FT: O ήλιος στην Αθήνα λάμπει, τα εστιατόρια είναι γεμάτα και οι Ελληνες δεν δείχνουν πως φοβούνται το γκρεμό

FT: O ήλιος στην Αθήνα λάμπει, τα εστιατόρια είναι γεμάτα και οι Ελληνες δεν δείχνουν πως φοβούνται το γκρεμό Facebook Twitter
Socrates Baltagiannis / SOOC
25

Παρομοιάζοντας την Αθήνα με την Πομπηία πριν την έκρηξη του ηφαιστείου, ο ρεπόρτερ Τόνι Μπάρμπερ των Financial Times περιγράφει την παραμονή του στην πρωτεύουσα, τα γεμάτα εστιατόρια, την κοινωνία που μοιάζει να έχει άγνοια κινδύνου και την αντιμετώπιση της κυβέρνησης στην κατάληψη του ΕΚΠΑ.

"Αυτό που προκαλεί εντύπωση σχετικά με τη διάθεση στην Αθήνα είναι η εξαιρετική ηρεμία που επικρατεί. Ο ήλιος λάμπει και όλοι έχουν επιστρέψει από τις αναζωογονητικές διακοπές του Πάσχα. Μια γνωριμία μου, αναφέρει πως τα εστιατόρια είναι τόσο γεμάτα - με Έλληνες, όχι μόνο ξένους τουρίστες - που ο ίδιος δεν μπορούσε να κάνει κράτηση οπουδήποτε τις προάλλες."

Σύμφωνα με τους Financial Times, όλα τα παραπάνω αποκαλύπτουν μια κοινωνία που δεν φοβάται ή δεν γνωρίζει πως βρίσκεται δύο βήματα από το χείλος του γκρεμού.

"Η κατάσταση στην Αθήνα ήταν πιο τεταμένη τον Ιούνιο του 2012. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ απειλούσε το πολιτικό κατεστημένο και πλησίασε τη νίκη στις εκλογές. Οταν τα αποτελέσματα βγήκαν, υπήρχε η αίσθηση ότι είχε αποφευχθεί μια εθνική καταστροφή", αναφέρει ο Μπάρμπερ.


"Τώρα, που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην εξουσία και πράγματι συμπεριφέρεται με τρόπο που προκαλεί ανησυχία για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη θα περίμενε κανείς οι πολίτες θα ήταν αγχωμένοι, απελπισμένοι ή οργισμενοι, αλλά δεν είναι. Είναι κουρασμένοι και κρατούν μοιρολατρική στάση"αναφέρει στη συνέχεια το δημοσίευμα.

"Εξαίρεση αποτελεί μία ομάδα ακροαριστερών, που συνεχίζουν για τρίτη εβδομάδα την κατάληψη στην πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επισκέπτομαι την ελληνική πρωτεύουσα, ως ρεπόρτερ εδώ και 20 χρόνια και πάντα υπήρχε ένα πολιτικά υποκινούμενο πρόβλημα, στο πανεπιστήμιο, κάθε φορά που βρισκόμουν στην πόλη", γράφει ο Μπάρμπερ.

Ο τρόπος που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χειρίζεται αυτή τη διαμαρτυρία αποκαλύπτει σε μεγάλο βαθμό το πώς αντιλαμβάνεται τα καθήκοντα και τους στόχους στην εξουσία. Κρατούν αποστάσεις από τη διακοπή του νερού, του ηλεκτρικού και του wifi, όπως πρότεινε ένας πρώην πρύτανης, και οι υπουργοί εμφανίζονται αβέβαιοι και διχασμένοι για το τι πρέπει να κάνουν ενώ αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με συμπάθεια τους διαμαρτυρόμενους." σχολιάζει το δημοσίευμα το οποίο χαρακτηριστικά αναφέρει πως η προσέγγιση αυτή έχει διπλή ανάγνωση:

"Πρώτον, από τις πιο σημαντικές στιγμές της νεότερης ελληνικής ιστορίας ήταν η φοιτητική εξέγερση του 1973 που συνέβαλε στην πτώση της χούντας που είχε την κυριαρχία από το 1967 εώς το 1974. Το φοιτητικό κίνημα θεωρείται, από την Αριστερά, απόδειξη υγιούς πολιτικής συνείδησης αλλά και ένα ιερό ανθρώπινο δικαίωμα. Δεύτερον, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που δημιουργήθηκε σε ένα μεγάλο ποσοστό από το μαρξιστικό ακτιβισμό από διανοούμενους και φοιτητές. Αν και κάποιοι υποστηρικτές συνεισφέρουν στα καταφύγια και τα συσσίτια αστέγων που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης, η ηγεσία του κόμματος και η δομή του- από τον Αλέξη Τσίπρα και προς τα κάτω- κάθε άλλο παρά λαϊκό κίνημα είναι."

 

"Το να μπει ένα τέλος στην κατάληψη στο πανεπιστήμιο, θα παραβίαζε τα βαθύτερα συναισθηματικά ένστικτα του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που τώρα είναι πιο σημαντικό για την κυβέρνηση, είναι να εξαφανίσει τους δεξιούς εχθρούς που νίκησαν τους προγόνους τους στον εμφύλιο, έκαναν κόλαση τη ζωή των αριστερών στη χούντα και έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε αβοήθητο σκλάβο των καπιταλιστών εταίρων της στην ευρωζώνη."

"Με άλλα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως βρίσκεται σε πατριωτική αποστολή που οι στόχοι της είναι χρωματισμένοι βαθιά από την πορεία της ελληνικής ιστορίας τον 20ο αιώνα. Στην Αθήνα δεν ακούγεται τίποτα που να δείχνει ότι η κυβέρνηση θα θυσιάσει αυτή την αποστολή ή θα κάνει τις παραχωρήσεις που απαιτούν οι δανειστές της για να αποφευχθεί η χρεοκοπία και να παραμείνει η χώρα στην ευρωζωνη», καταλήγει το δημοσίευμα.

25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα κατά εισαγγελίας Λάρισας σχετικά με το «μπάζωμα»

Ελλάδα / Αρειος Πάγος: Πειθαρχική έρευνα για εισαγγελέα που απέρριψε τον έλεγχο δύο υφυπουργών στην υπόθεση των Τεμπών

Η εισαγγελέας που ελέγχεται ήταν υποχρεωμένη να στείλει αμελλητί στη Βουλή τη μήνυση των συγγενών κατά των υφυπουργών Χρήστου Τριαντόπουλου και Ζωής Ράπτη
NEWSROOM