FT: O ήλιος στην Αθήνα λάμπει, τα εστιατόρια είναι γεμάτα και οι Ελληνες δεν δείχνουν πως φοβούνται το γκρεμό

FT: O ήλιος στην Αθήνα λάμπει, τα εστιατόρια είναι γεμάτα και οι Ελληνες δεν δείχνουν πως φοβούνται το γκρεμό Facebook Twitter
Socrates Baltagiannis / SOOC
25

Παρομοιάζοντας την Αθήνα με την Πομπηία πριν την έκρηξη του ηφαιστείου, ο ρεπόρτερ Τόνι Μπάρμπερ των Financial Times περιγράφει την παραμονή του στην πρωτεύουσα, τα γεμάτα εστιατόρια, την κοινωνία που μοιάζει να έχει άγνοια κινδύνου και την αντιμετώπιση της κυβέρνησης στην κατάληψη του ΕΚΠΑ.

"Αυτό που προκαλεί εντύπωση σχετικά με τη διάθεση στην Αθήνα είναι η εξαιρετική ηρεμία που επικρατεί. Ο ήλιος λάμπει και όλοι έχουν επιστρέψει από τις αναζωογονητικές διακοπές του Πάσχα. Μια γνωριμία μου, αναφέρει πως τα εστιατόρια είναι τόσο γεμάτα - με Έλληνες, όχι μόνο ξένους τουρίστες - που ο ίδιος δεν μπορούσε να κάνει κράτηση οπουδήποτε τις προάλλες."

Σύμφωνα με τους Financial Times, όλα τα παραπάνω αποκαλύπτουν μια κοινωνία που δεν φοβάται ή δεν γνωρίζει πως βρίσκεται δύο βήματα από το χείλος του γκρεμού.

"Η κατάσταση στην Αθήνα ήταν πιο τεταμένη τον Ιούνιο του 2012. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ απειλούσε το πολιτικό κατεστημένο και πλησίασε τη νίκη στις εκλογές. Οταν τα αποτελέσματα βγήκαν, υπήρχε η αίσθηση ότι είχε αποφευχθεί μια εθνική καταστροφή", αναφέρει ο Μπάρμπερ.


"Τώρα, που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία και πράγματι συμπεριφέρεται με τρόπο που προκαλεί ανησυχία για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα περίμενε κανείς οι πολίτες θα ήταν αγχωμένοι, απελπισμένοι ή οργισμενοι, αλλά δεν είναι. Είναι κουρασμένοι και κρατούν μοιρολατρική στάση"αναφέρει στη συνέχεια το δημοσίευμα.

"Εξαίρεση αποτελεί μία ομάδα ακροαριστερών, που συνεχίζουν για τρίτη εβδομάδα την κατάληψη στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισκέπτομαι την ελληνική πρωτεύουσα, ως ρεπόρτερ εδώ και 20 χρόνια και πάντα υπήρχε ένα πολιτικά υποκινούμενο πρόβλημα, στο πανεπιστήμιο, κάθε φορά που βρισκόμουν στην πόλη", γράφει ο Μπάρμπερ.

Ο τρόπος που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χειρίζεται αυτή τη διαμαρτυρία αποκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό το πώς αντιλαμβάνεται τα καθήκοντα και τους στόχους στην εξουσία. Κρατούν αποστάσεις από τη διακοπή του νερού, του ηλεκτρικού και του wifi, όπως πρότεινε ένας πρώην πρύτανης, και οι υπουργοί εμφανίζονται αβέβαιοι και διχασμένοι για το τι πρέπει να κάνουν ενώ αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με συμπάθεια τους διαμαρτυρόμενους." σχολιάζει το δημοσίευμα το οποίο χαρακτηριστικά αναφέρει πως η προσέγγιση αυτή έχει διπλή ανάγνωση:

"Πρώτον, από τις πιο σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας ήταν η φοιτητική εξέγερση του 1973 που συνέβαλε στην πτώση της χούντας που είχε την κυριαρχία από το 1967 εώς το 1974. Το φοιτητικό κίνημα θεωρείται, από την Αριστερά, απόδειξη υγιούς πολιτικής συνείδησης αλλά και ένα ιερό ανθρώπινο δικαίωμα. Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που δημιουργήθηκε σε ένα μεγάλο ποσοστό από το μαρξιστικό ακτιβισμό από διανοούμενους και φοιτητές. Αν και κάποιοι υποστηρικτές συνεισφέρουν στα καταφύγια και τα συσσίτια αστέγων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, η ηγεσία του κόμματος και η δομή του- από τον Αλέξη Τσίπρα και προς τα κάτω- κάθε άλλο παρά λαϊκό κίνημα είναι."

 

"Το να μπει ένα τέλος στην κατάληψη στο πανεπιστήμιο, θα παραβίαζε τα βαθύτερα συναισθηματικά ένστικτα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που τώρα είναι πιο σημαντικό για την κυβέρνηση, είναι να εξαφανίσει τους δεξιούς εχθρούς που νίκησαν τους προγόνους τους στον εμφύλιο, έκαναν κόλαση τη ζωή των αριστερών στη χούντα και έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε αβοήθητο σκλάβο των καπιταλιστών εταίρων της στην ευρωζώνη."

"Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως βρίσκεται σε πατριωτική αποστολή που οι στόχοι της είναι χρωματισμένοι βαθιά από την πορεία της ελληνικής ιστορίας τον 20ο αιώνα. Στην Αθήνα δεν ακούγεται τίποτα που να δείχνει ότι η κυβέρνηση θα θυσιάσει αυτή την αποστολή ή θα κάνει τις παραχωρήσεις που απαιτούν οι δανειστές της για να αποφευχθεί η χρεοκοπία και να παραμείνει η χώρα στην ευρωζωνη», καταλήγει το δημοσίευμα.

25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θεσσαλονίκη: «Μαμά, δεν θα αργήσω» - Το τηλεφώνημα του 14χρονου στους γονείς του πριν πέσει από την ταράτσα

Ελλάδα / Θεσσαλονίκη: «Το παιδί μου δεν έχει σχέση με παρκούρ» λέει η μητέρα του 14χρονου που έπεσε από ταράτσα

«Ούτε παρκούρ έκανε ούτε δέχτηκε κάποια πρόκληση» λένε οι γονείς του εφήβου και υποστηρίζουν ότι ο 14χρονος έπεσε από πλεξιγκλάς που δεν ήταν σωστά κατασκευασμένο
LIFO NEWSROOM

σχόλια

12 σχόλια
Μετα απο τοση τρομολαγνεια, συνηθισαμε. Πεφτουμε στον γκρεμο εδω και καιροοοοοοοο! Οτι ειναι να γινει ας γινει!Τα φαβορι δεν βιαζονται.Και επειδη ειμαστε ανθρωποι και θελουμε να ζησουμε,απο την φυση μας αισιοδοξοι, εχουμε αναγκη την ηρεμια,την γαληνη,το γελιο,τον ηλιο!Α και κατι αλλο, κλειστε ενα τραπεζι στον Μπαρμπερ που δεν εβρισκε τις προαλλες,το πηρε πολυ βαρια! Κεραστε τον κι ενα μπακλαβα ή ενα καταιφι...και θα δεις πως θα αλλαξει τροπαριο.
Ωραια η αλεγρια του Ελληνα που λες, δεν αντιλεγω, αλλα καμια φορα, αμα πας για μετωπικη με τρενο χαμογελαστος σηκωνοντας τους ωμους το λες και χαζομαρα.
Σιγά μην αγχωθούμε.Έχουμε το άγιο φως εμείς! Δεν φοβόμαστε τίποτα!Έχουμε επίσης την Παγιατάκη και τον Παντελίδη που μας δίνουν θάρρος.Ρίχνουμε και ένα προσκύνημα στις παντόφλες του Παίσιου και είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα θεριά της δύσης.
Χρόνια τώρα μας απειλούν με την χρεοκοπία της Ελλάδας, χωρίς να καταλαβαίνουν, ότι έχει χρεοκοπήσει το διεφθαρμένο καπιταλιστικό σύστημά τους. Δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα, θα χρεοκοπήσει το Τραπεζικό τους σύστημα.Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει.Πάντως όσοι Έλληνες φοβούνται ενδεχόμενη χρεοκοπία, έχουν άγνοια για τις επιπτώσεις αυτής, εκτός εάν αυτοί είναι ακόλουθοι και εκφραστές του σάπιου συστήματος των ΣαμαροΒενιζέλων.Δραχμή τώρα
Τι δραχμη τώρα ρε μεγάλε; Ξέρεις ποια ειναι τα συναλλαγματικά σου αποθέματα;Καταρχην, ξερεις τι ειναι αυτο και σε τι χρησιμεύει;ΓΙ αυτο υπάρχουν τοσοι στην κοσμάρα τους, γιατι δεν γνωριζουν ουτε τα βασικα για το που βρισκόμαστε, και φυσικα ούτε τις στοιχειώδεις γνωσεις μαθηματικών.Μακάριοι οι πτωχοι των πνευματι.
Σιγά ρε Laplace.... έμαθες αριθμητική και μας κάνεις επίδειξη με διαιρέσεις και πολλαπλασιασμούς. Α ! ξέχασα έμαθες και τα συναλλαγματικά σου αποθέματα ή.... μήπως τα ξέρεις γιατί εκπροσωπείς την ΤαδεBank ?Η χώρα είναι πραγματική και θα συνεχίσει να υπάρχει ακόμη και όταν τα λογιστικά νούμερα μηδενίσουν. Τι δεν καταλαβαίνεις να σου κάνω φροντιστήριο αριθμητικής ή θρησκευτικών ?ο Νονός
Μίστερ το πράμα είναι πιο απλό και συνοψίζεται σε μια παροιμία:"Ο βρεγμένος τη βροχή δεν τη φοβάται"Και για να μην ξεχνιόμαστε:"Στο σπίτι του κρεμασμένου, δε μιλάνε για σχοινί"
Η φάση είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Βαρεθήκαμε. Δε νομίζω ότι η πλειοψηφία του κόσμου δεν σκέφτεται και δεν ανησυχεί - αντιθέτως όλο για αυτά μιλάμε, τσακωνόμαστε κλπ. - αλλά κάπου η κινδυνολογία σε μπουχτίζει σε τέτοιο βαθμό και έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα "επιθυμητά". Απογοητευμένοι οι περισσότεροι από την έλλειψη προοπτικής σε προσωπικό επίπεδο στην Ελλάδα (είτε με ευρώ είτε με δραχμή πρόκειται για μία χαμένη γενιά), όταν ακούμε όλη μέρα για grekiddent, grakaccident... στο τέλος θα πούμε "δεν γαμιέται".ΥΓ: εδώ το ξέχεσε: "Αυτό που τώρα είναι πιο σημαντικό για την κυβέρνηση, είναι να εξαφανίσει τους δεξιούς εχθρούς που νίκησαν τους προγόνους τους στον εμφύλιο".
Μου θύμισε αυτή τη σκηνή από το Eric the Red:https://www.youtube.com/watch?v=qJh6EQ5gv7g Μέχρι και το σκηνικό θυμίζει Ελλάδα. Στο ρόλο του Tim Robins φαντάζομαι είναι τώρα ο "Δον Ιδιώτης" ή ο "Ανήθικος Αυτουργός". Και πριν πέσουν να με φάνε οι αριστεροί σχολιαστές στον ίδιο ρόλο ήταν παλαιότερα το ΚΚΕ, ο Συνασπισμός, ο Λεβέντης κ.α. Στο ίδιο έργο θεατές ήμασταν όταν ο Κωστάκης, ο Προκόπης και τα γαλάζια παιδιά μας έλεγαν πως όλα είναι καλά και "η Ελλάδα είναι θωρακισμένη" και ο Γιωργάκης, η Λούκα και τα πράσινα παιδιά πως όλα θα πάνε καλά με το "πιστόλι της ΕΕ στο τραπέζι".Τώρα η αριστερά των "νέων" ως διαδηλώτρια, ανελθούσα άνω των 50 ως κυβερνώσα, ορμηνεύεται ότι θα αποτύχει για τον ίδιο λόγο: αδυναμία να λάβει υπ'όψη εκτός από την συντροφική "Αλήθεια"(ΤΜ) και την αλήθεια των άλλων...
"θα περίμενε κανείς οι πολίτες θα ήταν αγχωμένοι, απελπισμένοι ή οργισμενοι, αλλά δεν είναι. Είναι κουρασμένοι και κρατούν μοιρολατρική στάση"αναφέρει στη συνέχεια το δημοσίευμα."LEARNED HELPLESSNESS is a behaviour in which an organism forced to endure aversive, painful or otherwise unpleasant stimuli, becomes unable or unwilling to avoid subsequent encounters with those stimuli, even if they are escapable. Presumably, the organism has learned that it cannot control the situation and therefore does not take action to avoid the negative stimulus.[1]An individual's ATTRIBUTIONAL STYLE or EXPLANATORY STYLE is the key to understanding why people respond differently to adverse events.[13] Although a group of people may experience the same or similar negative events, how each person privately interprets or explains the event will affect the likelihood of acquiring learned helplessness and subsequent depression.[14]Στην προκειμένη περίπτωση, ένας λαός έμαθε επί 35 σχεδόν χρόνια να τα περιμένει όλα από το κράτος. Και τώρα πιστεύει πως επειδή το κράτος κατέρρευσε, όλα έχουν τελειώσει. Η ρητορική του "η ελπίδα έφτασε" και "αποκλείεται να μην υποχωρήσουν" ανήκουν στην σφαίρα του superstitious behavior.SUPERSTITION IN THE PIGEON:One of Skinner's experiments examined the formation of superstition in one of his favorite experimental animals, the pigeon. Skinner placed a series of hungry pigeons in a cage attached to an automatic mechanism that delivered food to the pigeon "at regular intervals with no reference whatsoever to the bird's behavior." He discovered that the pigeons associated the delivery of the food with whatever chance actions they had been performing as it was delivered, and that they subsequently continued to perform these same actions.[69]One bird was conditioned to turn counter-clockwise about the cage, making two or three turns between reinforcements. Another repeatedly thrust its head into one of the upper corners of the cage. A third developed a 'tossing' response, as if placing its head beneath an invisible bar and lifting it repeatedly. Two birds developed a pendulum motion of the head and body, in which the head was extended forward and swung from right to left with a sharp movement followed by a somewhat slower return.[70][71]Skinner suggested that the pigeons behaved as if they were influencing the automatic mechanism with their "rituals" and that this experiment shed light on human behavior."Τελετουργίες" όπως το να καις την πόλη σου κάθε τρεις και λίγο, ή να κάνεις μπλόκα (αγρότες) μοιάζουν εκ πρώτης όψεως με αποτελεσματικές, ακόμα και με "επαναστατικές" πράξεις. Όμως κακά τα ψέμματα, ο μηχανισμός "τροφοδοσίας" της κοινωνίας μας τα 35 αυτά τα χρόνια ήταν αυτόματος, και το μόνο που πέτυχαν τέτοιες πράξεις ήταν να δημιουργήσουν ψυχολογική εξάρτηση. Και τώρα που ο μηχανισμός δεν είναι πλέον αυτόματος, και ίσως ούτε καν δεδομένος, κάποιοι χορεύουν χορούς της βροχής.Αναμφίβολα, τα πιο φωνακλάδικα και επιθετικά “περιστέρια” ήταν αυτά που τρώγανε καλύτερα όλα αυτά τα χρόνια—όμως δεν ήταν οι φωνασκίες και η επιθετικότητα που έκαναν το φαΐ να πέφτει απ’τον ουρανό.
εντάξει βρε FT και εγω που έχω ενα μεγαλο φόβο οτι πάμε για φούντο, ξεσπάω στη lifo, έχω και λιγα νεύρα παραπάνω αλλα άμα κατέβω στο κέντρο δε κυκλοφοράω με τα χαρτομάντηλα στην τσεπη μπας και με συναντήσει ο Μπάρμπερ και με περάσει για αναίσθητη!Επίσης μπορει και να τσακωνόμαστε πολύ μεταξύ μας για τα πολιτικά αλλά ευτυχώς ακόμη δεν χαστουκιζόμαστε και στο δρόμο.Επίσης ναι, ο ηλιος επιμένει να λάμπει, τι να κάνουμε τωρα δλδ να του βαλουμε πλερέζες?Μικρή διόρθωση, γιατι έχουμε αρχίσει και μπερδεύουμε μαλλον διεθνώς τις ιδεολογίες, άλλο η χούντα και αλλο η δεξιά.
Κι'ομως, υπάρχει και μια μικρή μειοψηφία Σκεπτόμενων ανθρώπων που όντως ανησυχεί και φοβάται τις παλαβωμαρες που βλέπει κάθε μέρα σ'αυτη την παράξενη χώρα. Αλλά δυστυχώς, είναι τόσο λίγοι και τόσο αδύναμοι για να αλλάξουν ρότα στο καράβι....
Η αντιθετη απο τον γκρεμο, λεω εγω. Θα μου πεις βεβαια, αλλο πραγμα θεωρει γκρεμο ο καθενας. Ορισμενοι ας πουμε(ακομα και υπουργι της σημερινης κυβερνησησς), θεωρουν γκρεμο την παραμονη στην Ευρωπη και επιθυμουν σφοδρα την μετατροπη της χωρας σε μια συγχρονη Σοβιετιας, απο κεινες που κατερρευσαν οριστικα και αμετακλητα, εδω και δεκαετιες. Το προβλημα ειναι πως δεν υπαρχει και τριτος δρομος. Η το ενα θα εισαι η το αλλο. Γιατι αν υπηρχε και το "αλλο" ολο και καποιος αλλος θα το ειχε ανακαλυψη, δε νομιζω πως η ιστορια περιμενε τον Αλεξη...Υπαρχει ομως και ενα ακομα προβλημα. Οτι πολλοι απο σας τους Συριζαιους δεν εχετε αποφασισει ποιον θεωρειτε ορθο δρομο και ποιον γκρεμο. Απλως συντασεσθε παντα με τον αρχηγο. Αυτο ισως ειναι και το μεγαλυτερο προβλημα για εναν πολιτη.