«Οι ελληνικές αρχές παλεύουν να διαχειριστούν την αυξανόμενη ένταση στα νησιά όπου η πίεση από ένα νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο».

 

Με αυτήν την φράση σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα Guardian, τις μεταναστευτικές ροές στην Ελλάδα και τις συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ των ντόπιων κατοίκων και τον αιτούντων άσυλο που φτάνουν μέσω θαλάσσης από την Τουρκία. 

 

Την περασμένη εβδομάδα ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, παρομοίασε την κατάσταση στην Λέσβο με «πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί». «Είναι κρίσιμο να κηρυχθεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης», τόνισε ο ίδιος.

 

«Πάνω από 42.000 άντρες, γυναίκες και παιδιά εκτιμάται πως βρίσκονται σε Λέσβο, Σάμο, Χίο, Λέρο και Κω. Μην μπορώντας να φύγουν λόγω της περιοριστικής πολιτικής της ΕΕ, αναγκάζονται να παραμείνουν στα νησιά μέχρι οι αιτήσεις άσυλου να επεξεργαστούν από ένα σύστημα ταυτόχρονα υποστελεχωμένο και στα όριά του», συνεχίζει το δημοσίευμα.

 

Ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν ζητήσει επανειλημμένα να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Την Παρασκευή περίπου 20.000 πρόσφυγες βρίσκονταν στην Λέσβο, «αναγκασμένοι να αντέξουν την πικρή πραγματικότητα της Μόριας, ενός καταυλισμού που σχεδιάστηκε να φιλοξενεί 3.000 ανθρώπους».

 

«Ζουν σε τρισάθλιες, μεσαιωνικές συνθήκες με σχεδόν μηδαμινή πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, μεταξύ άλλων καθαριότητας και ζεστού νερού, ηλεκτρικούς ρεύματος, υγιεινής και ιατρικής περίθαλψης», ανέφερε η Sophie McCann από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, προσθέτοντας ωστόσο πως οι ντόπιοι έχουν επίσης παραμεληθεί. «Η κοινωνία της Λέσβου έχει εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση εδώ και σχεδόν πέντε χρόνια και καλείται να διαχειριστεί τις συνέπειες ενός αποτυχημένου συστήματος υποδοχής. Όπως και οι πρόσφυγες, έχουν κουραστεί», προσθέτει η ίδια.

 

Guardian: Κρίση στη Λέσβο ενώ αυξάνονται οι μεταναστευτικές ροές - «Πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί»

 

«Με το αντιμεταναστευτικό αίσθημα να μεγαλώνει, έχουν εμφανιστεί ομάδες αυτόκλητων τιμωρών που πιστεύεται πως προέρχονται από την ακροδεξιά Χρυσή Αυγή», σημειώνει το δημοσίευμα. Την Παρασκευή επτά οπλισμένοι άντρες με ξύλινα ρόπαλα συνελήφθησαν στο χωριό της Μόριας με υποψίες πως συνδέονται με την Χρυσή Αυγή. 

 

«Ο κόσμος βλέπει τις περιουσίες του να καταστρέφονται, τα πρόβατα και τα κατσίκια τους να σφαγιάζονται, τα σπίτια τους να γίνονται αντικείμενο διαρρήξεων», λέει ο πρόεδρος τη Μόριας. «Πριν από μερικά χρόνια, όταν βρίσκονταν μόνο 5.000 στο νησί, τα πράγματα ήταν ήδη αρκετά άσχημα. Τώρα υπάρχει η αίσθηση πως η κατάσταση έχει πραγματικά ξεφύγει από τον έλεγχο», εξηγεί ο ίδιος.

 

Ο Guardian αναφέρεται τέλος στις ΜΚΟ, που έχουν μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης, αλλά και τους βανδαλισμούς αυτοκινήτων τις τελευταίες ομάδες. «Ξένοι που θεωρείται πως βοηθούν τους πρόσφυγες κάνουν λόγο για εκφοβισμό. Ο Ciaran Carney, εθελοντής κινηματογραφιστής που διδάσκει πρόσφυγες στο νησί, δήλωσε σχετικά: «Υπήρχε μια εβδομάδα που κανείς [στις ΜΚΟ] δεν ήθελε να φύγει από το διαμέρισμά του. Όλο αυτό μοιάζει έτοιμο να εκραγεί και κανείς δεν ξέρει τι θα ακολουθήσει».

 

Με πληροφορίες από Guardian