Επεισόδιο στην Χάλκη: Εντείνονται οι φόβοι για νεκρούς από το ναυάγιο

Επεισόδιο στην Χάλκη: Εντείνονται οι φόβοι για νεκρούς από το ναυάγιο Facebook Twitter
0

Εντείνονται οι φόβοι για ύπαρξη νεκρών στο ναυάγιο της θαλαμηγού Sea Power ανοικτά της Χάλκης, όπου διασώθηκαν μετανάστες από Σομαλία, Ιράκ, Συρία και Τουρκία.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, μια γυναίκα που συγκαταλέγεται μεταξύ των 96 διασωθέντων και έχει μεταφερθεί στη Ρόδο φέρεται να έχει δηλώσει στα στελέχη του Λιμενικού ότι έχει χάσει τα ίχνη του συζύγου της και του ανήλικου παιδιού τους.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το ενδεχόμενο ο άνδρας και το παιδί να μην κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από το νερό ενισχύεται από το γεγονός ότι τρεις ακόμα από τους διασωθέντες φέρονται να έχουν περιγράψει στους άνδρες του Λιμενικού ότι είδαν έναν άνδρα και ένα παιδί να χάνονται στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης.

Από την έρευνα προέκυψε ότι τρεις από τους επιβάτες είχαν ρόλο διακινητών. Πρόκειται για έναν υπήκοο Παλαιστίνης, έναν Σύρο και έναν Ιρακινό, ενώ έχουν προκύψει ενδείξεις ότι στην ομάδα των διακινητών συμμετείχε ένας ακόμα αλλοδαπός που συγκαταλέγεται μεταξύ των διασωθέντων που μεταφέρθηκαν στην Κάρπαθο.

Κατά τη χθεσινή επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών από θαλάσσια περιοχή 21 ναυτικά μίλια δυτικά της Χάλκης, ελληνικά επιχειρησιακά μέσα, σκάφη και ελικόπτερο, παρενοχλήθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή.

Αφορούσε στη διάσωση μεταναστών που επέβαιναν σε θαλαμηγό που είχε αποπλεύσει από τις ακτές της Τουρκίας -πιθανόν το λιμάνι Φετιγιέ με προορισμό την Ιταλία. Στο πλοιάριο επέβαιναν σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων «περίπου 100 άτομα».

 

Στην επιχείρηση συμμετείχαν σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού όπως επίσης και εμπορικά σκάφη που τη στιγμή του ναυαγίου έπλεαν στην περιοχή. Σύμφωνα με μαρτυρίες στελεχών του Λιμενικού ενώ ουσιαστικά είχε ολοκληρωθεί η περισυλλογή 96 ατόμων που επέβαιναν στη θαλαμηγό, δύο τουρκικές ακταιωροί ήρθαν στο σημείο και άρχισαν να παρενοχλούν τα σκάφη του Λιμενικού.

Επιπλέον, υποχρέωσαν τον Τούρκο πλοίαρχο ενός φορτηγού πλοίου που συνέδραμε την επιχείρηση να παραδώσει στις τουρκικές ακταιωρούς 19 μετανάστες που είχε περισυλλέξει από τη θάλασσα.

Το Ελληνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης ενημέρωσε το αντίστοιχο τουρκικό για παρενόχληση από δύο περιπολικά σκάφη της Τουρκικής Ακτοφυλακής, δίχως πάντως ανταπόκριση. Συνολικά, στη διάρκεια του επεισοδίου υπήρξαν τρεις απευθείας επικοινωνίες μεταξύ των δύο θαλάμων επιχειρήσεων με την ελληνική πλευρά να καταγγέλλει ότι «δεν υπήρξε ανταπόκριση από τους Τούρκους».

Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ