Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε διευκρινίσεις για τα μέτρα που θα ισχύσουν κατά την περίοδο του Πάσχα. Όπως ανακοινώθηκε, για τους πιστούς τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, θα είναι υποχρεωτική για τους πιστούς η διπλή μάσκα τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους των Εκκλησιών, ενώ οι ιερείς πρέπει να υποβάλλονται σε self test.

 

Για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2, με τα υγειονομικά μέτρα που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας).

 

Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10m2, και πάντα με τήρηση των κανόνων υγιεινής. Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

 

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής σημειώνεται ότι α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και γ) πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας κ.λπ.). Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 μ.μ. τη Μεγάλη Εβδομάδα Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), ο περιορισμός της κυκλοφορίας ξεκινά στις 10 το βράδυ τη Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα, ενώ από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) ο περιορισμός αρχίζει στις 11 το βράδυ. Την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει η δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες έως 12 άτομα.

 

Τι ισχύει για τις μετακινήσεις το Πάσχα

 

Επίσης, μέχρι τις 10 Μάϊου απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας του τόπου διανομής, ενώ για τους κατοίκους της Αττικής απαγορεύεται η μετακίνηση από και προς περιφέρειας Νήσων. Η κατ' εξαίρεση μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται μόνο για εφάπαξ μετακίνηση σε μόνιμη κατοικία, για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας, μετάβαση σε κηδεία (με ληξιαρχική πράξη θανάτου και άδεια ταφής) και μετακίνηση διαζευγμένων γονέων ή γονέων σε διάσταση (με την επίδειξη αμετάκλητη δικαστικής απόφασης λήξης γάμου, ή σχετικό έγγραφο που να αποδεικνύει την  διάσταση με τον/την σύζυγο).

 

« Δεν επιτρέπεται η συνδυαστική χρήση βεβαίωσης μετακίνησης για λόγους εργασίας και Ε1 για εφάπαξ μετακίνηση σε μόνιμη κατοικία» επεσήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, ενώ όπως έγινε γνωστό σε περίπτωση μετακίνησης για μετάβαση σε δημόσια δομής υγείας, θα απαιτείται σχετικό έγγραφο από την ίδια τη δομή.

 

Η μετακίνηση για συγκομιδή προϊόντων εκτός νομού από ιδιώτες το διάστημα από σήμερα μέχρι τις 10 Μάϊου απαγορεύεται. Την ίδια ώρα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε σχετικά με το άνοιγμα της εστίασης ότι οι εργαζόμενοι στον κλάδο θα πρέπει να υποβάλλονται σε self test δυο φορές την εβδομάδα.

 

O υφυπουργός έκανε επίσης σύσταση για χρήση self test και πριν το πασχαλινό τραπέζι.

 

«Ξεκινάει το click in shop σε Θεσσαλονίκη και Κοζάνη»

 

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έδωσε το «πράσινο φως» για το άνοιγμα των mall και των κέντρων αισθητικής, τα οποία  θα λειτουργήσουν όπως και το υπόλοιπο λιανεμπόριο, δηλαδή μόνο κατόπιν ραντεβού. Παράλληλα η επιτροπή αποφάσισε και τις αγορές εντός των καταστημάτων στη Θεσσαλονίκη και Κοζάνη με την μέθοδο του click inside.