Με ένα δείπνο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών των μεσογειακών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMED9).

 

Στην ατζέντα της Συνόδου βρέθηκαν οι προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως η απειλή κύματος μεταναστευτικών ροών μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν αλλά και κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή.

 

Στη Σύνοδο Κορυφής της EUMED9 έλαβαν μέρος, εκτός από τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνετς Γιάνζα και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

 

EUMED9: Το δείπνο Μητσοτάκη στους ηγέτες- Φωτογραφίες
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθισε δίπλα στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τον οποίο, νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του, είχε αποκαλέσει «καλό του φίλο».

 

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, υιοθετήθηκε από τους ηγέτες της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Κροατίας της Μάλτας, της Κύπρου, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας η «Διακήρυξη της Αθήνας για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον στη Μεσόγειο».

 

EUMED9: Το δείπνο Μητσοτάκη στους ηγέτες- Φωτογραφίες
EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ