Χιλιάδες κοντέινερ με κινεζικά προϊόντα κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά

Χιλιάδες κοντέινερ με κινεζικά προϊόντα κατασχέθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά Facebook Twitter
0

Μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις κατά του λαθρεμπορίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, όπου κατασχέθηκαν 2.435 κοντέινερ με προϊόντα κινεζικής προέλευσης.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Εισαγγελέα (EPPO), έξι άτομα –μεταξύ αυτών και δύο τελωνειακοί υπάλληλοι– κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματικό δίκτυο που εισήγαγε παρανόμως προϊόντα από την Κίνα στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η επιχείρηση, με την κωδική ονομασία «Καλυψώ», χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη κατάσχεση εμπορευματοκιβωτίων στην ιστορία της ΕΕ. Η συνολική αξία των κατασχεθέντων υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ (περίπου 295 εκατ. δολάρια). Τα προϊόντα που βρέθηκαν ήταν κυρίως ηλεκτρικά ποδήλατα, υφάσματα και υποδήματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι η εισαγωγή πραγματοποιήθηκε μέσω του Πειραιά, ο οποίος ελέγχεται κατά πλειοψηφία από την κινεζική COSCO, θυγατρική του κράτους της Κίνας. Η υπόθεση εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τον έλεγχο των εμπορευματικών ροών και τη διασφάλιση της διαφάνειας στο διεθνές εμπόριο.

Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ το EPPO τονίζει ότι πρόκειται για «καίριο πλήγμα» σε ένα δίκτυο που επιχείρησε να πλημμυρίσει την Ευρώπη με παραποιημένα ή παρανόμως εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΠΤΩΣΗ ΜΠΑΛΚΟΝΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Ελλάδα / Ηλιούπολη: Κλιμάκιο του υπουργείου Παιδείας με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στο σχολείο των δύο μαθητριών

Το υπουργείο τόνισε ότι προτεραιότητα είναι «η προστασία της ψυχικής υγείας των μαθητών/τριών, των οικογενειών τους και η στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας»
THE LIFO TEAM
ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ ΠΤΩΣΗ

Ελλάδα / Ηλιούπολη: Νέες πληροφορίες για το σημείωμα του ενός από τα δύο κορίτσια που έπεσαν από την ταράτσα

Η αναφορά στις Πανελλήνιες και όσα έχουν γίνει μέχρι ώρας γνωστά για την υπόθεση - «Ήταν μόνη της», περιγράφουν συνομήλικα κορίτσια για τη μία από τις δύο 16χρονες
THE LIFO TEAM
Επεισόδια στο ΑΠΘ: Η ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών - «Η σημερινή επίθεση προσβάλλει την ίδια μας την υπόσταση»

Ελλάδα / Επεισόδια στο ΑΠΘ: Η ανακοίνωση των πρυτανικών αρχών - «Η σημερινή επίθεση προσβάλλει την ίδια μας την υπόσταση»

Οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν άμεσα την εφαρμογή του νόμου, μετά το επεισόδιο στην Πολυτεχνική Σχολή, στη Νομική Σχολή και στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών
THE LIFO TEAM