Εξαδάκτυλος: Στην εντατική 1 στους 9.000 ανεμβολίαστους – 1 στους 100.000 εμβολιασμένους

Εξαδάκτυλος: Στην εντατική 1 στους 9.000 ανεμβολίαστους – 1 στους 100.000 εμβολιασμένους Facebook Twitter
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ / EUROKINISSI
0

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη συντριπτική, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, σύγκριση του ποσοστού των εμβολιασμένων κατά του κορωνοϊού και των ανεμβολίαστων που νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έκρουσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

Σύμφωνα με τα χθεσινά, στατιστικά στοιχεία, για κάθε 100.000 εμβολιασμένους προκύπτει ένας στην εντατική. Η αντίστοιχη αναλογία μεταξύ ανεμβολίαστων είναι ένας ασθενής σε ΜΕΘ για κάθε 9.000 ανεμβολίαστους.

Ο κ. Εξαδάκτυλος χαρακτήρισε οριακή την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία, σημειώνοντας πως οι γιατροί και οι νοσηλευτές είναι πάρα πολύ κουρασμένοι. Σύμφωνα με τον ίδιο, το Σύστημα Υγείας έχει αντέξει έως τώρα δύο φορές και πέρα από τα όριά του, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι καλό να τα εξαντλούμε «κάθε τρεις και λίγο».

Μάλιστα, ανέφερε πως το Σύστημα Υγείας στη χώρα μας δεν ήταν στην καλύτερη του στιγμή, ούτε από τα πιο πλήρη σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Είναι ένα σύστημα το οποίο χρειαζόταν εδώ και πολύ καιρό κάτι που δεν έχει μία μέχρι σήμερα. Μία ριζική αναδιάρθρωση», σημείωσε για να προσθέσει πως το προσωπικό φέτος είναι λιγότερο σε σχέση με πέρυσι. «Οι θέσεις δεν έχουν συμπληρωθεί διότι δεν υπήρχε προσέλευση. Οι προκηρύξεις δεν είναι και ελκυστικές για πολλούς και διαφόρους λόγους» υποστήριξε.

Για τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους ο πρόεδρος του ΠΙΣ τόνισε ότι εφαρμόζονται για να τους προστατεύσουν και πρέπει να τηρηθούν και να επιτηρηθούν.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε όσους βρίσκουν «ευφυείς» τρόπους για να παρακάμπτουν τους ελέγχους, λέγοντας πως εκθέτουν τον εαυτό τους αλλά και τους συνανθρώπους τους σε κίνδυνο. Πρότεινε μάλιστα να εξεταστεί ξανά το ζήτημα των πιστοποιητικών από γειτονικές χώρες που γίνονται δεκτά στη χώρα μας.

Παρομοίωσε το lockdown  με ακρωτηριασμό που γίνεται κάθε προσπάθεια για να αποφευχθεί αλλά κανείς δεν μπορεί δογματικά να τον απορρίψει.

«Τα lockdown είναι σαν τους ακρωτηριασμούς στη χειρουργική. Είναι απολύτως ανεπιθύμητα, απευκταία, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να αποφευχθούν, αλλά ο δογματισμός στην ιατρική δεν επιτρέπεται», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ