Χωρίς νερό κινδυνεύει να μείνει η Σαμοθράκη- Στο 50% τα αποθέματα

Χωρίς νερό κινδυνεύει να μείνει η Σαμοθράκη- Στο 50% τα αποθέματα Facebook Twitter
3

Σε εφιάλτη του φετινού καλοκαιριού εξελίσσεται, σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαμοθράκης, Θανάση Βίτσα, το πρόβλημα της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει το νησί, δεδομένου ότι σε οικίες και επιχειρήσεις που βρίσκονται σε υψόμετρο σημειώνονται συχνές διακοπές υδροδότησης για συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, ενώ σε χαμηλότερα υψόμετρα υπάρχει ικανοποιητική επάρκεια, εντός οικισμών.


Έχοντας ήδη απευθύνει έκκληση περιορισμού αλόγιστης χρήσης του νερού, προς όλους τους δημότες και επισκέπτες του ακριτικού νησιού, ο κ. Βίτσας αποδίδει την εμφάνιση της λειψυδρίας αφενός στον μη επαρκή εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα εξαιτίας του ξηρού χειμώνα που προηγήθηκε (ελάχιστες βροχές και σχεδόν καθόλου χιονοπτώσεις) και αφετέρου στην κακή διαχείριση, κατά τα προηγούμενα χρόνια, του πολύτιμου αλλά όχι απεριόριστου φυσικού αγαθού.


Όπως εξηγεί ο επί σειρά ετών δήμαρχος Σαμοθράκης, τις τελευταίες περίπου δύο δεκαετίες, λόγω του πλούτου του νησιού σε νερά, ένα μεγάλο μέρος από το νερό ύδρευσης χρησιμοποιείτο για την άρδευση των καλλιεργειών, ενέργεια που αποτελεί και τη βασική αιτία μείωσης κατά 50% των αποθεμάτων νερού ήδη από τις αρχές Ιουλίου. Τέλος, εκτιμά πως πρέπει η κατανάλωση νερού να περιοριστεί στα απολύτως απαραίτητα, καθώς το καλοκαίρι συνεχίζεται με έντονα θερμά μελτέμια τα οποία, όπως εξηγεί, είναι η καταστροφή των επιφανειακών υδάτων.

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς σκοτώθηκε ο Έλληνας ορειβάτης στο Mont Blanc: Ο διαβόητος «διάδρομος του θανάτου» και το βάρος του σακιδίου

Ελλάδα / Mont Blanc: Ο «διάδρομος του θανάτου» που στοίχισε τη ζωή στον Έλληνα ορειβάτη Δημήτρη Κάντα

Ο 33χρονος φυσικός και αλπινιστής από την Πάτρα έχασε τη ζωή του στο επικίνδυνο πέρασμα Goûter – Τι δείχνουν τα δεδομένα επικινδυνότητας και τι προβλέπουν οι ερευνητές για το μέλλον των Άλπεων
LIFO NEWSROOM