Έρευνα της Κομισιόν για τα μέτρα στήριξης των ΕΛΤΑ

Έρευνα της Κομισιόν για τα μέτρα στήριξης των ΕΛΤΑ Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε έρευνα σε βάθος για τα μέτρα στήριξης των ΕΛΤΑ

Η ‘έρευνα αφορά το αν κάποια ελληνικά μέτρα στήριξης των Ελληνικών Ταχυδρομείων συνάδουν με τους κανόνες τις ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις.  

Τον Μάιο του 2020 η Κομισιόν έλαβε καταγγελία σύμφωνα με την οποία αρκετά μέτρα υπέρ των ΕΛΤΑ συνιστούν «ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση» υπέρ της επιχείρησης, αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν την καταβολή από το δημόσιο 149 εκατομμυρίων ευρώ στα ΕΛΤΑ, τον Δεκέμβριο του 2020, εισφορά κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο τον ίδιο μήνα και χορήγηση απαλλαγής από τον ΦΠΑ σε όλες τις τις ταχυδρομικές υπηρεσίες των ΕΛΤΑ από το 2000.

«Κατά το παρόν στάδιο, με βάση την προκαταρκτική της αξιολόγηση, η Επιτροπή διατηρεί αμφιβολίες σχετικά με το εάν ορισμένα μέτρα υπέρ των ΕΛΤΑ συνάδουν με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις», επισημαίνει η Κομισιόν στην ανακοίνωση. 

Για αυτό τον λόγο, ξεκίνησε διεξοδική έρευνα σχετικά με αμφιβολίες για το κατά πόσο τα ΕΛΤΑ δικαιούνταν νομίμως πρόσθετη αποζημίωση για την παροχή δημόσιας υπηρεσίας για την περίοδο 2013-2018, δεδομένου ότι είχαν ήδη λάβει ετήσια αντιστάθμιση ύψους 15 εκατομμυρίων για την ίδια περίοδο.  

Επίσης, η έρευνα αφορά αμφιβολίες για το εάν η εισφορά κεφαλαίου υπέρ των ΕΛΤΑ έχει χορηγηθεί με τους όρους της αγοράς ή εάν έχει παράσχει στην επιχείρηση αθέμιτο πλεονέκτημα έναντι των ανταγωνιστών της, αλλά και ανησυχίες ότι στον βαθμό που η απαλλαγή από τον ΦΠΑ εφαρμόζεται σε όλες τις ταχυδρομικές υπηρεσίες που παρέχονται από τα ΕΛΤΑ, το μέτρο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ενίσχυση. 

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ