Καλλιτέχνες, συμμετέχοντες και διοργανωτές της documenta 14 στην Αθήνα και το Κάσελ καλούν τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη να λάβουν αντίστοιχα, ξεκάθαρη δημόσια τοποθέτηση ενάντια στη βία, όπως και να δεσμευτούν για την διαλεύκανση της υπόθεσης του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου και την απόδοση δικαιοσύνης.

 

Οι 142 συνολικά υπογράφοντες Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες και διοργανωτές της documenta 14 στην Αθήνα και το Κάσελ, ζητούν «να αποδοθεί δικαιοσύνη σχετικά με την πρόσφατη, σοκαριστική επίθεση της 21ης Σεπτεμβρίου στην Αθήνα».

 

«Ο 33χρονος ΛΟΑΤΚΙ (LGBTQI) ακτιβιστής και drag queen Ζακ Κωστόπουλος χτυπήθηκε εξαιρετικά βάναυσα από διάφορους άνδρες στο κέντρο της Αθήνας, ενώ άλλοι στέκονταν γύρω τους, παρακολουθώντας αμέτοχοι. [..] Παρά τη νόμιμη διαδικασία που ακολουθήθηκε, είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε και να εκθέσουμε την ευρύτερη φασιστική νοοτροπία που υποκινεί τέτοια περιστατικά και τα καθιστά κοινωνικά αποδεκτές πράξεις τιμωρίας», σημειώνεται, μεταξύ άλλων, στις επιστολές. 

 

Όπως τονίζουν, ένας από τους δράστες της επίθεσης στα πρόσφατα γεγονότα της Αθήνας, είχε αναρτήσει πρόσφατα στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μια υβριστική και επιθετική δήλωση κάτω από μια φωτογραφία του Γιάννη Μπουτάρη. «Αυτά τα λόγια έγιναν πραγματικότητα μόλις μερικούς μήνες μετά, στις 21 Σεπτεμβρίου, όταν ο ίδιος ο άνθρωπος που τα έγραψε, επιτέθηκε σωματικά στον Ζακ Κωστόπουλο», σημειώνουν στην επιστολή. 

 

«Με αυτό το κοινό αίσθημα του επείγοντος κατά νου, ζητούμε από το Γραφείο σας μια ξεκάθαρη δημόσια δήλωση, καθώς και τη δέσμευσή σας ότι η περαιτέρω νόμιμη διαδικασία και έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης θα παραμείνει ανοιχτή και διαφανής, και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι και υπεύθυνοι της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη». καταλήγουν οι επιστολές.

 

Ολόκληρη η επιστολή προς τον Αλέξη Τσίπρα:

 

Προς κο Αλέξη Τσίπρα Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αθήνα, Ελλάδα

Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2018

 

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Ανησυχώντας για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό περιστατικών βίας που στοχοποιούν μειονότητες και μη-προνομιούχους ανθρώπους στην Ελλάδα, και την αντίστοιχη βανδαλοποίηση του δημοσίου λόγου, οι κάτωθι υπογράφοντες Έλληνες και διεθνείς καλλιτέχνες και διοργανωτές της documenta 14 στην Αθήνα και το Κάσελ, αισθανόμαστε και πάλι τώρα την υποχρέωση να ζητήσουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη σχετικά με την πρόσφατη, σοκαριστική επίθεση της 21ης Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

 

Ο 33χρονος ΛΟΑΤΚΙ (LGBTQI) ακτιβιστής και drag queen Ζακ Κωστόπουλος χτυπήθηκε εξαιρετικά βάναυσα από διάφορους άνδρες στο κέντρο της Αθήνας, ενώ άλλοι στέκονταν γύρω τους, παρακολουθώντας αμέτοχοι. Η παρέμβαση της αστυνομίας που ακολούθησε καταγράφηκε σε βίντεο, τα οποία κυκλοφορούν πλέον στο διαδίκτυο. Αυτή η παρέμβαση ήταν εξίσου βίαιη και στόχευε αποκλειστικά στην ακινητοποίηση του Ζακ Κωστόπουλου, παρά στην σύλληψη των ίδιων των δραστών. Με πολλαπλά τραύματα, ο Κωστόπουλος κατέληξε καθοδόν στο νοσοκομείο. Η διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη η επίθεση διεξάγεται ακόμη, ενώ οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Ωστόσο, παρά τη νόμιμη διαδικασία που ακολουθήθηκε, είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε και να εκθέσουμε την ευρύτερη φασιστική νοοτροπία που υποκινεί τέτοια περιστατικά και τα καθιστά κοινωνικά αποδεκτές πράξεις τιμωρίας.

 

Στις 4 Ιουνίου 2018, οι συμμετέχοντες της documenta 14 στην Αθήνα και το Κάσελ, καλλιτέχνες, διοργανωτές και επιμελητές, συνέταξαν μια ανοιχτή επιστολή συμπαράστασης προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κύριο Γιάννη Μπουτάρη, που δέχτηκε βίαιη επίθεση από ακροδεξιούς κατά τη διάρκεια ενός δημοσίου εορτασμού στη Θεσσαλονίκη στις 19 Μαΐου 2018. Η επίθεση αυτή έγινε σύμβολο του χάσματος ανάμεσα στην ανοιχτή και εν γένει προοδευτική πολιτική ως προς τα ζητήματα φύλου και εθνικών μειονοτήτων, όπως αυτή εφαρμόστηκε από τον Δήμαρχο Μπουτάρη στη διάρκεια των δύο του θητειών ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, και στην ευθαρσώς αυταρχική και εμπαθή στάση των εχθρικά κείμενων αντιπάλων του.

 

Σίγουρα δεν πρόκειται για σύμπτωση ή απλή συγκυρία το γεγονός ότι ο ένας από τους δράστες της επίθεσης στα πρόσφατα γεγονότα της Αθήνας, είχε αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μια υβριστική και επιθετική δήλωση κάτω από μια φωτογραφία του Γιάννη Μπουτάρη, στην οποία φαίνεται να υποβοηθείται από τη συνοδεία του κατά την επίθεση που δέχτηκε τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη, και η οποία έγραφε «Πώς μοιάζει κάποιος προδότης όταν τον γ***** Πόντιοι», και με σχόλιο-υστερόγραφο: «Οι όμοιοί του θα έχουν την ίδια κατάληξη. Το νου σας».

 

Αυτά τα λόγια έγιναν πραγματικότητα μόλις μερικούς μήνες μετά, στις 21 Σεπτεμβρίου, όταν ο ίδιος ο άνθρωπος που τα έγραψε, επιτέθηκε σωματικά στον Ζακ Κωστόπουλο.

 

Στις 27 Σεπτεμβρίου 2018 στη Νέα Υόρκη, πραγματοποιήσατε μια ομιλία στο ετήσιο φιλανθρωπικό δείπνο που διοργανώθηκε από τον οργανισμό Global Hope Coalition, ένα διεθνές δίκτυο από ιδρύματα που έχουν ως αποστολή τους, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα τους, να «αγωνίζονται ενάντια στον βίαιο εξτρεμισμό». Η εκδήλωση είχε ανακοινωθεί ως «Παρουσίαση των Ηρώων του 2018 κατά του Εξτρεμισμού και της Μισαλλοδοξίας, παρουσία Επικεφαλής Κρατών και Κυβερνήσεων, Υπουργών Εξωτερικών, ακτιβιστών, ειδικών, διασημοτήτων και πολιτιστικών προτύπων», και έλαβε χώρα έξι ημέρες μετά το θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου.

 

Κατά την ομιλία σας, είπατε (όπως αναρτήσατε στον λογαριασμό σας στο Twitter): «Η αλληλεγγύη, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι πάντοτε η σωστή απάντηση ακόμα και όταν αντιμετωπίζουμε σοβαρές προκλήσεις. Οφείλουμε να δρούμε πάντοτε με γνώμονα τις αξίες που ενέπνευσαν τη συλλογική πρόοδο για κάθε έθνος χωριστά και την ανθρωπότητα συνολικά».

 

Είναι πλέον επείγον τα λόγια αυτά να γίνουν πράξη και να δράσουμε. Η δημόσια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου θυμίζει έντονα λιντσάρισμα. Προκειμένου να μην κυριαρχήσει η ολοένα αυξανόμενη κουλτούρα της βίας στην Ελλάδα, αλλά και οπουδήποτε αλλού, η
«κοινωνία πρέπει να προστατευτεί». Σήμερα, ο τίτλος της σειράς διαλέξεων («Για την υπεράσπιση της κοινωνίας») του Michel Foucault στο Collége de France (Κολλέγιο της Γαλλίας), κατά την περίοδο 1975-1976, είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Σε αυτό το πνεύμα, και στον απόηχο του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, καλούμε εσάς, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, να λάβετε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση ενάντια στη βία. Στην επιστολή συμπαράστασής μας στον Δήμαρχο Μπουτάρη στις 4 Ιουνίου 2018, παραθέσαμε τα λόγια του Αφροαμερικανού θεολόγου και υπέρμαχου της ελευθερίας Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Jr. (του νεώτερου): «Η αδικία, οπουδήποτε και αν συμβαίνει, απειλεί τη δικαιοσύνη παντού. Είμαστε παγιδευμένοι σε έναν ιστό αναπόφευκτης αμοιβαιότητας, δεμένοι με ένα νήμα κοινού πεπρωμένου. Οτιδήποτε επηρεάζει κάποιον άμεσα, επηρεάζει όλους μας έμμεσα».

 

Με αυτό το κοινό αίσθημα του επείγοντος κατά νου, ζητούμε από το Γραφείο σας μια ξεκάθαρη δημόσια δήλωση, καθώς και τη δέσμευσή σας ότι η περαιτέρω νόμιμη διαδικασία και έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης θα παραμείνει ανοιχτή και διαφανής, και ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι και υπεύθυνοι της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

 

Με εκτίμηση,

 

1. Aboubakar Fofana
2. Adam Przywara
3. Adam Szymczyk
4. Adrianos Trikas Pandis / Αδριανός Τρίκας Πανδής
5. Aki Onda
6. Akinbode Akinbiyi
7. Alessandra Pomarico
8. Alexandra Bachzetsis / Αλεξάνδρα Μπαχτσετζή
9. Alexandre Collet
10. Ali Moraly
11. Amar Kanwar
12. Amelia Jones
13. Andrea Linnenkohl
14. Andreas Angelidakis / Ανδρέας Αγγελιδάκης
15. Andreas Ragnar Kassapis / Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης
16. Angela Dimitrakaki / Άντζελα Δημητρακάκη
17. Angela Melitopoulos
18. Angelo Plessas / Άγγελος Πλέσσας
19. Anna Daučíková
20. Anna Jäger
21. Anna Papaeti / Άννα Παπαέτη
22. Annette Kulenkampff
23. Annie Sprinkle
24. Annie Vigier & Franck Apertet
25. Anton Kats
26. Antonio Vega Macotela
27. Αpostolos Vassilopoulos / Απόστολος Βασιλόπουλος
28. Arin Rungjang
29. Arnisa Zeqo
30. Ashley Hans Scheirl
31. Ayşe Güleç
32. Aziza Harmel
33. Banu Cennetoğlu
34. Ben Russell
35. Beth Stephens
36. Bonaventure Soh Bejeng Ndikung
37. Bonita Ely
38. Bouchra Khalili
39. Brett Neilson
40. Britta Marakatt-Labba
41. Candice Hopkins
42. Cecilia Vicuña
43. Chto Delat
44. Click Ngwere
45. Constantinos Hadzinikolaou / Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου
46. Dale Harding
47. Dan Peterman
48. Danai Anesiadou / Δανάη Ανεσιάδου
49. Daniel G. Andújar
50. Daniel Knorr
51. David Harding
52. David Schutter
53. Deborah Carlos-Valencia
54. Delphine Leccas
55. Denise Ferreira da Silva
56. Dieter Roelstraete
57. Dimitris Athiridis / Δημήτρης Αθυρίδης
58. Dimitris Parsanoglou / Δημήτρης Παρσάνογλου
59. Ed McKeon
60. Eleanna Papathanasiadi / Ελεάννα Παπαθανασιάδη
61. Elisabeth Wild
62. Elli Christaki / Έλλη Χρηστάκη
63. Eric Alliez
64. Eva Stefani / Εύα Στεφανή
65. Fanny Hauser
66. Fotini Barka / Φωτεινή Μπάρκα
67. Gene Ray
68. Hans Haacke
69. Hendrik Folkerts
70. Hiwa K
71. Ibrahim Mahama
72. Jakob Lena Knebl
73. Johan Grimonprez
74. Jon Bywater
75. Julia Martha Müller
76. Katerina Nikou / Κατερίνα Νίκου
77. Katerina Tselou / Κατερίνα Τσέλου
78. Klea Charitou / Κλέα Χαρίτου
79. Krzysztof Kościuczuk
80. Lala Meredith-Vula
81. Lenio Kaklea / Λενιώ Κακλέα
82. Leon Hösl
83. Lucien Castaing-Taylor
84. Lydia Antoniou / Λυδία Αντωνίου
85. Maria Eichhorn
86. Maria Hassabi
87. María Magdalena Campos-Pons
88. Marianna Maruyama
89. Marie Cool & Fabio Balducci
90. Marina Gioti / Μαρίνα Γιώτη
91. Marina Fokidis / Μαρίνα Φωκίδη
92. Marina Miliou / Μαρίνα Μήλιου
93. Mary Zygouri / Μαίρη Ζυγούρη
94. Mattin
95. Melina Spathari / Μελίνα Σπαθάρη
96. Michel Auder
97. Michel Gholam
98. Michelangelo Corsaro
99. Monika Szewczyk
100. Mounira Al Solh
101. Moyra Davey
102. Myrto Kakara / Μυρτώ Κακαρά
103. Myrto Katsimicha / Μυρτώ Κατσιμίχα
104. Naeem Mohaiemen
105. Nathan Pohio
106. Neil Leonard
107. Neni Panourgia / Νένη Πανουργιά
108. Nevin Aladağ
109. Nikhil Chopra
110. Nikolay Oleynikov
111. Nilima Sheikh
112. Niovi Zarampouka-Chatzimanou / Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου
113. Octavio Zaya
114. Otobong Nkanga
115. Panos Charalambous / Πάνος Χαραλάμπους
116. Paul B. Preciado
117. Pélagie Gbaguidi
118. Pierre Bal-Blanc
119. R. H. Quaytman
120. Rick Lowe
121. Roee Rosen
122. Rosalind Nashashibi
123. Ross Birrell
124. Salvatore Lacagnina
125. Sandro Mezzadra
126. Sanja Iveković
127. Sergio Zevallos
128. Stanley Whitney
129. Stavia Grimani / Στάβια Γριμάνη
130. Stratos Bichakis / Στράτος Μπιχάκης
131. Susan Hiller
132. Theo Eshetu
133. Tracey Rose
134. Wolfgang Prinz
135. Vasyl Cherepanyn
136. Venia Vergou / Βένια Βέργου
137. Verena Paravel
138. Vivian Suter
139. Yael Davids
140. Yannis Arvanitis / Γιάννης Αρβανίτης
141. Yervant Gianikian
142. Zafos Xagoraris / Ζάφος Ξαγοράρης

 

 

Ολόκληρη η επιστολή προς τον Γιώργο Καμίνη:

 

Προς κο Γιώργο Καμίνη Δήμαρχο Αθηναίων Αθήνα, Ελλάδα

Αθήνα, 1 Οκτωβρίου 2018

 

Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Ανησυχώντας για τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό περιστατικών βίας που στοχοποιούν μειονότητες και μη-προνομιούχους ανθρώπους στην Ελλάδα, και την αντίστοιχη βανδαλοποίηση του δημοσίου λόγου, οι κάτωθι υπογράφοντες καλλιτέχνες και διοργανωτές της documenta 14 στην Αθήνα και το Κάσελ, αισθανόμαστε και πάλι τώρα την υποχρέωση να ζητήσουμε να αποδοθεί δικαιοσύνη σχετικά με την πρόσφατη, σοκαριστική επίθεση της 21ης Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

 

Ο 33χρονος ΛΟΑΤΚΙ (LGBTQI) ακτιβιστής και drag queen Ζακ Κωστόπουλος χτυπήθηκε εξαιρετικά βάναυσα από διάφορους άνδρες στο κέντρο της Αθήνας, ενώ άλλοι στέκονταν γύρω τους, παρακολουθώντας αμέτοχοι. Η παρέμβαση της αστυνομίας που ακολούθησε καταγράφηκε σε βίντεο, τα οποία κυκλοφορούν πλέον στο διαδίκτυο. Αυτή η παρέμβαση ήταν εξίσου βίαιη και στόχευε αποκλειστικά στην ακινητοποίηση του Ζακ Κωστόπουλου, παρά στην σύλληψη των ίδιων των δραστών. Με πολλαπλά τραύματα, ο Κωστόπουλος κατέληξε καθοδόν στο νοσοκομείο. Η διερεύνηση των συνθηκών κάτω από τις οποίες συνέβη η επίθεση διεξάγεται ακόμη, ενώ οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν έχουν αφεθεί ελεύθεροι. Ωστόσο, παρά τη νόμιμη διαδικασία που ακολουθήθηκε, είναι κρίσιμο να κατανοήσουμε και να εκθέσουμε την ευρύτερη φασιστική νοοτροπία που υποκινεί τέτοια περιστατικά και τα καθιστά κοινωνικά αποδεκτές πράξεις τιμωρίας.

 

Στις 4 Ιουνίου 2018, οι συμμετέχοντες της documenta 14 στην Αθήνα και το Κάσελ, καλλιτέχνες, διοργανωτές και επιμελητές, συνέταξαν μια ανοιχτή επιστολή συμπαράστασης προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κύριο Γιάννη Μπουτάρη, που δέχτηκε βίαιη επίθεση από ακροδεξιούς κατά τη διάρκεια ενός δημοσίου εορτασμού στη Θεσσαλονίκη στις 19 Μαΐου 2018. Η επίθεση αυτή έγινε σύμβολο του χάσματος ανάμεσα στην ανοιχτή και εν γένει προοδευτική πολιτική ως προς τα ζητήματα φύλου και εθνικών μειονοτήτων, όπως αυτή εφαρμόστηκε από τον Δήμαρχο Μπουτάρη στη διάρκεια των δύο του θητειών ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, και στην ευθαρσώς αυταρχική και εμπαθή στάση των εχθρικά κείμενων αντιπάλων του.

 

Σίγουρα δεν πρόκειται για σύμπτωση ή απλή συγκυρία το γεγονός ότι ο ένας από τους δράστες της επίθεσης στα πρόσφατα γεγονότα της Αθήνας, είχε αναρτήσει στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter μια υβριστική και επιθετική δήλωση κάτω από μια φωτογραφία του Γιάννη Μπουτάρη, στην οποία φαίνεται να υποβοηθείται από τη συνοδεία του κατά την επίθεση που δέχτηκε τον Μάιο στη Θεσσαλονίκη, και η οποία έγραφε «Πώς μοιάζει κάποιος προδότης όταν τον γ***** Πόντιοι», και με σχόλιο-υστερόγραφο: «Οι όμοιοί του θα έχουν την ίδια κατάληξη. Το νου σας».

 

Αυτά τα λόγια έγιναν πραγματικότητα μόλις μερικούς μήνες μετά, στις 21 Σεπτεμβρίου, όταν ο ίδιος ο άνθρωπος που τα έγραψε, επιτέθηκε σωματικά στον Ζακ Κωστόπουλο.

 

Η δημόσια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου θυμίζει έντονα λιντσάρισμα. Προκειμένου να μην κυριαρχήσει η ολοένα αυξανόμενη κουλτούρα της βίας στην Ελλάδα, αλλά και οπουδήποτε αλλού, η «κοινωνία πρέπει να προστατευτεί». Σήμερα, ο τίτλος της σειράς διαλέξεων («Για την υπεράσπιση της κοινωνίας») του Michel Foucault στο Collége de France (Κολλέγιο της Γαλλίας), κατά την περίοδο 1975-1976, είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Σε αυτό το πνεύμα, και στον απόηχο του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, καλούμε εσάς, το Δήμαρχο της Αθήνας, να λάβετε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση ενάντια στη βία. Στην επιστολή συμπαράστασής μας στον Δήμαρχο Μπουτάρη στις 4 Ιουνίου 2018, παραθέσαμε τα λόγια του Αφροαμερικανού θεολόγου και υπέρμαχου της ελευθερίας Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Jr. (του νεώτερου): «Η αδικία, οπουδήποτε και αν συμβαίνει, απειλεί τη δικαιοσύνη παντού. Είμαστε παγιδευμένοι σε έναν ιστό αναπόφευκτης αμοιβαιότητας, δεμένοι με ένα νήμα κοινού πεπρωμένου. Οτιδήποτε επηρεάζει κάποιον άμεσα, επηρεάζει όλους μας έμμεσα».

 

Με αυτό το κοινό αίσθημα του επείγοντος κατά νου, ζητούμε από το Γραφείο σας μια ξεκάθαρη δημόσια δήλωση, καθώς και τη δέσμευσή σας ότι η περαιτέρω νόμιμη διαδικασία και έρευνα για τη διαλεύκανση της υπόθεσης θα παραμείνει ανοιχτή και διαφανής, ωσότου όλοι οι εμπλεκόμενοι οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

 

Με εκτίμηση,

 

1. Aboubakar Fofana
2. Adam Przywara
3. Adam Szymczyk
4. Adrianos Trikas Pandis / Αδριανός Τρίκας Πανδής
5. Aki Onda
6. Akinbode Akinbiyi
7. Alessandra Pomarico
8. Alexandra Bachzetsis / Αλεξάνδρα Μπαχτσετζή
9. Alexandre Collet
10. Ali Moraly
11. Amar Kanwar
12. Amelia Jones
13. Andrea Linnenkohl
14. Andreas Angelidakis / Ανδρέας Αγγελιδάκης
15. Andreas Ragnar Kassapis / Ανδρέας Ράγκναρ Κασάπης
16. Angela Dimitrakaki / Άντζελα Δημητρακάκη
17. Angela Melitopoulos
18. Angelo Plessas / Άγγελος Πλέσσας
19. Anna Daučíková
20. Anna Jäger
21. Anna Papaeti / Άννα Παπαέτη
22. Annette Kulenkampff
23. Annie Sprinkle
24. Annie Vigier & Franck Apertet
25. Anton Kats
26. Antonio Vega Macotela
27. Αpostolos Vassilopoulos / Απόστολος Βασιλόπουλος
28. Arin Rungjang
29. Arnisa Zeqo
30. Ashley Hans Scheirl
31. Ayşe Güleç
32. Aziza Harmel
33. Banu Cennetoğlu
34. Ben Russell
35. Beth Stephens
36. Bonaventure Soh Bejeng Ndikung
37. Bonita Ely
38. Bouchra Khalili
39. Brett Neilson
40. Britta Marakatt-Labba
41. Candice Hopkins
42. Cecilia Vicuña
43. Chto Delat
44. Click Ngwere
45. Constantinos Hadzinikolaou / Κωνσταντίνος Χατζηνικολάου
46. Dale Harding
47. Dan Peterman
48. Danai Anesiadou / Δανάη Ανεσιάδου
49. Daniel G. Andújar
50. Daniel Knorr
51. David Harding
52. David Schutter
53. Deborah Carlos-Valencia
54. Delphine Leccas
55. Denise Ferreira da Silva
56. Dieter Roelstraete
57. Dimitris Athiridis / Δημήτρης Αθυρίδης
58. Dimitris Parsanoglou / Δημήτρης Παρσάνογλου
59. Ed McKeon
60. Eleanna Papathanasiadi / Ελεάννα Παπαθανασιάδη
61. Elisabeth Wild
62. Elli Christaki / Έλλη Χρηστάκη
63. Eric Alliez
64. Eva Stefani / Εύα Στεφανή
65. Fanny Hauser
66. Fotini Barka / Φωτεινή Μπάρκα
67. Gene Ray
68. Hans Haacke
69. Hendrik Folkerts
70. Hiwa K
71. Ibrahim Mahama
72. Jakob Lena Knebl
73. Johan Grimonprez
74. Jon Bywater
75. Julia Martha Müller
76. Katerina Nikou / Κατερίνα Νίκου
77. Katerina Tselou / Κατερίνα Τσέλου
78. Klea Charitou / Κλέα Χαρίτου
79. Krzysztof Kościuczuk
80. Lala Meredith-Vula
81. Lenio Kaklea / Λενιώ Κακλέα
82. Leon Hösl
83. Lucien Castaing-Taylor
84. Lydia Antoniou / Λυδία Αντωνίου
85. Maria Eichhorn
86. Maria Hassabi
87. María Magdalena Campos-Pons
88. Marianna Maruyama
89. Marie Cool & Fabio Balducci
90. Marina Gioti / Μαρίνα Γιώτη
91. Marina Fokidis / Μαρίνα Φωκίδη
92. Marina Miliou / Μαρίνα Μήλιου
93. Mary Zygouri / Μαίρη Ζυγούρη
94. Mattin
95. Melina Spathari / Μελίνα Σπαθάρη
96. Michel Auder
97. Michel Gholam
98. Michelangelo Corsaro
99. Monika Szewczyk
100. Mounira Al Solh
101. Moyra Davey
102. Myrto Kakara / Μυρτώ Κακαρά
103. Myrto Katsimicha / Μυρτώ Κατσιμίχα
104. Naeem Mohaiemen
105. Nathan Pohio
106. Neil Leonard
107. Neni Panourgia / Νένη Πανουργιά
108. Nevin Aladağ
109. Nikhil Chopra
110. Nikolay Oleynikov
111. Nilima Sheikh
112. Niovi Zarampouka-Chatzimanou / Νιόβη Ζαραμπούκα-Χατζημάνου
113. Octavio Zaya
114. Otobong Nkanga
115. Panos Charalambous / Πάνος Χαραλάμπους
116. Paul B. Preciado
117. Pélagie Gbaguidi
118. Pierre Bal-Blanc
119. R. H. Quaytman
120. Rick Lowe
121. Roee Rosen
122. Rosalind Nashashibi
123. Ross Birrell
124. Salvatore Lacagnina
125. Sandro Mezzadra
126. Sanja Iveković
127. Sergio Zevallos
128. Stanley Whitney
129. Stavia Grimani / Στάβια Γριμάνη
130. Stratos Bichakis / Στράτος Μπιχάκης
131. Susan Hiller
132. Theo Eshetu
133. Tracey Rose
134. Wolfgang Prinz
135. Vasyl Cherepanyn
136. Venia Vergou / Βένια Βέργου
137. Verena Paravel
138. Vivian Suter
139. Yael Davids
140. Yannis Arvanitis / Γιάννης Αρβανίτης
141. Yervant Gianikian
142. Zafos Xagoraris / Ζάφος Ξαγοράρης