Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Τρίτο αίτημα του ανακριτή στους εισαγγελείς για διώξεις για κακούργημα

Φονική πυρκαγιά στο Μάτι: Τρίτο αίτημα του ανακριτή στους εισαγγελείς για διώξεις για κακούργημα Facebook Twitter
Φωτογραφία Αρχείου / Eurokinissi
0

Να αναβαθμιστεί σε βαθμό κακουργήματος η κατηγορία για την υπόθεση της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι το καλοκαίρι του 2018 ζητεί με νέο, τρίτο κατά σειρά αίτημά του προς τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, ο ανακριτής που ερευνά την συγκεκριμένη υπόθεση Αθανάσιος Μαρνέρης.

Με την επίκληση νεότερων στοιχείων, τα οποία έχουν ανακύψει από την ανάκριση και με θεμελίωση για εγκληματικές παραλείψεις, κυρίως σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των εναερίων μέσων, ο ανακριτής υπέβαλε χθες για τρίτη φορά αίτημα για δίωξη ορισμένων στελεχών της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, για κακούργημα, δηλαδή της έκθεσης των ανθρώπων σε κίνδυνο αναγνωρίζοντάς τους ενδεχόμενο δόλο.

Το ανακριτικό αίτημα το οποίο περιγράφεται σε 41 σελίδες, στηρίζουν και συγγενείς θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς που ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων. Σημειώνεται ότι δύο προηγούμενα αιτήματα του ανακριτή για αναβάθμιση της κατηγορίας δεν είχαν τύχη, καθώς απορρίφθηκαν από διαφορετικούς εισαγγελικούς λειτουργούς με το σκεπτικό ότι δεν δόθηκαν νεότερα στοιχεία.

Πάντως το τρίτο αίτημα του κ. Μαρνέρη περιλαμβάνει σειρά παραλείψεων που συνετέλεσαν, όπως αναφέρει στην επέλευση του τραγικού αποτελέσματος.

Ο ανακριτής θεωρεί, ότι οι παραλείψεις βαρύνουν στελέχη της Πυροσβεστικής κυρίως, αλλά και της Πολιτικής Προστασίας και στα τρία στάδια της φονικής πυρκαγιάς, την έναρξη της, τη διαχείριση της κατάσβεσης  και τέλος το στάδιο της διάσωσης των ανθρώπων που έζησαν την πύρινη κόλαση, αναφέρει ο ΣΚΑΪ.

Αξιολογώντας τις εγκληματικές παραλείψεις ο ανακριτής σημειώνει ότι η αναβάθμιση της κατηγορίας μπορεί να γίνει καθώς όπως επισημαίνει «στοιχειοθετείται το  αδίκημα της κακουργηματικής μορφής  της έκθεσης , καθώς ήταν αρμόδιοι εκ της θέσεως που κατείχαν, να προβούν στις υπό κρίσιν ενέργειες, επέδειξαν όμως πλήρη αδιαφορία».

Ο ανακριτής στη συνέχεια κάνει λόγο για ενδεχόμενο δόλο υπευθύνων της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, περί τα 10 άτομα, για τα οποία και ζητά να διωχθούν για κακούργημα.

«Η θέση που κατείχαν τους καθιστούσαν γνώστες του κινδύνου στον οποίο εξέθεταν τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, κίνδυνο που προφανώς αποδέχτηκαν, αφού ενώ είχαν τη δυνατότητα να πράξουν διαφορετικά, δεν έπραξαν. Δηλαδή αν και είχαν στη διάθεσή τους  μέσα και χρόνο, γνώριζαν φυσικά την επικινδυνότητα της κατάστασης και μάλιστα γνώριζαν την ιδιομορφία της περιοχής  που καθιστούσε άμεσο τον κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές, κωλυσιέργησαν σε σημείο που  επέδειξαν εγκληματική αδιαφορία, που στοιχειοθετεί τουλάχιστον τη μορφή του ενδεχόμενου δόλου, ο οποίος και αρκεί στην περίπτωση  της κακουργηματικής μορφής της έκθεσης».

Επισημαίνει δε τις εγκληματικές παραλείψεις:

-Από τις 17.04  περίπου  μέχρι τις 17.30 επιχειρούσε μόνο ένα ελικόπτερο για την κατάσβεση της πυρκαγιάς , το οποίο φέρεται να έκανε μία ρίψη, σε τρία διαφορετικά σημεία  στην περιοχή του Νταού.  Συνεπώς, οι αρμόδιοι, επισημαίνει ο ανακριτής, παρέλειψαν  να κινητοποιήσουν και άλλα εναέρια μέσα, ενώ συνέχιζαν τις εκτροπές σε περιοχή που η φωτιά ήταν  ελεγχόμενη.

-Έμεινε ανεκμετάλλευτη  επιχειρησιακά και η νεοσύστατη  υπηρεσία με τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη (DRONES), τα οποία, έχουν κάμερες και δίνουν άμεσες πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο στο ΕΣΚΕ.

- Είχαν στη διάθεσή τους και σωστικές λέμβους, που ανήκαν στην πρώτη ΕΜΑΚ και δεν δόθηκε ποτέ εντολή να μεταβούν στην περιοχή. Παράλληλα, δεν τέθηκαν στη διάθεση για τη διάσωση όσων βρίσκονταν στη θάλασσα  συγκεκριμένα πλοιάρια τα οποία έχουν ως σημείο στάθμευσης το λιμάνι του Πειραιά και εάν ειδοποιούνταν  να συνδράμουν  στη διάσωση , ο χρόνος που απαιτούνταν είναι 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου,  δηλαδή θα βρίσκονταν  εκεί περίπου  στις 20.15, ενώ πολίτες βρίσκονταν στη θάλασσα ήδη από τις 18.50.

Το ανακριτικό αίτημα διαβιβάστηκε ήδη στην Εισαγγελία η οποία και θα αποφανθεί για την τύχη του. Πάντως οι ανακριτικές διαδικασίες για την φονική πυρκαγιά φαίνεται πως φθάνουν στο τέλος τους, δύο χρόνια και πλέον μετά τα τραγικά γεγονότα ενώ παράλληλα εκκρεμούν δικαστικές διεκδικήσεις συγγενών των θυμάτων και θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς για αποζημιώσεις.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ