Εξοργιστική καταγγελία: Ιερέας αρνήθηκε να κοινωνήσει παιδιά ΑμεΑ «γιατί δεν καταλαβαίνουν»

Εξοργιστική καταγγελία: Ιερέας αρνήθηκε να κοινωνήσει παιδιά ΑμεΑ «γιατί δεν καταλαβαίνουν» Facebook Twitter
Eurokinissi - Φωτογραφία Αρχείου
12

Ένα πρωτοφανές επεισόδιο ρατσισμού είδε το φως της δημοσιότητας κατά το οποίο ένας στρατιωτικός ιερέας αρνήθηκε να κοινωνήσει παιδιά ΑμεΑ λέγοντας ότι δεν καταλαβαίνουν. 

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το περιστατικό έλαβε χώρα στις στρατιωτικές κατασκηνώσεις του Κέντρου Αποκατάστασης Απωλειών Υγείας (ΚΑΑΥ) Λεπτοκαρυάς και αφορούσε ομάδα έξι παιδιών από την παρακείμενη κατασκήνωση «Νηρηίδες» του υπουργείου Εργασίας που τα τελευταία χρόνια έχει παραχωρηθεί στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΠΚΠ). 

Οι συνοδοί των παιδιών καταγγέλλουν ότι το περιστατικό έγινε την Κυριακή 28 Ιουλίου έπειτα από απόφαση «στο πλαίσιο ένταξης των παιδιών και κοινωνικοποίησης, να πάμε να παρακολουθήσουμε τη λειτουργία της υπαίθριας εκκλησίας που βρίσκεται μέσα στα ΚΑΑΥ Λεπτοκαρυάς. Την ώρα της Θείας Κοινωνίας παραχωρήσαμε προτεραιότητα στους εκκλησιαζόμενους για να μην τους φέρουμε σε δύσκολη θέση και όταν επιτέλους ήρθε η ώρα να κοινωνήσουν τα παιδιά μας, ο παπάς αρνήθηκε να τα κοινωνήσει με τη δικαιολογία ότι δεν αντιλαμβάνονται».

Στη συνέχεια, όπως λένε, «φτάνοντας εξοργισμένοι στην κατασκήνωση, παραθέσαμε στην πρόεδρο του ΚΚΠΠΚΠ τα γεγονότα και χωρίς να χάσει χρόνο πήγε στον διοικητή της μονάδας των ΚΑΑΥ για να διευθετήσει το θέμα. Το ζήτημα πήρε μεγάλη έκταση, φτάνοντας μέχρι και τον ταξίαρχο, ο οποίος και επισκέφθηκε την κατασκήνωσή μας με σκοπό να μας γνωρίσει και να ζητήσει συγγνώμη για την απαράδεκτη συμπεριφορά του παπά. Το κείμενο αυτό είναι μια προσπάθεια αφύπνισης της συνείδησης και ενσυναίσθησης της κοινωνίας απέναντι στα άτομα με αναπηρία που αποτελούν τον αδύναμο κρίκο της!».

Τι αναφέρει η πρόεδρος του ΚΚΠΠΚΠ

Η Συλβάννα Καρασαβίδου, πρόεδρος του ΚΚΠΠΚΠ, επιβεβαίωσε με δηλώσεις της στα Μέσα το περιστατικό. «Παρά την παρέμβαση του ταξίαρχου που είπε ότι θα γίνει αναφορά γι' αυτό στον υπουργό Αμυνας, ο ιερέας παρέπεμψε στον δεσπότη (τον μητροπολίτη Κίτρους Πλαταμώνος Γεώργιο, στον οποίο όμως θα φτάσει και η καταγγελία του Κέντρου), ενώ ακόμη και μετά την παρέμβαση του στρατηγού ο ιερέας δεν μεταπείστηκε», ανέφερε στην Εφ.Συν. ενώ σήμερα, με δηλώσεις της σήμερα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι ο ιερέας χαρακτήρισε τα παιδιά ως «χαζά». 

Η Συλβάννα Καρασαβίδου ανέφερε πως τα ΑμΕΑ υφίστανται συχνά τέτοιες απορρίψεις σε διάφορους χώρους και με διάφορους τρόπους. «Δεν μπορώ να φανταστώ πως στην εκκλησία συμβαίνει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε. Σύμφωνα με την πρόεδρος του ΚΚΠΠΚΠ ο ιερέας υποστήριξε πως καθώς τα παιδιά δεν είχαν προετοιμαστεί κατάλληλα θα μπορούσαν να φτύσουν τη θεία κοινωνία. Παράλληλα ανέφερε πως θα στείλει επιστολή στον μητροπολίτη της περιοχής. 

«Πρώτη φορά ζω κάτι τέτοιο, το σοκ είναι μεγάλο και μόνο η συγγνώμη των ανώτερων αξιωματικών μάς έκανε να νιώσουμε ότι η προσπάθειά μας δεν πάει χαμένη, αφού στην αρχή η απογοήτευση ήταν τόσο μεγάλη για τον μηδενισμό της προσπάθειας μας γι' αυτά τα παιδιά», ανέφερε η κυρία Καρασαβίδου. 

Ελλάδα
12

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

6 σχόλια
Εάν τα γεγονότα συνέβησαν σύμφωνα με την καταγγελία πρόκειται για άκρως ντροπιαστικο περιστατικό. Ντροπή για δύο λόγους. Πρώτον διότι αυτός ο άνθρωπος είναι ιερέας και φέρθηκε ανάρμοστα απέναντι σε συνανθρώπους. Δεύτερον διότι πληρώνεται από το κράτος και έχει και την ιδιότητα του αξιωματικού. Στρατιωτικοί ιερείς παίρνουν βαθμό και μισθό αξιωματικού. Δεν ελέγχονται ούτε από τον επιχωριο επίσκοπο ούτε από τη στρατιωτική ιεραρχία. Είναι de facto ανελεγκτοι και ανεξάρτητοι. Από τις 365 μέρες του χρόνου δουλεύουν τις 60. Και όταν κληθούν να ασκήσουν τα καθήκοντα τους τα ασκούν πλημμελως. Όπως στην προκειμένη περίπτωση. Γιατί να υπάρχουν στρατιωτικοι ιερείς?
Το ερώτημα είναι νύξη περί του φιλοσοφικού-ηθικού κομματιού του θέματος και το τι θα έπρεπε να εφαρμόζεται (ή όχι) ή είναι ένα ερώτημα περί του τι συμβαίνει στην πραγματικότητα; Κι αν ειναι το δεύτερο ...χρειάζεται και ερώτημα;
Αμ δε φταίει αυτός!!! Μαγαζί του είναι, ό,τι θέλει κάνει. Φταίμε εμείς ( όχι εγώ που δεν πατάω, γενικά) που πάμε και γεμίζουν τα παγκάρια και η πούγκα του κάθε παπά-ρα! Για να λέει τέτοια πράγματα για αυτά τα παιδιά, που γονατιστός έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη ο αισχρός! Αει σιχτίρ απογευματιάτικο...
Υπάλληλος είναι. Δεν είναι το μαγαζί δικό του. Εργοδότης είναι το ελληνικό δημόσιο και προϊστάμενος ο μητροπολίτης του.Φταίει το αφεντικό που δεν του κάνει παρατήρηση με όποιον τρόπο κρίνει σκόπιμο.
Α, μάλιστα. Διότι ας πούμε τα ΜΗ ΑμεΑ βρέφη και μικρά παιδιά ...α-ντι-λαμ-βά-νο-νται την Θεία Κοινωνία, ρε συ. Επίσης τα βρέφη που νηπιοβαπτίζονται με τ@ νον@ να λέει το πιστεύω αντ' αυτών ΔΕΝ φτύνουν ποτέ, δεν κλαίνε και δεν χτυπιόνται σαν “δαιμονισμένα” όταν πάνε να τα κοινωνήσουν.Πάλι καλά που δεν είπε ο πωρωμένος αστοιχείωτος καμπρόνος ότι το σύνδρομο down ή ο αυτισμός ή η εγκεφαλική παράλυση είναι κολλητικά. Ρε ουστ!
Το ότι μπαίνετε στη διαδικασία να σχολιάζεται καταστάσεις και πρόσωπα που δικαιωματικά έχετε αποκηρύξει επανειλημμένα και μάλιστα για κατι που αφορα την πιστη μιας συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων και όχι μια ενέργεια που αφορά το ευρύτερο κοινωνικό συνολο και θα επηρέαζε και μη θρησκευομενα ατομα,δεν θα έπρεπε να σας αγγίζουν καν και θα επρεπε να σας προβληματιζει.Προσφέρατε ομως μια εύθυμη νοτα.Πλακα εχετε