Γιατροί: Να τοποθετηθούν άμεσα στις ΜΕΘ που υπολειτουργούν οι ειδικευόμενοι λόγω ιλαράς και γρίπης

Γιατροί: Να τοποθετηθούν άμεσα στις ΜΕΘ που υπολειτουργούν οι ειδικευόμενοι λόγω ιλαράς και γρίπης Facebook Twitter
0

Την διαμαρτυρία της προς το υπουργείο Υγείας, εκφράζει η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής θεραπείας, καθώς όπως υποστηρίζει, έχουν περάσει σχεδόν δύο μήνες από την ημερομηνία πραγματοποίησης της κλήρωσης από τις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες και ακόμη εκκρεμεί η τοποθέτησή τους στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ).

Μάλιστα, όπως επισημαίνει η ΕΕΕΘ, η καθυστέρηση αυτή έρχεται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τη λειτουργία των ΜΕΘ, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονικά περίοδο για τη δημόσια υγεία, λόγω της έξαρσης των ιώσεων όπως η ιλαρά και η γρίπη.

Σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει πως «βρίσκεται σε έξαρση επιδημία ιλαράς, με τα καταγεγραμμένα κρούσματα να φτάνουν τα 1.068, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ και προ των πυλών βρίσκεται η επιδημία της εποχικής γρίπης. Τα κρούσματα ιλαράς, αφορούν κυρίως μικρά παιδιά και άτομα από το γενικό πληθυσμό ηλικίας κυρίως 25-44 ετών, που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, μεταξύ των οποίων Ρομά αλλά και επαγγελματίες υγείας που ήταν μη-εμβολιασμένοι ή μη-επαρκώς ανοσοποιημένοι.

Αναφορικά με τη γρίπη (η οποία ακόμη κινείται σε χαμηλά επίπεδα) έχουν καταγραφεί επτά σοβαρά κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ».

Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, η κατάσταση αυτή επιβάλλει άμεσα την αντίδραση από πλευράς υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των αναγκών σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των ΜΕΘ. «Η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού αποτελεί κοινό παρονομαστή για τις μονάδες εντατικής θεραπείας που δεν λειτουργούν ή υπολειτουργούν», επισημαίνει η Αναστασία Κοτανίδου, πρόεδρος της ΕΕΕΘ, καθηγήτρια Πνευμονολογίας - Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Η Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας, για ακόμη μια φορά «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου», και ζητά την επίσπευση της τοποθέτησης εξειδικευμένου προσωπικού, την κατεπείγουσα ενεργοποίηση της διαδικασίας πρόσληψης των εξειδικευμένων ιατρών εντατικής θεραπείας και την αναστολή εφαρμογής του υπ. αριθ. 4486 Νόμου, ΦΕΚ Α΄ 115/07-08-2017 "περί παράτασης χρόνου εργασίας εξειδικευομένων ιατρών πέρα των 6 μηνών, μετά την ολοκλήρωση της διετίας εξειδίκευσης"

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κακοκαιρία: Ποτάμια οι δρόμοι στην Αλεξανδρούπολη - Κατολισθήσεις και πτώσεις δέντρων στην Αιγιάλεια

Ελλάδα / Κακοκαιρία: Ποτάμια οι δρόμοι στην Αλεξανδρούπολη - Κατολισθήσεις και πτώσεις δέντρων στην Αιγιάλεια

Όπως προέβλεψαν οι μετεωρολόγοι, έκαναν την εμφάνισή τους τοπικές καταιγίδες που ξεκίνησαν από τις ορεινές περιοχές και σταδιακά κατευθύνθηκαν προς τα πεδινά
LIFO NEWSROOM
Μίνι κρίση στην Κάσο: Τουρκικά πολεμικά περιπολούν ιταλικό σκάφος που ποντίζει καλώδια

Ελλάδα / «Μίνι κρίση» στην Κάσο: Τουρκικά πολεμικά περιπολούν ενώ ιταλικό σκάφος ποντίζει καλώδια

Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM