πολάκη για το "Νταχάου" προσφύγων στο Ελληνικό και τις εικόνες ντροπής

 

Πυρά κατά του υπουργείου Υγείας και της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, εξαπολύει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλη με αφορμή τις εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας και τις συνθήκες που επικρατούν στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ελληνικού.

 

Πριν από λίγες μέρες ο δήμος Ελληνικού είχε δημοσιεύσει φωτογραφίες και είχε ανακοινώσει τα εξής:

 

KΕΔΕ εναντίον Δούρου και Πολάκη για το "Νταχάου" προσφύγων στο Ελληνικό και τις εικόνες ντροπής

 

KΕΔΕ εναντίον Δούρου και Πολάκη για το "Νταχάου" προσφύγων στο Ελληνικό και τις εικόνες ντροπής

 

"Οι εικόνες ντροπής που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν στις συνθήκες υγιεινής στον καταυλισμό του πρ. Αεροδρομίου στο Ελληνικό, αποτελούν ντροπή για την Ελληνική κοινωνία. Ο Δήμος Ελληνικού-Αργυρούπολης εδώ και πολλούς μήνες είχε προειδοποιήσει για τις άθλιες συνθήκες διαμονής αλλά "φωνή βοώντος εν τη ερήμω" από τους αρμόδιους φορείς.


Να σημειωθεί πως ο Δήμος μόνος του αποκλειστικά μαζεύει τα σκουπίδια στους εξωτερικούς χώρους αλλά εσωτερικά στην αίθουσα αναχωρήσεων δεν έχει καμία απολύτως παρέμβαση.


Ο κίνδυνος για την δημόσια υγεία είναι μεγάλος ενώ απορούμε πως αφήνουν εκτεθειμένα μικρά παιδιά και τις οικογένειες τους σε αυτές τις άθλιες συνθήκες εδώ και ένα χρόνο τώρα .Άμεσα πρέπει να οδηγηθούν σε αξιοπρεπείς χώρους διαβίωσης.


Καλούμε άμεσα τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ , τον αρμόδιο Υπουργό και τις εισαγγελικές αρχές της χώρας να κατέβουν στο αεροδρόμιο και στα υπόγεια της αίθουσα αναχωρήσεων και να διαπιστώσουν αν ισχύουν ή όχι οι εικόνες ντροπής του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ. Η ανοχή τελείωσε."

 

Χθες η Περιφέρεια ανακοίνωσε πως οι ζημιές στη δομή προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στις εγκαταστάσεις Αφίξεων –Αναχωρήσεων του πρώην Αεροδρομίου Ελληνικού, αποκαταστάθηκαν μετά τον εντοπισμό σημαντικής διαρροής λυμάτων στο υπόγειο του κτιρίου 5.500 τ.μ. Σήμερα η ΚΕΔΕ κάνει λόγο για 'Νταχάου' του Ελληνικού.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το γραφείο του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη:

 

Εκθεση- καταπέλτης αποκαλύπτει την άθλια υγειονομική κατάσταση στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ελληνικού και τον κίνδυνο που συνεπάγεται για τους πρόσφυγες και τη Δημόσια υγεία.

 

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αλλά και η Περιφερειάρχης Αττικής οφείλουν άμεσα να απαντήσουν για πόσο διάστημα ήταν υποχρεωμένοι οι πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται προσωρινά στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ελληνικού, να ζουν παρέα με τα βοθρολύματα και να κινδυνεύει η υγεία τους, πριν αποφασίσουν να παρέμβουν για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

 

Τις εγκληματικές ευθύνες τους αποκαλύπτει η έκθεση-καταπέλτης της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται χαρακτηριστικά:

 

Το υπόγειο του κτιρίου είχε πλημμυρίσει από λύματα και η δυσοσμία ήταν πολύ έντονη-αφόρητη λόγω της παλαιότητας των αποχετευτικών αγωγών και του μεγάλου όγκου των λυμάτων που δέχονται καθημερινά οι αγωγοί , τα λύματα διαρρεύσανε στο υπόγειο. Τα παραπάνω αποτελούν κίνδυνο για τη Δημόσια υγεία, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων ,της Ηπατίτιδας Α και άλλων νοσημάτων

 

Μάλιστα όπως επισημαίνεται από τους Επιθεωρητές το πρόβλημα είχε παρουσιαστεί εδώ και ημέρες, ωστόσο δεν υπήρξε μέριμνα για τη μεταφορά των προσφύγων σε ασφαλές μέρος .

 

Το έγγραφο της Διεύθυνσης Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφέρειας Αττικής, έρχεται να επιβεβαιώσει αυτά που εδώ και μέρες καταγγέλλω δημόσια.

 

Επιβεβαιώνει την ύπαρξη στο Ελληνικό μιας υγειονομικής βόμβας μεγατόνων. Επιβεβαιώνει τις καταγγελίες μου για τις συνθήκες υγιεινής στα Κέντρα Φιλοξενίας και το κίνδυνο που διατρέχουν οι άνθρωποι που φιλοξενούνται σε αυτά.

 

Αποδεικνύει την ανικανότητα των κ.κ. Πολάκη και Μπασκόζου να διαφυλάξουν τη δημόσια υγεία.

 

Αποδεικνύονται μια 'επικοινωνιακή φούσκα' οι διαβεβαιώσεις που έδιναν οι κύριοι αυτοί μέχρι και χθες ,ότι οι συνθήκες υγιεινής έχουν διασφαλιστεί στα κέντρα όπου διαμένουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες

 

Εξίσου 'φούσκα' αποδεικνύεται και το δήθεν ενδιαφέρον της πολιτικής ηγεσίας της Περιφέρειας Αττικής για τους ανθρώπους αυτούς, το οποίο εξαντλήθηκε στην συγκέντρωση 'ξηράς τροφής' μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες.

 

Κανείς δεν γνωρίζει πως μοίρασε η κ. Δούρου τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν από το περίσσευμα αγάπης των πολιτών της Αττικής, την ώρα που κάποιοι θησαυρίζουν με τα κονδύλια της ΕΕ που διατίθενται για τη σίτιση των προσφύγων.

 

Για το 'Νταχάου' του Ελληνικού κάποιοι πρέπει να λογοδοτήσουν. Αναρωτιέμαι αν οι 'αριστερές' συνειδήσεις τους, τους επιτρέπουν να κοιμούνται ήσυχοι.

 

Η παραίτηση των κ.κ. Πολάκη και Μπασκόζου είναι μονόδρομος, ενώ και η κα Δούρου οφείλει να ζητήσει δημόσια συγγνώμη για την αργοπορημένη καθυστέρηση των υπηρεσιών της να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

 

Δεν αξίζουν στην Ελλάδα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης τέτοιες εικόνες ντροπής.»