«Χάος στην αγορά γυαλιών οράσεως με ευθύνη ΕΟΠΥΥ και υπουργείου Υγείας», λένε οι οπτικοί

«Χάος στην αγορά γυαλιών οράσεως με ευθύνη ΕΟΠΥΥ και υπουργείου Υγείας», λένε οι οπτικοί Facebook Twitter
0

Για «χάος» στην αγορά γυαλιών οράσεως και άλλων οπτικών ειδών κάνει λόγο η Ομοσπονδία Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΟΟΣΟΕ, ο ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας προχώρησαν τον Αύγουστο του 2018 στην καθιέρωση του voucher ως τρόπου πληρωμής, μονομερώς και δίχως να προηγηθεί τελική συμφωνία με τους οπτικούς και τους οπτομέτρες.

Το αποτέλεσμα, όπως εξηγεί, είναι ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΠΥ θα βρεθούν στον «αέρα» από την έναρξη της νέας χρονιάς. 

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, οι οπτικοί που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ανέρχονται μόλις σε έξι σε όλη την Ελλάδα, αριθμός πολύ μικρός για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των 10 εκατομμυρίων ασφαλισμένων. «Οι προσωπικές επιδιώξεις και τα πολιτικά κίνητρα των συγκεκριμένων ''επαγγελματιών'' του κλάδου, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την βούληση ΟΛΩΝ των υπολοίπων οπτικών της χώρας. Είναι βέβαιο πως, όπως συνέβη και στο παρελθόν, οι οπτικοί θα αποπληρώνονται μετά από πολύ καιρό από τον Οργανισμό και μάλιστα για είδη τα οποία θα έχουν προπληρώσει», επισημαίνει η Ομοσπονδία.

Παράλληλα, όπως σημειώνει, θεωρείται δεδομένο πως όποιος οπτικός συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ «θα βρεθεί αντιμέτωπος με διπλό υποχρεωτικό 'κούρεμα' των χρημάτων του, μέσω της εφαρμογής του claw back και του rebate, χωρίς να ξέρει καν το ποσό που τελικά θα εισπράξει από τα 100 ευρώ της κάθε συνταγής, όπως συμβαίνει διαρκώς σε όλες τις κατηγορίες ιατρικών επαγγελμάτων που δέχθηκαν ανάλογες συμβάσεις».

«Θα δεχόμαστε "χαρτιά" αντί χρημάτων, αλλά υποχρεωτικά θα πληρώνουμε τοις μετρητοίς όλα τα πάγια έξοδά μας. Επίσης, είναι βέβαιο ότι θα εισπράττουμε μειωμένα χρήματα λόγω κουρέματος, ενώ εμείς θα έχουμε φορολογηθεί και πληρώσει ΦΠΑ προκαταβολικά για το σύνολο του ποσού» αναφέρει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Οπτικών και Οπτομετρών Ελλάδος Θωμάγγελος Μιχαλάκης.

«Οι όροι που προτείνει ο ΕΟΠΥΥ παρουσιάζουν σοβαρότατα προβλήματα, έχουν ελλιπή νομική τεκμηρίωση και μεροληπτούν υπέρ του Οργανισμού. Ήδη η ζημιά που έχουμε υποστεί στους τζίρους μας είναι μεγάλη και με το νέο τρόπο πληρωμής πολλά καταστήματα οπτικών θα οδηγηθούν σε οριστικό λουκέτο» δηλώνει η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεξάνδρα Αποστολίδου.

Σύμφωνα με τους οπτικούς-οπτομέτρες, κράτος και ασφαλιστικοί φορείς έχουν αποδειχθεί αφερέγγυοι, καθώς υπάρχουν οφειλές προς τους οπτικούς από το 2011 που ακόμη δεν έχουν τακτοποιηθεί και ενώ ο κλάδος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα την τελευταία 8ετία από την οικονομική κρίση.

Η ΟΣΟΟΕ δηλώνει πως δεν πρόκειται να αποδεχτεί τις «συνεχιζόμενες μεθοδεύσεις του ΕΟΠΥΥ και της κυβέρνησης που οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τον κλάδο σε οικονομικό μαρασμό», ζητώντας την άμεση κατάργηση του voucher και την επαναφορά του προηγούμενου τρόπου πληρωμής.

Ενημερώνει παράλληλα ότι οι οπτικοί οπτομέτρες δεν θα εκτελούν συνταγές με voucher, ενώ υπενθυμίζει πως θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που διαθέτει για να προστατεύσει τα συμφέροντά των μελών της, αλλά και των ασφαλισμένων.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ