Η Τουρκία οφείλει να εγκαταλείψει την παραβατικότητα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του στο πλαίσιο της EUMED9, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στο μεταναστευτικό, μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. 

 

«Θεμελιώδης προτεραιότητα είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα με βάση το διεθνές δίκαιο, τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας. Αυτό αφορά και στην Τουρκία που οφείλει να εγκαταλείψει την παραβατικότητα έναντι της Κύπρου και της Ελλάδος», δήλωσε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι αυτός είναι ένας ακόμη παράγοντας που υπογραμμίζει την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης.  

 

«Η διακήρυξη μας είναι επίσης ξεκάθαρη και σε ό,τι αφορά υβριδικές απειλές και εν προκειμένω την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού που αποκτά ξεχωριστή διάσταση λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Δεν θα επιτρέψουμε την επανάληψη του φαινομένου των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών που βιώσαμε το 2015», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης. 

 

Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για κοινή άμυνα απέναντι στην κλιματική κρίση και επεσήμανε ότι οι καταστροφικές φωτιές του φετινού καλοκαιριού δεν άφησαν αλώβητη καμία μεσογειακή χώρα, ενώ οι χώρες του βορρά επλήγησαν από θανατηφόρες πλημμύρες. 

 

«Συντονιζόμαστε για να προστατεύουμε τα δάση και τις θάλασσές μας, διεκδικούμε έναν ισχυρότερο μηχανισμό πολιτικής προστασίας», δήλωσε ο πρωθυπουργός. 

 

«Ζητάμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού την πρόκληση των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου καθώς έχουν επιπτώσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλες τις χώρες», ανέφερε ακόμη στις δηλώσεις του. 

 

Σε ό,τι αφορά στο μέτωπο της πανδημίας, υπογράμμισε: «Θα επιμείνουμε στη στρατηγική της πειθούς, ώστε να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες» και πρόσθεσε ότι το άμεσο στοίχημα είναι να συνεχιστεί η οικονομική πρόοδος παράλληλα με την αύξηση των εμβολιασμών. 

 

«Το επόμενο που θα μας απασχολήσει είναι το νέο Σύμφωνο σταθερότητας. Ο ευρωπαϊκός νότος απέδειξε πως δεν χρειάζεται λιτότητα αλλά προοπτική», τόνισε ακόμη ο πρωθυπουργός. 

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ