Αν σήμερα υπήρχε εγκεκριμένο εμβόλιο για τον κορωνοϊό, θα το έκανε το 49,5%. Αυτό είναι ένα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν από την έρευνα της διαΝΕΟσις, με αντικείμενο το πώς άλλαξε η πανδημία τη ζωή των Ελλήνων.

 

Στο ερώτημα «αν υπήρχε σήμερα εμβόλιο εγκεκριμένο από τις αρμόδιες ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές, διαθέσιμο δωρεάν για όλους, θα το κάνατε;», το 49,5% των ερωτηθέντων απάντησε καταφατικά και το 41,9% απάντησε αρνητικά.

 

Το 73,9% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι η ζωή τους έχει αλλάξει πολύ ή αρκετά, εξαιτίας του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων, το 73,3% απαντά ότι πηγαίνει σε λιγότερες κοινωνικές εκδηλώσεις, το 62,9% δηλώνουν ότι τρώνε λιγότερο συχνά σε εστιατόρια, το 60,5% βγαίνει σπανιότερα σε μπαρ, το 59,5% ταξιδεύει σπανιότερα με αεροπλάνο, ενώ το 56% απαντά ότι συναντά λιγότερο τους φίλους.

 

Έρευνα διαΝΕΟσις: Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε τη ζωή των Ελλήνων- Οι μισοί θα έκαναν το εμβόλιο

 

Σε αντίστοιχη έρευνα που είχε γίνει τον Απρίλιο του 2020, το 67,9% των Ελλήνων πίστευαν ότι θα έχουμε επανέλθει σε μια φυσιολογική καθημερινότητα μέχρι τον Σεπτέμβριο. Τώρα, το 56,1% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αυτό θα γίνει μετά τα μέσα του 2021.

 

Το 55,4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η ψυχολογική διάθεσή τους είναι χειρότερη από ό,τι πριν από την πανδημία. Ακόμη, το 31,9% πιστεύουν ότι κινδυνεύουν από τον κορωνοϊό και το 67,4% ότι κινδυνεύουν οι κοντινοί τους άνθρωποι. Και αυτά τα ποσοστά έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με την έρευνα του Απριλίου, όταν ήταν 23,7% και 62% αντίστοιχα.

 

Έρευνα διαΝΕΟσις: Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε τη ζωή των Ελλήνων- Οι μισοί θα έκαναν το εμβόλιο

 

Σε ό,τι αφορά στην οικονομία, το 57,2% εκτιμά ότι αυτή θα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ότι τώρα.

 

Για το 40,9% η οικονομική κατάστασή τους χειροτέρεψε από τότε που άρχισε η εφαρμογή των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ το 18,4% των ανέργων δηλώνουν ότι έχασαν τη δουλειά τους μετά την 1η Μαρτίου. Τον Απρίλιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 11,4%.

 

Η έρευνα διεξήχθη από τη διαΝΕΟσις σε συνεργασία με την εταιρεία Metron Analysis το διάστημα 15-22 Σεπτεμβρίου 2020, και έγινε τηλεφωνικά, σε σταθερά και κινητά τηλέφωνα, με πανελλαδικό δείγμα 1.257 ατόμων ηλικίας 17 και άνω.

 

Έρευνα διαΝΕΟσις: Πώς ο κορωνοϊός άλλαξε τη ζωή των Ελλήνων- Οι μισοί θα έκαναν το εμβόλιο

 

Αναλυτικά η έρευνα της διαΝΕΟσις ΕΔΩ