Ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα: 4.702 κρούσματα σε έναν χρόνο

Ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα: 4.702 κρούσματα σε έναν χρόνο Facebook Twitter
0

Αυξητική είναι η τάση στη χώρα μας στα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ.

Το 2018 σημειώθηκαν 1.372 τραυματισμοί λόγω της βίας που ασκήθηκε μέσα στις οικογένειες. Οι παραβάσεις της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας ήταν 4.702 για το ίδιο έτος, όσον αφορά τα τετελεσμένα αδικήματα, ενώ είχαμε και 20 απόπειρες.

Αναφορικά με τους δράστες καταγράφηκαν 4230 άνδρες και 826 γυναίκες. Τα περισσότερα θύματα (4.263) ήταν ελληνικής καταγωγής και 827 αλλοδαποί. Αντίστοιχα το 2017 είχαμε πάνω από 4.216 δράστες, από τους οποίους συνελήφθησαν 1.611. Από αυτούς οι 3.497 είναι άνδρες και οι 671 γυναίκες. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, όπως έχει προκύψει από τις καταγραφές της ΕΛ.ΑΣ. για το ίδιο έτος οι περισσότεροι δράστες ήταν Έλληνες (3.523), ενώ οι υπόλοιποι ήταν αλλοδαποί. Όσον αφορά Στα θύματα, τα περισσότερα ήταν γυναίκες (3.196) και 1.025 ήταν άνδρες.

Το 2016 είχαμε 3.829 περιστατικά που καταγγέλθηκαν και αφορούσαν τις παραβάσεις της νομοθεσίας περί ενδοοικογενειακής βίας, με τους περισσότερους δράστες (2.858) να είναι άνδρες. Επιπρόσθετα, 2.696 γυναίκες ήταν τα περισσότερα θύματα για τον ίδιο χρόνο.

Η Υπηρεσία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που δημιουργήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει στόχο να «σπάσει τον κύκλο αυτής της σιωπής και των στερεοτύπων». Η βία κάθε μορφής είναι έγκλημα και η Ελληνική Αστυνομία υποστηρίζει τα θύματα και επιβάλλει το νόμο», ανέφερε τον περασμένο Νοέμβριο το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο υλοποίησε τη συγκεκριμένη δράση για την ενδοοικογενειακή βία, «βάζοντας στο επίκεντρο της στρατηγικής της ΕΛ.ΑΣ. την πρόληψη της βίας σε βάρος όλων των πολιτών και κυρίως των ευάλωτων ομάδων».

Η νέα επιχειρησιακή δομή περιλαμβάνει 73 υπηρεσίες πανελλαδικά με ειδικά εκπαιδευμένους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν θα έχουν επιχειρησιακό ρόλο, αλλά θα συνεργάζονται με όλες τις άλλες υπηρεσίες, θα παρακολουθούν τις υποθέσεις οικογενειακής βίας, θα δίνουν οδηγίες και θα εισηγούνται μέτρα για τη διαχείριση των υποθέσεων αυτών.

Το «Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας» εδρεύει στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ, υπό τη Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης, έχει συντονιστικό ρόλο και θα αναλάβει την επίβλεψη και την καθοδήγηση των περιφερειακών υπηρεσιών με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

Το ίδια τμήμα μεριμνά για την ανάπτυξη δράσεων σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς για την προστασία των δικαιωμάτων των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και για την πρόληψη της δευτερογενούς θυματοποίησης, εκφοβισμού και αντεκδίκησης.

Ελλάδα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ