Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Τα αυτόφωρα λειτουργούν και Σαββατοκύριακα και αργίες

Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Τα αυτόφωρα λειτουργούν και Σαββατοκύριακα και αργίες Facebook Twitter
Φωτ: Pixabay
0

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε σημερινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι λειτουργούν τα αυτόφωρα τα Σαββατοκυριακά και τις αργίες, ενώ προσθέτει ότι είδαν χθες το φως της δημοσιότητας σημαντικές ανακρίβειες ως προς τον τρόπο λειτουργίας της αυτόφωρης διαδικασίας.

Αναλυτικότερα, η ανακοίνωση της ΕΔΕ έχει ως εξής: «Σε σειρά δημοσιευμάτων που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, περιελήφθησαν σημαντικές ανακρίβειες ως προς τον τρόπο λειτουργίας της αυτόφωρης διαδικασίας στη χώρα μας. Ούτε λίγο, ούτε πολύ αμφισβητήθηκε ότι υφίστανται και λειτουργούν κανονικά οι συνθέσεις αυτοφώρων τα Σάββατα και τις αργίες, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται δήθεν για το λόγο αυτό η εκδίκασή των αυτόφωρων εγκλημάτων.

Ενημερώνουμε τους «έμπειρους» δημοσιογράφους του δικαστικού ρεπορτάζ, ότι θα αρκούσε να αναμοχλεύσουν την ασθενή μνήμη τους για να θυμηθούν ότι σύμφωνα με τους Κανονισμούς των Δικαστηρίων - που εγκρίνονται από τον 'Αρειο Πάγο - συνθέσεις αυτοφώρων εκδικάζουν υποθέσεις σταθερά κάθε Σάββατο, ότι ανακριτές και εισαγγελείς ορίζονται και υπηρετούν τα Σάββατα, τις Κυριακές και τις αργίες και ότι δεν υφίσταται καμία περίπτωση να αφεθεί ελεύθερο άτομο που συνελήφθη για τέλεση αυτόφωρου εγκλήματος, χωρίς να έχει μεσολαβήσει εισαγγελική ή δικαστική κρίση.

Σημειωτέον ότι ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας ρητά προβλέπει, για το ενδεχόμενο μη συνεδρίασης του Δικαστηρίου την ημέρα προσαγωγής του συλληφθέντος στον εισαγγελέα, τη δυνατότητα ορισμού έκτακτης δικασίμου για την ίδια ή την επόμενη ημέρα, με αποτέλεσμα μόνη η μη συνεδρίαση του Δικαστηρίου την Κυριακή ουδέποτε να συνεπάγεται αδυναμία να παραπεμφθεί κατά την αυτόφωρη διαδικασία ο συλληφθείς στο αρμόδιο δικαστήριο.

Οι δικαστές και εισαγγελείς που εδώ και χρόνια εκτελούμε τα καθήκοντά μας και τις ημέρες που για τους υπόλοιπους πολίτες αποτελούν χρόνο ανάπαυσης, δεν απαιτούμε να λαμβάνουμε κάποιον ειδικό έπαινο για αυτό, αξιώνουμε όμως να μη διαστρεβλώνεται η πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε και να μη γίνεται η στοχοποίησή μας το εύκολο μέσο κάλυψης αστοχιών και αδυναμιών άλλων κρατικών υπηρεσιών».

 
Ελλάδα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλείνουν 204 καταστήματα ΕΛΤΑ – Αντιδράσεις και ανησυχία για το μέλλον των ταχυδρομείων στην περιφέρεια

Ελλάδα / Κλείνουν 204 καταστήματα ΕΛΤΑ – Αντιδράσεις και ανησυχία για το μέλλον των ταχυδρομείων στην περιφέρεια

Οι δήμοι που πλήττονται, όπως το Λουτράκι, οι Άγιοι Θεόδωροι και περιοχές της Πελοποννήσου, έχουν αποστείλει επιστολές διαμαρτυρίας στα αρμόδια υπουργεία
LIFO NEWSROOM
ΚΟΡΩΠΙ ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ 40ΧΡΟΝΗΣ

Ελλάδα / Ξυλοδαρμός 40χρονης στο Κορωπί: «Δεν θυμάμαι εάν συνέβη, έχουμε σχέση αγάπης» λέει το θύμα

Χαρακτήρισε «λάθος» τη σύλληψη του συντρόφου της και υποστηρίζει πως μπορεί να την χτύπησαν οι γείτονες - «Μπορεί να γύρισε σπίτι και να με βρήκε αλλά δεν νομίζω ότι ήταν εκείνος που μου επιτέθηκε»
LIFO NEWSROOM