Χωροταξικό πλαίσιο: Ο δήμος Δελφών καταγγέλλει την αποκλειστική μεταλλευτική δραστηριότητα

Χωροταξικό πλαίσιο: Ο δήμος Δελφών καταγγέλλει την αποκλειστική μεταλλευτική δραστηριότητα Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Την αντίθεσή του στην αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, που προβλέπει αποκλειστική μεταλλευτική δραστηριότητα σε περιοχές της επικράτειας των Δελφών, εκφράζει με ψήφισμά του το δημοτικό συμβούλιο. 

Ο Δήμος καταγγέλλει την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εισάγει «για πρώτη φορά στην ιστορία την έννοια της αποκλειστικής μεταλλευτικής δραστηριότητας στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας του Δήμου Δελφών, αποκλείοντας ταυτόχρονα κάθε άλλη χρήση στις περιοχές αυτές», που θα μπορούσε να θεωρηθεί ανταγωνιστική με τα μεταλλεία.

Στην απόφαση του, το δημοτικό συμβούλιο υπογραμμίζει ότι το νέο χωροταξικό πλαίσιο «αγνοεί πλήρως» τις προτάσεις του δήμου, της περιφέρειας και άλλων φορέων και ανακοίνωσε ότι ανέθεσε σε εξειδικευμένο δικηγόρο την άμεση κατάθεση αίτησης ακύρωσης, στο Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ενώ η προθεσμία για την προσφυγή λήγει στα μέσα Φεβρουαρίου (12/2), ο δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος ζητά άμεση συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο.

Αρκετοί είναι εκείνοι που ανησυχούν και για τις προδιαγεγραμμένες εξελίξεις στις περιοχές προτεραιότητας αιολικών πάρκων και στις θαλάσσιες περιοχές με ιχθυοκαλλιέργειες, και τις συνέπειες στην τουριστική δραστηριότητα. 

Μέλη της τοπικής κοινωνίας που μίλησαν στο LIFO.gr, εκφράζουν την ανησυχία τους, ότι με την επίμαχη υπουργική απόφαση ενδέχεται να επηρεαστεί, έμμεσα, ακόμα και τμήμα του εθνικού δρυμού Παρνασσού, τμήματα των περιοχών NATURA 2000, μέρος του παραδοσιακού ελαιώνα και μεγάλα τμήματα των ζωνών Α και Β του δελφικού τοπίου.

Οι ίδιοι φοβούνται και για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει η χωροταξική αναθεώρηση σε μεγάλο τμήμα του Παγκόσμιου Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στους Δελφούς. Το LIFO.gr επικοινώνησε και με το υπουργείο Πολιτισμού, σχετικά με το ζήτημα, χωρίς ωστόσο να λάβει επίσημη απάντηση μέχρι στιγμής. 

Αναλυτικά το σημερινό δελτίο τύπου του Δήμου Δελφών

ΘΕΜΑ: «Σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών απέναντι στην αναθεώρηση του Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας».

«Ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών στη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε να δηλώσει την έντονη πολιτική του αντίδραση και καταγγελία απέναντι στην πρόσφατη Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία αναθεωρείται το Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Ταυτόχρονα το Δημοτικό Συμβούλιο με βάση την εισήγηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Δήμου αποφάσισε να δοθεί εντολή σε εξειδικευμένο δικηγόρο για την άμεση κατάθεση αίτησης ακυρώσεως ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας.

»Το νέο Χωροταξικό Πλαίσιο όπως καθορίστηκε με τη συγκεκριμένη Υπουργική Απόφαση, αγνόησε πλήρως τις τεκμηριωμένες προτάσεις του Δήμου Δελφών, της Περιφέρειας και άλλων φορέων της τοπικής κοινωνίας και εισήγαγε για πρώτη φορά στην ιστορία την έννοια της αποκλειστικής μεταλλευτικής δραστηριότητας στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας του Δήμου Δελφών, αποκλείοντας ταυτόχρονα κάθε άλλη χρήση στις περιοχές αυτές που μπορεί να θεωρηθεί ανταγωνιστική με τη μεταλλεία.

»Και αρκετά ακόμη σκοτεινά σημεία, αδιευκρίνιστα και πέραν των ζητουμένων από την τοπική κοινωνία προβλήματα εντοπίζονται στην ανωτέρω απόφαση.

»Ο Δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος ζήτησε να τοποθετηθούν ξεκάθαρα όλοι οι θεσμικοί παράγοντες επί του ζητήματος και να συνταχθούν στον αγώνα για την ακύρωση αυτού του νομοθετήματος, ενώ με πρότασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών ζητά άμεση συνάντηση αντιπροσωπείας του Δήμου και φορέων με τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Φάμελλο».

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η φιλόλογος Λιάνα Κόκκινου που στήριξε τον Ιρανό μαθητή που αρίστευσε, μιλά στη LIFO

Ελλάδα / Η φιλόλογος Λιάνα Κόκκινου που στήριξε τον Ιρανό μαθητή, μιλά στη LIFO

Η συντονίστρια του προγράμματος «Άμεση Ανακούφιση Προσφύγων και Μεταναστών» των Παιδικών Χωριών SOS στη Λέσβο, μιλά για την επιτυχία του 18χρονου παιδιού αλλά και για τι θα πρέπει να κάνει πλέον η πολιτεία

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ