Έρευνα από το ΓΕΝ για εθνικιστικά συνθήματα στην παρέλαση

Έρευνα από το ΓΕΝ για εθνικιστικά συνθήματα στην παρέλαση Facebook Twitter
Φωτ. Αρχείου: Eurokinissi
0

Σε διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) αναμένεται να προχωρήσει άμεσα η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά το επεισόδιο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης της 25ης Μαρτίου στο κέντρο της Αθήνας, και το οποίο έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Σύμφωνα με οπτικοακουστικό υλικό που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο, σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) φώναξαν κατά την παρέλαση συνθήματα με αναφορές στην Τουρκία και το αμφιλεγόμενο σύνθημα «Η Κύπρος είναι ελληνική», γεγονός που προκάλεσε την ενόχληση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας.

Πηγές από το υπουργείο Άμυνας αναφέρουν ότι τις επόμενες ώρες αναμένεται να κληθούν σε εξηγήσεις οι εμπλεκόμενοι, ενώ το βάρος της ευθύνης στρέφεται στη διοίκηση της σχολής. Το μήνυμα που εκπέμπεται από την ανώτατη στρατιωτική ηγεσία είναι σαφές: «Η ισχύς των Ενόπλων Δυνάμεων δεν επιδεικνύεται με συνθήματα».

Στόχος της ΕΔΕ θα είναι η αποσαφήνιση των συνθηκών υπό τις οποίες ακούστηκαν τα επίμαχα συνθήματα, αλλά και ο καταλογισμός ευθυνών σε επίπεδο εκπαιδευτικής και επιχειρησιακής πειθαρχίας.

Το περιστατικό δεν έμεινε αναπάντητο από την τουρκική πλευρά, η οποία – σύμφωνα με διπλωματικές πηγές - ζήτησε εξηγήσεις για το συμβάν. 

Αντίδραση από ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά για τα συνθήματα

Πολιτικές αντιδράσεις προκλήθηκαν από πλευράς αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του για το περιστατικό με τα συνθήματα στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, να αναφέρει: «Όπως αποτυπώνεται σε βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από τη στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας για την 25η Μαρτίου σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) φώναξαν υβριστικά συνθήματα για την Τουρκία αλλά και ανιστόρητα συνθήματα της χούντας για την Κύπρο.

Το απαράδεκτο περιστατικό θα πρέπει να διερευνηθεί και να δοθούν απαντήσεις. Οι εθνικιστικές κορώνες και η έλλειψη πειθαρχίας μονό ισχύ δεν εγγυώνται. Το αφήγημα της ατζέντας 2030 αδυνατίζει από τις συνεχείς αποχωρήσεις από το Π.Ν και τις σοβαρές διοικητικές αρρυθμίες που έπρεπε να απασχολούν σοβαρά την ηγεσία του ΥΠΕΘΑ καθώς η εθνική άμυνα δεν θωρακίζεται μονο με μεγάλες δαπάνες. Με μία κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή και δεν μπορεί να ελέγξει ούτε τα στοιχειώδη, τίποτα πια δεν μας εκπλήσσει».

Ανακοίνωσε εξέδωσε και η Νέα Αριστερά στην οποία γίνεται λόγος για «ακροδεξιά συνθήματα» και προστίθεται: «Αναμένουμε την επίσημη θέση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων σε βάρος των βαθμοφόρων που έδωσαν τις σχετικές εντολές κατά παράβαση των επισήμων θέσεων της χώρας μας».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργυρούπολη Τσεκούρι

Ελλάδα / Αργυρούπολη: 59χρονος απείλησε άλλον οδηγό με τσεκούρι μετά από καβγά στον δρόμο

Κατά τον έλεγχο στο όχημά του, οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν ένα τσεκούρι, ένα σκεπάρνι, ένα αεροβόλο πιστόλι, καθώς και ποσότητα κάνναβης βάρους περίπου 52 γραμμαρίων
THE LIFO TEAM
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Στους 16 οι συλληφθέντες – Βρέθηκαν χιλιάδες ευρώ και χρυσές λίρες

Ελλάδα / Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Στους 16 οι συλληφθέντες – Βρέθηκαν χιλιάδες ευρώ, ράβδοι χρυσού και λίρες

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στην εισαγγελία για ποινικές διώξεις, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για πιθανούς νέους εμπλεκόμενους - Κατασχέθηκαν μεγάλα ποσά μετρητών, χρυσός και πολύτιμα αντικείμενα
THE LIFO TEAM
«Μεταξύ 5-10 χρονών» το παιδί που γεννήθηκε από το σπέρμα του Δανού δότη στην Ελλάδα και πέθανε από καρκίνο

Ελλάδα / «Μεταξύ 5-10 χρονών» το παιδί που πέθανε από καρκίνο στην Ελλάδα και είχε γεννηθεί από το σπέρμα του Δανού δότη

Ήταν μέλος οικογένειας με τρία παιδιά που γεννήθηκαν από το σπέρμα του συγκεκριμένου δότη - Μετά τον θάνατό του διαγνώστηκε με καρκίνο και άλλο παιδί της οικογένειας
THE LIFO TEAM