Εργασιακό νομοσχέδιο: Οι αλλαγές σε ωράριο, άδειες και υπερωρίες

Εργασιακό νομοσχέδιο: Οι αλλαγές για ωράριο, άδειες και υπερωρίες Facebook Twitter
Pixabay
0

Διαφοροποιήσεις στον εργασιακό τομέα φέρνει το νομοσχέδιο που παρουσίασε νωρίτερα ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. 

Στις σημαντικότερες αλλαγές, η ψηφιακή κάρτα του εργαζομένου, η κατάργηση του ΣΕΠΕ και η δημιουργία Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητη Διοικητική αρχή, η οποία θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα της ΑΑΔE. Η επιλογή του διοικητή της δε, θα γίνεται με ανοιχτό διαγωνισμό.

Επιπλέον υπάρχουν διαφοροποιήσεις σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του 8ώρου, τις άδειες και τις υπερωρίες ενώ υπάρχουν ειδικές αναφορές για τις απεργίες, τις συνδικαλιστικές ενώσεις και την τηλεργασία.

Επισημαίνεται ακόμα ότι σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο ορίζεται πρόστιμο 10.500 ευρώ ανά εργαζόμενο για τη μη ενεργοποίηση της ψηφιακής κάρτας και λουκέτο 15 ημερών για υποτροπή μετά από τρεις ελέγχους.

Το νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Βασικοί άξονες

- 8ωρο (Διευθέτηση του χρόνου εργασίας)

Ο εργαζόμενος μπορεί να απασχοληθεί έως 2 ώρες επιπλέον πέρα του 8ώρου.Ο επιπλέον χρόνος εργασίας θα συμψηφίζεται με ρεπό, άδεια ή μειωμένο ωράριο.

Η ρύθμιση θα μπορεί να εφαρμόζεται μετά από συμφωνία του εργοδότη με τις σωματειακές οργανώσεις ή  με ατομική συμφωνία μεταξύ εργαζόμενου και εργοδότη ενώ επισημαίνεται ότι ο εργαζόμενος θα έχει την δυνατότητα να αρνηθεί χωρίς του επιβληθούν κυρώσεις.

- Υπερωρίες

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο προβλέπεται η αύξηση του αριθμού των νόμιμων υπερωριών, που μπορεί να πραγματοποιήσει ο εργαζόμενος σε ένα έτος στις 150 ώρες.

- Ψηφιακή κάρτα

Καθιερώνεται η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Σύμφωνα με αυτή, ο χρόνος εργασίας του κάθε εργαζόμενου αλλά και οι άδειες του, παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο. Σε πρώτη φάση η ψηφιακή κάρτα θα εφαρμοστεί σε τράπεζες και βιομηχανία.

- Εργασία την Κυριακή

Βάσει σχετικής διάταξης διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που μπορούν να λειτουργούν και τις Κυριακές. Μεταξύ αυτών εντάσσονται οι επιχειρήσεις παραγωγής – αποθήκευσης – μεταφοράς – διανομής φαρμάκων και παραϊατρικού υλικού, εφοδιαστικής αλυσίδα (“logistics”), κέντρα κοινών υπηρεσιών (“shared services centers”) ομίλων επιχειρήσεων, Κέντρα δεδομένων (“data centers”) και εν γένει μηχανογραφικών κέντρων ομίλων επιχειρήσεων, ψηφιοποίησης έγχαρτου αρχείου, παροχής υπηρεσιών τηλεφωνικού κέντρου εξυπηρέτησης και τεχνικής υποστήριξης πελατών, παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος.

- Απολύσεις

Το νέο νομοσχέδιο παρέχει την δυνατότητα στον εργοδότη να ζητήσει την μη προσέλευση του εργαζόμενου στον χώρο εργασίας σε περιπτώσεις απόλυσης με προειδοποίηση ή έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία απομάκρυνσης του.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα χορήγησης επιπλέον αποζημίωσης σε εργαζόμενους, οι οποίοι δικαιώθηκαν δικαστικώς για παράνομη απόλυση. Έτσι, απαλλάσσεται ταυτόχρονα ο εργοδότης από την υποχρέωση επαναπρόσληψης του μισθωτού.

Παράλληλα, στο νομοσχέδιο διευρύνεται η λίστα της ακυρότητας μια απόλυσης. Για παράδειγμα δεν μπορεί να απολυθεί ένας πατέρας τους πρώτους έξι μήνες της γέννησης του παιδιού του.

Άκυρη επίσης θα κρίνεται και η απόλυση ενός εργαζόμενου με τηλεργασία, ο οποίος θα επικαλεστεί το δικαίωμα της αποσύνδεσης.

- Τηλεργασία

Καθιερώνεται το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζόμενου εφόσον βρίσκεται εκτός ωραρίου, ενώ προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη να καλύπτει τις δαπάνες για τον υλικό εξοπλισμό.

- Συνδικαλιστικές οργανώσεις & απεργία

Καθιερώνεται Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων. Η καταχώρηση, των οργανώσεων σε αυτό είναι προϋπόθεση για να αποκτήσουν νομική προσωπικότητα και για να ασκούν τα δικαιώματα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της κήρυξης απεργίας.

Παρέχεται η δυνατότητα εξ αποστάσεως ψηφοφορίας για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων. Παράλληλα, απαγορεύεται η παρεμπόδιση εργαζομένων, οι οποίοι κατά την διάρκεια απεργίας επιθυμούν να εργαστούν, ενώ προβλέπεται προσωπικό ελάχιστης εγγυημένης λειτουργίας κατά την διάρκεια απεργίας σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ζωτική σημασία για το κοινωνικό σύνολο.

Επιπλέον, παρέχει σε όσους απασχολούνται σε συνεργατικές πλατφόρμες, το δικαίωμα να συνδικαλίζονται, να διαπραγματεύονται συλλογικά και να απεργούν, ενώ οι εργοδότες αναλαμβάνουν υποχρεώσεις ως προς την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.

- Άδειες

Ορίζεται άδεια πατρότητας 14 ημερών μετ’ αποδοχών. Παράλληλα, ορίζεται γονική άδεια διάρκειας τεσσάρων μηνών -με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για τους δυο μήνες.

Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα άδειας φροντιστή έως 5 ημέρες τον χρόνο μετ’ αποδοχών.

Θεσπίζεται δικαίωμα απουσίας λόγω ανωτέρας βίας για επείγοντα οικογενειακά ζητήματα 2 φορές το χρόνο (μία ημέρα κάθε φορά).

Σε ευέλικτες μορφές εργασίας όπως η τηλεργασία, υπάρχει προϋπόθεση ευέλικτου ωραρίου ή μερική απασχόληση για γονείς παιδιών ηλικίας έως και 12 ετών.

Παράλληλα, υπάρχει μνεία για καταπολέμηση της εργασιακής βίας ενώ υπάρχει πρόνοια για την προστασία των εργαζομένων που έχουν πέσει θύματα βίας αλλά και των εθελοντών ακόμη και των αιτούντων εργασίας.

Θεσπίζονται υποχρεωτικοί κωδικοί δεοντολογίας και πολιτικών διαχείρισης εσωτερικών καταγγελιών, διασφαλίζοντας έτσι την προστασία των θυμάτων. 

Παράλληλα, απαγορεύεται η καταγγελία ή λύση της σύμβασης εργαζομένων που καταγγέλλουν περιστατικά βίας ή παρενόχλησης, ενώ θα έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν από τον εργασιακό χώρο για ένα χρονικό διάστημα –χωρίς διακοπή μισθοδοσίας- αν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία και την ασφάλειά τους, λόγω βίας ή παρενόχλησης.

Τέλος συστήνεται αυτοτελές τμήμα για την παρακολούθηση της βίας και παρενόχλησης στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ενώ σε περίπτωση παράβασης της σχετικής νομοθεσίας θα επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία και τα επεισόδια στον Ρέντη

Ελλάδα / Γιώργος Λυγγερίδης: Το διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ για τη δολοφονία του αστυνομικού από χούλιγκαν στον Ρέντη - Τι αποκαλύπτει

Οι σοκαριστικοί διάλογοι: «Πήγαν να σκοτώσουν» και «Θα σας βρούνε όλους κρύους» - Το modus operandi της εγκληματικής ομάδας - 67 συλληφθέντες απολογούνται τώρα - Πιστόλια, πολεμικά φυσίγγια, μαχαίρια, κοκαϊνη βρέθηκαν σε σπίτια συλληφθέντων - Έκαναν την επίθεση στο «Μελίνα Μερκούρη» επειδή δεν υπήρχαν κάμερες
NEWSROOM