Φονική φωτιά στο «Παπανικολάου»: Ασθενής με covid «άναψε τσιγάρο και πήραν φωτιά τα ρούχα του»

Φονική φωτιά στο «Παπανικολάου»: Ασθενής με covid «άναψε τσιγάρο και πήραν φωτιά τα ρούχα του» Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Από τσιγάρο προκλήθηκε η φονική φωτιά που ξέσπασε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» στις 6 Απριλίου, σε θάλαμο της Β' Πνευμονολογικής / Κλινικής Covid, στη Θεσσαλονίκη, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα, όπως αναφέρει η έκθεση ανεξάρτητου πραγματογνώμονα.

Συγκεκριμένα από τη σχετική έκθεση προκύπτει ότι η φωτιά ξεκίνησε όταν κάποιος άναψε φωτιά εντός της πτέρυγας, αναφέρει το Thestival. Μάλιστα οι φλόγες φέρεται να τύλιξαν και τον ίδιο με συνέπεια να βγάλει τα ρούχα που φορούσε και να τα πετάξει σε άλλον ασθενή εντός του θαλάμου.

Ωστόσο, λόγω του οξυγόνου που υπήρχε εντός του θαλάμου, η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Σημειώνεται πως λίγες ώρες μετά την τραγωδία ο διευθυντής της Κλινικής, πνευμονολόγος Σταύρος Τρύφων μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM 104,9» είχε περιγράψει τις συνθήκες της πυρκαγιάς και την εικόνα των καταστροφών, ενώ παράλληλα είχε αναφερθεί και στη λειτουργία τους συστήματος πυρόσβεσης το οποίο  όπως είπε, έλιωσε από την υψηλή θερμοκρασία.

«Δυστυχώς είχαμε και το θάνατο δεύτερου ασθενή που εκτέθηκε στην πυρκαγιά ο οποίος φέρεται να είναι αυτός στον οποίο ξεκίνησε η φωτιά ή από αυτόν από τον οποίο ξεκίνησε η φωτιά . Λίγο πριν τον μετακινήσουμε με τον πυροσβέστη, αφού τον είχαμε απομονώσει σε ένα δωμάτιο έχοντας σβήσει την φωτιά από το πρόσωπό και τα χέρια του, μας ανέφερε ότι έσκασε το κινητό στο αριστερό του χέρι. Πράγματι το αριστερό του χέρι ήταν ξεφλουδισμένο όλο και στην πραγματογνωμοσύνη των αξιωματικών της Πυροσβεστικής ανευρέθηκε ένα κομμάτι δαχτύλου... Βέβαια, η Πυροσβεστική έχοντας συλλέξει πάρα πολλά κομμάτια, τα οποία σταδιακά τώρα ελέγχουν, δεν βρήκε πουθενά μηχανισμό κινητού όπως και δεν βρήκε πουθενά γόπες ή υπολείμματα τσιγάρου ή τουλάχιστον κάποιον αναπτήρα. Κατά συνέπεια είναι πολύ επισφαλές να πούμε τα αίτια. Ξέρουμε πού συνέβη, ξέρουμε από ποιον άνθρωπο ξεκίνησε η φωτιά αλλά δεν γνωρίζουμε τα αίτια. Είμαστε σίγουροι ότι δεν υπήρχε θέμα από τις παροχές και δεν υπήρχε κάποια αλλοίωση εκεί . Κατά συνέπεια προφανέστατα προκλήθηκε από τον ίδιο, τον θανόντα, αλλά δεν ξέρουμε τον τρόπο» είχε σημειώσει ο κ. Τρύφων.

Έλιωσε το σύστημα πυρόσβεσης από την υψηλή θερμοκρασία

Αναφερόμενος στο σύστημα πυρόσβεσης του Νοσοκομείου ο κ. Τρύφων επισήμανε ότι υπάρχει σύστημα πυρόσβεσης αλλά και πυροσβεστήρες, έξω από κάθε θάλαμο υπάρχει πυροσβεστήρας καθώς και φορητοί πυροσβεστήρες στη μεριά των γραφείων. Παράλληλα ανέφερε ότι το σύστημα πυρόσβεσης έλιωσε λόγω της υψηλής θερμοκρασίας που προκλήθηκε από τη φωτιά που πήρε η παροχή οξυγόνου και ότι το νερό που έτρεχε δεν αρκούσε για να σβήσει τη φωτιά.

«Οι προδιαγραφές είναι τέτοιες ώστε να προφυλάσσουν από την κλασσική φωτιά . Η φωτιά του οξυγόνου ανεβάζει τέτοιες θερμοκρασίες που τα δύο μαντεμένια σώματα μέσα στο θάλαμο έσκασαν . Οι πραγματογνώμονες αξιωματικοί της Πυροσβεστικής μας είπαν ότι για να συμβεί αυτό η θερμοκρασία πρέπει να ξεπερνάει τετραψήφιο νούμερο. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι καμία μα καμία συσκευή πυρόσβεσης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοιες θερμοκρασίες»

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Thestival

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέμπη: Συγκλονίζει η κραυγή του πατέρα, Νίκου Πλακιά- «Πλέον ο πόνος μου δεν γίνεται δάκρυ. Γίνεται μίσος, οργή και θυμός»

Ελλάδα / Τέμπη: «Ο πόνος μου γίνεται οργή και θυμός. Γιατί δεν παραιτείστε από την ασυλία σας;» -Συγκλονίζει ο πατέρας των δίδυμων Χρύσας και Θώμη

Ραγίζουν καρδιές από τον σπαραγμό του Νίκου Πλακιά - Σε λίγα λεπτά έχασε τις δίδυμες κόρες και την ανιψιά του Αναστασία - Δείτε τι είπε ένα χρόνο από την τραγωδία
NEWSROOM