Ανοιχτά θα είναι σήμερα, τελευταία Κυριακή του χρόνου, τα σούπερ μάρκετ και τα καταστήματα, που λειτουργούν με click away λόγω των ειδικών μέτρων κατά του κορωνοϊού για την εορταστική περίοδο.

 

Συγκεκριμένα, τα σούπερ μάρκετ έχουν ανακοινώσει ότι θα μείνουν ανοιχτά από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 19:00, αλλά συστήνεται στους καταναλωτές να επιβεβαιώνουν το ωράριο με ένα τηλεφώνημα καθώς το μέτρο είναι προαιρετικό.

 

Στο ίδιο πνεύμα και τα καταστήματα λιανικής που λειτουργούν με click away. Και αυτά προαιρετικά θα μπορούν αν είναι ανοικτά.

 

Από τη Δευτέρα σούπερ μάρκετ και καταστήματα λιανικής (μόνο με click away εκτός από τα βιβλιοπωλεία) επανέρχονται στην κανονική τους λειτουργία.

 

Τα σούπερ μάρκετ θα ανοίξουν και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, 31 Δεκεμβρίου, με ωράριο 8:00 – 20:00 όπως και τα καταστήματα λιανικής.

 

Και οι δύο τομείς του εμπορίου θα παραμείνουν κλειστοί την Πρωτοχρονιά λόγω της επίσημης αργίας.

 

Τι ισχύει γαι τις μετακινήσεις

 

Υπενθυμίζεται ότι για τη μετάβαση σε σούπερ μάρκετ ή κατάστημα απαιτείται η αποστολή του κωδικού 2 στο 13033.

 

Όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε ρεβεγιόν φιλικής οικογένειας, την παραμονή Πρωτοχρονιάς πρέπει να στείλουν SMS τόσο κατά τη μετάβαση, με τη χρήση του κωδικού «6», όσο και κατά την επιστροφή, που δεν θα πρέπει να καταγραφεί μετά τις 10:00 το βράδυ.

 

Στα οικογενειακά τραπέζια θα μπορούν να βρίσκονται μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες, όμως οι ειδικοί καλούν τους πολίτες να είναι όσο το δυνατόν λιγότεροι στις εορταστικές συναθροίσεις στα σπίτια.

 

Για τις μετακινήσεις υπενθυμίζεται ότι απαγορεύεται η μετάβαση σε άλλο νομό ωστόσο προβλέπονται 6 συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

 

- Μετακίνηση εκτός νομού για εργασία – Πρέπει να πιστοποιείται με έγγραφη βεβαίωση εργοδότη (επιστροφή με αποδεικτικό κύριας κατοικίας)

- Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας -Με επίδειξη στο αστυνομικό όργανο της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης

- Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού) -Πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη

- Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα τέκνα τους -Αφορά διαζευγμένους ή σε διάσταση γονείς

- Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας (με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την ΑΑΔΕ ή με το Ε1)

- Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές (με επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της σχολής, για την επιστροφή σε αυτή).