Γώγος: Υπάρχει πρόβλημα με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη – Φόβος ότι δεν την καλύπτουν τα εμβόλια

Γώγος: Υπάρχει πρόβλημα με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη – Φόβος ότι δεν την καλύπτουν τα εμβόλια Facebook Twitter
0

Για τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού στον απόηχο του πρώτου κρούσματος νοτιοαφρικανικού στελέχους στη Θεσσαλονίκη, μίλησε ο καθηγητής και μέλος της επιτροπής Λοιμωξιολόγων Χαράλαμπος Γώγος.

«Υπάρχουν μεταλλάξεις πολλές. Μερικές από αυτές μπορεί να επικρατήσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα» δήλωσε ο καθηγητής στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ξεκαθαρίζοντας πως αυτή την περίοδο οι τρεις μεταλλάξεις που προκαλούν ανησυχία στους επιστήμονες είναι η βρετανική που έχει πολύ μεγάλη διασπορά, η νοτιοαφρικανική και η βραζιλιάνικη για την οποία δεν υπάρχουν στοιχεία ακόμα.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί συνολικά 173 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης, -τα 107 σήμερα - με τον Δρ. Γώγο να προβλέπει ότι καταγραφούν πολύ περισσότερα κρούσματα. «Μας απασχολεί πολύ γιατί έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και ίσως είναι και λίγο πιο επικίνδυνη.»

«Τα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης θα αυξηθούν, ό,τι και να κάνουμε» σχολίασε, αναφέροντας πως για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη δεν υπάρχουν ακόμη σαφή δεδομένα, αλλά τα δύο εμβόλια που έρχονται, της Johnson&Johnson και της Novavax, έχουν δοκιμάσει και την νοτιοαφρικανική μετάλλαξη με πολύ λιγότερη αποτελεσματικότητα.

«Το βασικό στέλεχος το καλύπτουν κατά 89%, ενώ το μεταλλαγμένο έως και 55% [...] υπάρχει πρόβλημα με αυτή τη συγκεκριμένη μετάλλαξη», τόνισε, υπογραμμίζοντας πως είναι σημαντικό οι εμβολιασμοί να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατό. 

Όσον αφορά το εμβόλιο της Pfizer και της Moderna, ο καθηγητής είπε ότι καλύπτει τις μεταλλάξεις από τη Βρετανία, όμως για τη νοτιοαφρικανική δεν υπάρχουν ακόμα δεδομένα. Όσο για το εμβόλιο της AstraZeneca, είπε ότι για άτομα άνω των 65 ετών υπάρχει πρόβλημα στην ανοσιακή απόκριση και ο εμβολιασμός δεν είναι τόσο αποτελεσματικός όσο στις μικρότερες ηλικίες.

Το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό 70-90% μέχρι 65 ετών.«Ξέρουμε ότι μπορεί να δράσει αποτελεσματικά μέχρι εκείνη την ηλικία, περιμένουμε όμως να καταθέσει νέα δεδομένα και για τις ηλικίες άνω των 65 ετών.»

Blooomberg: Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού υπονομεύουν την όποια αισιοδοξία παρά τα νέα εμβόλια

Ο κόσμος θα μπορούσε να έχει διαθέσιμα δύο ακόμη νέα εμβόλια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, αλλά οι μεταλλάξεις που εμφανίζονται παγκοσμίως αναγκάζουν τους κατασκευαστές να αναπτύξουν πρακτικές για μια ασθένεια που αλλάζει συνεχώς και θα μπορούσε να παραμείνει ενεργή για χρόνια, εκτιμά σε ανάλυσή του το Bloomberg.

Τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από τη Moderna και τις Pfizer- BioNTech χρησιμοποιούνται ήδη. Νέες μελέτες δείχνουν ότι δύο ακόμη φαρμακοβιομηχανίες, η Johnson & Johnson και η Novavax μπαίνουν στη μάχη ενάντια σε πρώιμες μορφές του ιού, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για γρήγορες αδειοδοτήσεις στις ΗΠΑ για το εμβόλιο J & J και στο Ηνωμένο Βασίλειο για τη λήψη του Novavax.

Στα άσχημα νέα ωστόσο, σχολιάζει το Bloomberg, οι μεταλλάξεις που πιθανώς παρουσιάζουν μερική αντίσταση στα εμβόλια και τις θεραπείες αντισωμάτων είναι πλέον διαδεδομένες τόσο στη Νότια Αφρική όσο και στη Βραζιλία και απειλούν να εξαπλωθούν σε όλο τον κόσμο.

Το εμβόλιο της J&J βρέθηκε στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών να είναι 72% αποτελεσματικό στις ΗΠΑ, αλλά μειώθηκε στο 57% σε μελέτες που έγιναν στη Νότια Αφρική. Το εμβόλιο της Novavax, από την άλλη βρέθηκε 89% αποτελεσματικό για την μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά μόνο 49% για εκείνη από τη Νότια Αφρική.

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ